Az elevenen eltemetettek napja

Full text search

Az elevenen eltemetettek napja
Levél a szerkesztőhoz
Ki hitte volna, hogy halottak napja környékén még szó essen azokról az elevenekről is, akik mélyebben vannak eltemetve a temetők földjénél? Ki hitte volna, hogy az elevenen elföldelt még valaha föltámad ebben a városban, beszéltetni fog magáról, hazajárogat, holott tudja, hogy nem szívesen látják?
Hát, kedves szerkesztő úr, nagyon elgondolkozni való az, amit te ezekkel az elüldözött és bélistás tanítókkal és tanárokkal művelsz ott a városházán, ahol a közelmúltat szeretnék százesztendőssé tenni. Ebből a közelmúltból kísértetléptekkel leng elő a jogtalanul kisemmizett és a bélistás, mintha nem tudták volna jól agyonütni az országúton, hadonászik a mankójával, mindenféle igazságokat keres, holott azt hittük, hogy már örökre vége van ennek a pörnek. Ki hitte volna, hogy még valaha is szó esik arról az árva tanítóról, kopott tanítónőről, arról a vékonypénzű tanerőről, aki senkinek nem használt, nem oszt, nem szoroz, mint mondani szokták, annyi hatalma sincs, mint egy holt embernek! Ki hitte volna, hogy a temető kőfalán még átkandikál ez a lepedőbe rakott emberféle, kiáltozni kezd hangtalan szájával, a mellét meri verdesni, mintha bizony igaza volna! Csakugyan olyan hallatlan világot élnénk, amelybe a holtak még egyszer visszatérnének?
 
Nem is igen tudom megérteni hirtelen, hogy mit is csinálunk ezzel a koporsóba fektetett, árva tanítóval, ha valóban sikerül föltámasztani. Te bizonyosan tudod, hogy mit kezdünk ezekkel az eleven holtakkal, mert különben nem élesztgetnéd őket. Tudod, hogy miért térítgeted visszafelé a másvilági úton lengedező mesterkabátokat és a legkopottabb tanítónőkötényeket, holott a városházi urak azt hiszik, hogy örökre megszabadultak a kelletlen vendégektől. Te tán tudod, hogy kinek lesz az jó, ha ezek a bánattól megtörött szemek, sápadt,289 hamvadt arcok megint mosolyogni kezdenek, holott már szomorúság nélkül el sem képzelhettük őket! Te tán tudod, hogy a horgadt fejeket miért kell megint a csüggedtségből fölemelni, hogy azok megint számottevők legyenek, holott azt hittük már róluk, hogy soha többé nem kell őket számba venni. Te bizonyosan tudod, hogy ezekben a félretett emberekben még van vér és életerő, van jóravaló emberi érték, amelynek elpusztulásáért kár volna…
 
Valami van a levegőben, hogy jól elfelejtett emberek kezdenek megint szóbeszédre adni alkalmat, hangok hallatszanak az októberi ködben, amelyek egyelőre oly érthetetlenek, mint a vadludak kiáltásai, beszélni kezd a kidobott és a bélistás, mintha volna ehhez valamely jussa. Kísérteties dolgok ezek, kedves Miklós, szellemeket ébresztgetsz, amelyek a tenger fenekére kerültek a jól bedugaszolt palackokban. Hát valóban jöhet még olyan idő, amikor az állásából elzavart és a bélistás megint érdemes lesz arra, hogy vele kezet fogjanak, szóba álljanak, hogy megsimogassák gyötrelmes fejét ahelyett, hogy azt megint jól bevernék, amint az már szokás volt a múlt években?
 
Mondhatom neked, hogy mostanában sokat beszélnek a te különös tennivalódról a városban. Olyan embereknek lettél a pártfogójuk, akiket már régen elfelejtettünk: olyanoknak akarsz ünnepnapot rendezni, akiket elevenen temettek el. Azon a kaszárnyából épített városházán még elő találnak venni mindenféle ócska papirosokat, amelyekbe már senki sem nézett bele. Lehet az, hogy még így fogják majd kezdeni mesélgetésüket a boldog nagyapák: – Abban a korban, amikor bélistás voltam…
(1925)290

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me