Százesztendős vőlegény tavasza 1930-ban

Full text search

Százesztendős vőlegény tavasza 1930-ban
– Ha száz esztendeig élek, se fizetheti vissza az élet azokat a veszteségeket, nélkülözéseket, keserves viszontagságokat, elmaradottságokat, amelyeket a háborúban, a forradalmakban, a hadifogságban szenvedtem – hallani lépten-nyomon.
– Ha száz esztendeig élek, se láthatok többé olyan tavaszt és májust, mint 1910-ben, amikor még nem kezdődött a háború, és az egész világ, legalább az én világom csak a boldog vagy boldogtalan szerelem körül forgott. Éppen állandó fészkét akartam rakni boldogságomnak, mert küzdelmes ifjúkor után végre meg tudtam volna szerezni mindennapi kenyeremet a polgári pályán. És a kenyérke már akkora volt, hogy másnak is szelhettem volna belőle – mondja egy barátom, akit 1914-ben mint tartalékos tisztet elvittek katonának.
– Ha száz esztendeig élek, akkor se lehetek többé olyan hű, önfeláldozó, ábrándos és ideális szerető, mint akkor voltam, amikor mindig csak egy nőnek a szeszélyére gondoltam, éjjel és nappal vele foglalkoztam; néki, az ő kedvéért dolgoztam, szabad időmet vele töltöttem, és távol tőle is róla álmodtam, mert még álmomban is hittem az ő varázsában, imádságában, amellyel megoltalmazott minden veszedelemtől – szól egy másik barátom, aki a háborúban és a háború utáni esztendőkben éppen a nőkből ábrándult ki, hogy soha többé nem tudott szeretni.
– Ha száz esztendeig élek, akkor se hihetek a gyermekeimben, a legközelebbi rokonaimban, a testvéreimben, a húgaimban, hiszen mind megfeledkeztek rólam, amikor már jó darab ideig nem adhattam hírt magamról a lövészárokból, majd a fogolytáborból, de messzi számkivetésből sem. Mindenki belenyugodott, hogy elvesztem, elpusztultam, meghaltam vagy legalábbis rövidesen meghalok, mert távol voltam tőlük? – ki hitetné el velem azóta, hogy van gyermeki szeretet, van testvéri szeretet a világon, mikor magamon ezt nem435 tapasztaltam? – panaszolta egy harmadik barátom, aki a testvériségből „józanodott ki” olyan mértékben, hogy a háborúból való hazajövetele után esztendőkig nem tudott itthon maradt testvéreire még nézni sem.
– Ha száz esztendeig élek, se felejthetem Bányai Elemért (Zubolyt), az utolsó idealista hírlapírót, aki Budapesten járt – mondja a negyedik barátom, aki „önzésében” még mindig azt „várná” a sajtó munkásaitól, hogy ideáljaikért ne csak a harcmezőn haltak volna meg, hanem hazajövetelük után itthon is; amikor politikai és társadalmi meggyőződéseikben azóta se tudnak „összestimmelni”. – A sajtó nem teljesítette a kötelességét akkor, midőn belenyugodott abba, hogy világháborút szítsanak; – a sajtó nem teljesíti kötelességét most, amikor megnyugszik abban, hogy az emberiség tovább is hervadozzon a megmérgezett atmoszférában, – folytatja barátom. – A nyomorult gyertyának van annyi jussa, hogy eltegye jobb időkre lángját a gyilkos gőzökkel teli pincében, ahová levegőt kémlelni küldték. Csak az emberi szellemnek kell tovább a világosság érdekében dolgozni, amikor már mindenki tudja, hogy dohos, egészségtelen, gyilkos légkörben úszik tovább a világ, mert a háború halottai nem nyugodtak még meg abban, hogy egyedül csak nekik kellett meghalniok a háborúért! Hol vannak ilyenkor az idealista írók, akik felnyissák szemét a megvakult emberiségnek, amikor megint tavasz van, megint május van, megint kezdi az emberiség a természettel együtt az életét a megújulás, az ismét virágzás, a fejlődés, a növekedés, a gyümölcsözés felé? – Ezt panaszolta negyedik barátom, amikor Zubolyt és véle együtt mindazokat a szellemi hősöket kereste, akik a háborúba elvitték ideáljaikat, és onnan nem tértek vissza, mert elestek ideáljaikkal együtt.
 
…Csak ötödik barátom, mindenki barátja, ápolója, vigasztalója, a mindnyájunkban lakozó és elválhatatlan barát, az önző lélek mondta meg most is az igazságot:
– Ha száz esztendeig élek, még akkor se lesz szebb a tavasz sohasem, mint 1930-ban, amikor életben vagyok, holott régen meg kellett volna halnom. Itt vagyok, és szagolom az ibolyát, nézem az égboltozatot, megsimogatom a falombot, hallgatom a madarak énekét, keresem lelkem felvidulását és megújhodását a hosszú zordon tél után,436 mert nem élhetek örökös gyászban. Ha száz esztendeig élek, akkor se lesz megelégedettebb tavaszom, mint 1930-ban, mert nem szenvedek többé a szerelem miatt, amely elhagyott; megismertem a nőket, és nem bánkódhatom többé ábrándtalanságuk miatt; nem szomorít többé testvéreim önzése, mert éppen olyan önző lettem én is; nem hiszek többé azokban az ideálokban, amelyekért meg is lehet halni.
Ha száz esztendeig élek, akkor se lesz többé oly csendes, szertelenségektől, bolondságoktól, megháborodásoktól mentes tavaszom, amikor megismertem a világot, amelyért nem érdemes szenvedni.
Vajon melyik barátomnak volt igaza az öt közül, amelyek, mint az öt ujjam következnek egymás után, és egyik esztendőben arra valók, hogy megsimogassanak a jó magaviseletemért, de egy másik esztendőben arra is hajlandóságot éreznek magukban, hogy megfojtsanak, mint a hóhér bánik el az elítélttel? Kinek van igaza?
(1930)437

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me