A svábok magyar királyt akarnak választani

Full text search

A svábok magyar királyt akarnak választani
Levél a szerkesztőhöz
Albrecht főherceg – vagy amint Rákosi Jenő írta: Albrekt királyi herceg – az elmúlt század ötvenes éveiben beutazta Magyarországot, már csak azért is, mert Haynau táborszernagy után ő vette át ennek a leigázott országnak a kormányzását.
Utazásai közben elvetődött Szabolcs vármegyébe is, ahol is a megye határánál, a régi tokaji Tisza-hídnál (amíg el nem vitte az árvíz) néhány idevalósi úriember is megjelent a kormányzó fogadtatására az egyébként kirendelt beamtereken kívül.
Ezek között az úriemberek között volt egy bizonyos Kállay is – most már nem tudnám megmondani, hogy melyik a sok közül –, aki szép csöndesen várakozott a fullajtáros utazóhintóra, amelynek kerekeitől már dongott a Tisza-híd.
Magyarország akkori kormányzója, leszállván a hintóból, magyarul szólította meg a várakozó urakat.
Ez volt mindenkihez az első kérdése:
– Mióta lakik itt?
A válaszból megtudni vélte a főherceg, hogy itt született magyar emberrel vagy pedig a negyvennyolcas idők után nyakunkra küldött idegen beamterrel van-e dolga.
Az urak sorban megmondogatták, hogy három-négy vagy harminc-negyven esztendeje laknak itt. A főherceg ama bizonyos Kállayhoz érkezvén, ugyancsak fölvetette a kérdést:
– Mióta lakik itt?
– Ezer éve, fenség – válaszolt a megszólított úriember. Azután még – a legenda szerint – ezt is hozzáfűzte:
– Én már itt akkor is uraság voltam, amikor a fenséged ősei Tirolban kecskepásztorok voltak.
Ezt bízvást elmondhatta Kállay, mert a főherceg magyar tudománya ennyi magyar szót úgysem bírt fölfogni.300
A főherceg mindenesetre végignézett a különös magyaron, fogatába szállott, és így szólt mellette ülő adjutánsához:
– Egy bolond emberrel találkoztam…
*
Pedig, kedves szerkesztő úr, nem egészen volt bolond ember az a bizonyos Kállay, aki a szabolcsi homokon állva így felelt az osztrák főherceg kérdésére.
Nem is nagyon felelhetett volna másként, mert a nagykállói, valamint kiskállói Kállay nemzetség minden valamirevaló történettudósunk szerint legalábbis egyidős a Croy hercegi családdal, amely családot Árpád véréből eredőnek mondanak. Ámde a Croy hercegek vére a magyarországi kormányzó és a gőgös Kállay idejében még nem vegyült el a Habsburgok vérével; későbbi házasság folyamán jőve létre ez a vérkereszteződés, mégpedig akkor, amidőn az egykori magyarországi inspektor fia, Frigyes, elvette Croy Izabellát. A kevély Kállay tehát jogosan emlegethette a tiroli kecskepásztorokat.
*
Még csak annyi mondanivalóm volna kérdésedre, hogy én forradalmi házban születtem, ahol a család férfitagjai késő öregségükig büszkék voltak arra, hogy részt vettek az 1848/49-i magyar szabadságharcban, sőt egyik-másik közülük kemény börtönbüntetésben is részesült. Akkoriban nem volt szokás szégyellni, ha valaki a nemzeti szabadságért harcolt, sőt ezt bizonyos idő elmúlása után: mások, így maga Ferenc József sem tekintette megvetésre méltó bűnnek. Ebben a szülőházban, ott, a felejthetetlen Szabolcsban, amely egyszerre hét függetlenségi követet küldött a magyar képviselőházba: Albrecht főhercegről – vagy amint Rákosi Jenő írta, Albrekt királyi hercegről – korántsem gondolták, hogy unokáját valaha magyar királynak is jelölhetik némelyek.
(1925)301

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me