A piros orrú ember

Full text search

A piros orrú ember
Az 1933-ik esztendő terjedelmes farsangjának a divatja a piros orr – nemritkán a magas fokú láz vagy a kificamított vagy törött láb, de hát mikor törje el a lábát az ember, ha nem farsangban?
Az influenza nevű betegség paprikázza meg az orrokat, szemeket; ólmot önt az agyvelőkbe, a csontokba; köhintet vagy földhöz vág; lázba visz, mint valami pokoli mámor, vagy rád térdepel, hogy erőtlenné tegyen. Honnan jött?
Annyi bizonyos, hogy már a múlt században itt volt, miatta maradt el egy télen az orosz háború, mikor a kozákezredek már a galíciai határon álltak. Stílszerűen: muszkanátha volt a neve, de az akkori emberek, a múlt század táplálkozási hiányt alig ismert emberei könnyen kibírták. Volt olyan, aki kétszer is túlesett rajta. De hol van a mai, elképzelhetetlen viszontagságokon, háborúkon, forradalmakon, nélkülözéseken átment emberi szervezet a régitől?
A nagyon okosak azt mondják: nem szabad vele törődni, mert járványok mindig voltak és lesznek a világon. A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni. „Fel a fejjel, bátran a veszélyes helyeken!” – idézik a dickensi örökkapitányt. Talán igazuk is van, mert még mindig találkozhatunk emberekkel, akiknek nem piros az orruk. Ezek bizonyosan a nagyon okos emberek közül valók, akik egyébként is komázni szoktak a hőemelkedésekkel, náthákkal, köhögésekkel, ágyba csak alvás szempontjából fekszenek, derűsen néznek bele a mínusz ötfokos időjárásba, mert volt már hidegebb is.
De ezek a rendkívüli emberek csak addig ilyen rendkívüliek, míg egy kézfogás, egy érintés, egy lehelet vagy egy hátuk mögött elhangzó köhintés révén maguk is nem válnak pirosorrúakká. Kezd valami nem stimmelni a gerinc egyenesen tartásában, a láb mintha térdig érő bozótban, csalánban járna, a kéz nem oda nyúl, ahová belülről megparancsolnánk536 neki, hanem irányt téveszt, az öt perc előtti vidám életképek helyett látni és ami rosszabb: valami lelki nyomás alakjában érezni kezdjük a világ szomorúságait. Az ember nem tudja, hogy mi feküdt a szívére, de jött valami belső felleg, valamely ónos, sötét, nyomasztó felleg – ilyen lehet tán az annyiszor emlegetett gáztámadás –, amely apránként szétfolyik a szervezetben.
Persze, mint legérzékenyebb műszer: a szív érzi meg először, bágyadtan adja át magát a rossz hangulatnak. Aztán jön a gyomor, amely elnehezedik, hogy az erős szesszel se lehet felébreszteni (mert némelyek, elég botorul, alkoholfogyasztással is védekeznek a járvány ellen). Valami „megakadt” a torokban, mert a lélegzés visszafojtottabb lesz, mintha valami szomorú eseményt éreznénk meg előre. Mindjárt történik valamely kellemetlenség, bánat, szomorúság: mondja lélegzetvételünk.
És ha még tovább is van kedvünk figyelni önmagunkat (holott éppen elég utálatosak lehetünk önmagunk előtt), megleshetjük, hogyan indul el a láz az erekben, az egészségtelen forróság a testben, hogyan melegszik neki a márványhomlok, és micsoda muzsika hangzik a fülben a vér áramlásával. Valahol, nagyon messzire, muzsikálnak, csak azt nem lehet tudni, hogy mit. De erre a muzsikaszóra táncol a sok beteg ember a világon. Piros orral, farsangosan, kínlódva és sóhajtozva.
Mégiscsak le kell feküdni valahová, mert egyszerre évek fáradtságát érzik a tagok, a lábak, kezek, vállak. Ez volna az influenza?
(1933)537

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me