Álmatlan emberek városa

Full text search

Álmatlan emberek városa
No, volna most mit hallgatni a Sánta Ördög szájából a salamancai egyetem diákjainak, akármelyik templomtetőre repülne vele az ördög Pesten vagy Budán.
Augusztus van, az ablakok többnyire nyitva vannak éjszaka a házakon, még azok is, amelyek a lakók nyaralása miatt darab időre behunyták szemüket, hogy ne lássák ezt az elszomorodott képű, utálatossá lett várost. A lakók megjöttek mindenfelől, ahol darab ideig felejteni jártak. Elkövetkezett a rettenetes nap, a házbérfizetés napja, és most már elmúlott minden reménységünk, hogy kegyelmet kapjunk. Álmatlan emberek töltik az éjszakát reménytelenség, bizonytalanság közepette.
A családfő nem mer gyermekei arcába tekinteni, ki tudja, nem teszi-e őket hajléktalanokká rövid időn belül. A családanyák, akik máskor bizonyos isteni küldetésüknél fogva eloszlatták a homlokokról a legmélyebben bevésődött ráncokat is, most tehetetlenül hallgatják élettársuk virrasztó forgolódását vagy bánatosan kopogó lépteit. Soha ilyen hosszúak nem voltak az éjszakák, soha ily mázsányi terhességűek a máskor vidám, hamarosan megnyugvó pesti szívek.
A legelszántabb humorista se tud megszólalni ezekben a napokban, az utolsó vicces ember Pesten elrejtőzött, nehogy kölcsönkérjen tőle valaki.
Ebben a sokat szidott és az utóbbi években fenyíték alatt lévő városban nem kell többé az éjszakai rendet fenntartani sem verekedők, sem megvertek között. Az egerek rágicsálnak a vendéglők sarkaiban, a kávéházakban legfeljebb azok üldögélnek, akik trenírozzák magukat a hontalansághoz, a cigány a maga mulattatására vonja dalait, soha ilyen szívből való unalom a szórakozóhelyeken, aranyért se lehet látni nevető embert, az éjszaka hölgyei egy nap alatt megcsúfultak, kiöregedtek, a pincérek legyeket fogdosnak, óraszámra nem207 jön senki a konflisstandra, nem kurjongat a felöntött vidéki a Kerepesi úton, az őrszem elmerengve gondolkozhatik ama elmúlt régi szép időkön, amikor kettesével, hármasával cipelhette a kapitányságra a záróra túlhágóit…
Az idegen bámulva néz körül ebben a hírhedt városban, amelyet felháborodott szemforgatással emlegettek valaha az erkölcsös Európában. Hát hová lett innen ama utcákon hentergő erkölcstelenség, a selyemszoknya uszályával úszó bűn, az elvetemedett nőszemélyek hancúrozása, a fiatalemberekre leselkedő édes veszedelem, a hóbortos öregembereket fosztogató csábítás?
Hol törik le a tánc őrületében a cipősarkukat a könnyelmű nőszemélyek? Hol szórják el mostanában azokat a bankókat, amelyek eredeténél csak tulajdonosuk gyanúsabb?
Hol van az a vásár, amelyet a sztregovai földesúr „londoni”-nak nevezett, de amelyet alapjában véve minden éjszaka Pesten tartottak meg az égő lámpák leányai? Hol vannak azok a kocsmáról kocsmára járó társaságok, amelyek közeledésére ijedten dugta ki hálósapkáját a nyárspolgár az ablakon? Hol vannak a javíthatatlan zenekedvelők, akik az éj késő óráiban zenészeket cipeltek mindenféle ablakok alá, és mindaddig pengették a gitárt, ugratták a nagybőgőt, fújták Dankó Pista vagy Ányos Laci költészetét, amíg odabent fellobbant ama megváltó gyufaszál? Az álomtalan emberek városának nincsenek dalai…
Pest csöndes éjszaka, akár a vidéki kisvárosok, azzal a különbséggel, hogy lidércnyomással küszködik az is, aki valamely furfangos úton-módon elaludni tudott, midőn az óramutató a mindennapi álom országútjának a sorompójához érkezett…
(1924)208

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me