Hol vagy, Táncsics?

Full text search

Hol vagy, Táncsics?
Valamely tizenkilencedik századbeli mesemondásban hallottam, hogy Táncsics Mihály népszerűsége teljében se értette meg egy dunántúli nemesember, hogy ki volna az a sokat emlegetett Táncsics, akinek nevével mindennap lehetett találkozni a negyvennyolcadiki hírlapokban. (Aminthogy nem is volt mindenki Kossuth-párti Magyarországon, akármit mond a lelkes történelem.) Hát ez a bizonyos dunántúli nemesember azt hitte a maga tudatlanságában, hogy egyenesen ez a híres Táncsics az oka, hogy az ő béresei elmentek a honvédverbunkkal. Táncsics miatt törtek be túl a Dunára Jellasics vörösköpenyegesei; bosszúságában tehát (miután Kossuth nevét mégse merte emlegetni) abban az időben, amikor huszárnak ment kukoricacsőszét helyettesítette azon a magas ágasfan, ahonnan a kukoricacsőszök emberemlékezet óta figyelik a gondjaikra bízott területeket, a tolvajt sejtető tengerilevelek zizegésére a dunántúli nemesember így kiabált:
– Hol vagy, Táncsics? Látlak, Táncsics!
A régi csősz ezt ugyan egyszerűbben mondta:
– Látlak, jómadár!
De hát csak jellemzésül mondjuk el ezt a történetet, hogy a szabadságmozgalmak idejében, Táncsics Mihály virágkorában Magyarország némely helyén a kukoricatolvajt nevezték Táncsicsnak.
Felvetődik a kérdés, hogy vajon mennyivel tudnak többet a mai Táncsics Mihályokról ama dunántúli nemesember maradékai?
*
Azt hiszem, hogy a mai Táncsics Mihályokról, akik őseink meggyőződéséért bizonyos szabadságvesztésekben részesülnek: sokkal kevesebbet tudnak Magyarországon, mint ama régi Táncsicsról, akit a lelkesült néptömeg 1848. március 15-én vállára emelt, miután börtönéből346 kiszabadította. A mai Táncsics Mihály okát senki se szabadítja ki, mert a lelkes néptömegnek legkisebb gondja a sajtó szabadsága, inkább a mindennapi kenyér gondja foglalkoztatja. Nemrégen, mint például a közelmúlt években, a hírlapíró, aki meggyőződése miatt bizonyos szabadságvesztésekben részesült, ha a tágas, nagy közvéleménynél nem is számíthatott részvétre, kartársai körében bizonyos ildomos megbecsülésben részesült, miután e kartársak tudták legjobban, hogy mennyire volt becsületes a hírlapíró igazmondásában. Az igazságot körülbelül mindenki tudta a régebbi években, még akkor is, ha nem tartotta kötelességének azt megírni, voltak emlékezetes esetek, amikor a sajtópörbe rekedt hírlapíró érdekében pártkülönbség nélkül szerkesztettek kérvényeket kollégái, vagy mentek deputációba. A toll közös volt, legfeljebb a meggyőződés változott. – Szeretném én ma azt a Táncsics Mihályt látni, akinek szabadon bocsátása érdekében csak egyetlen kéz is megmozdulna az országban – talán még az a kéz sem, amellyel tegnap vagy tegnapelőtt összekulcsolódva harcolt.
*
A mai Táncsicsokat egy gondolat vigasztalhatja börtönükben, az a gondolat, hogy odakünn úgyis kárörömmel emlékeznek rájuk. Mert ennek a kornak legjellemzőbb karaktere az a részvétlen káröröm, amely meggondolatlanul terpeszkedik kaján mosolygás alakjában az emberi arculatokra. Tudatlanul, az igazság legkisebb mérlegelése nélkül tudnak örvendezni a Táncsicsok bajainak. Mikor egy-egy Táncsicsra ráteszi a törvény vaskezét, bizonyos elégtételt érzünk azért a tucatnyi esztendőért, amely a hadüzenet óta elmúlott. Nehezebb a mécsest meggyújtani, mint eloltani, ugyanezért elménkben is szívesebben adunk helyet a félvak homálynak, mint a boncolóasztalok reflektorainak: – jobb azt gondolni, hogy az íme hopra került Táncsicsok voltak okai a háborúnak, a forradalmaknak, az általános elszegényedésnek, kasztráltságunknak, mintsem azt venni számításba, hogy tizenkét esztendő bibliai nyavalyáinak tulajdonképpen mindnyájan okozói vagyunk. Azonkívül könnyebb a lusta legyintés, mint az akaratos gondolat a mai Táncsicsok sorsa felett: – csak zárják be Táncsicsot, hiszen arra való, hogy üljön – mondták már a napsugáros tizenkilencedik században is némely magyar elmék. Hogyne mondanák ezt manapság, amikor az embervilágosító napsugár csak hében-korban tud áttörni felhőink között.347
Táncsics tehát 1926 márciusában is ugyanazt csinálja, amit a múlt század derekán művelt: ül, üldögél valahol, valamerre, jó vagy rossz meggyőződéséért, szabad gondolatért vagy hitvány tévedésért. De mindenesetre ül és üldögél. Nyugodalmát nem zavarhatja meg a gondolat, hogy jöhetnek idők, amikor ünnepelve köszönthet szenvedő fejére a szabadság.
(1926)348

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me