2

Full text search

2
Őszi esték következtek, amikor még annak is lett valami tennivalója, aki a tücsök könnyelműségével átdudorászta a szabadban a nyarat, de ősz jöttével fedél alá kívánkozik, mert nem akar egyedül maradni.
A budai tücskök (ha ugyan akadtak ilyen magányos lények), a haloványzöldből mindinkább sárgába forduló, özvegy nappalok, a ködös reggelek elől (amikor a hegyek közül jövő kocsik, kalapok és villamosvasutak tetején szinte deres fehérséggel, szemmel láthatólag költözött befelé az ősz az utcákra), de főleg az elnyuladozó, mind250 tétlenebb esték elől… a budai tücskök a lövészegyletbe vagy szőlőfürttel megjelölt házakba, a tücsökzugolyokba vagy gyermekhangú, sohase unalmas családi otthonokba húzódtak. Összejöveteleket tartottak a törzsasztalok, ahol beszámolni kellett az elmaradt időkért. Felgyűrt szárú nadrágban és esernyőt tartva kezükben várakoztak az utcasarkon, a hídnál vagy a villamosmegállóknál a hölgyismerőssel rendelkezők. A vonósnégyes tagjai mind fontoskodóbb magatartással jártak a hangszerek tokjaival, miután közelgő koncertjeikre készülődtek. A kémények a ködbe bújtak az őket vizsga szemmel nézdelő kéményseprők elől. A legyek a szemekbe, a falevelek a kalapokra repültek. A boldogtalan költő, aki már szinte boldog volt elnyomatása miatt, új dalfüzérre hirdetett előfizetést, és az egész időjárásból, a budai ősznek a budai nyárral való mérkőzéséből ez az egy esemény érdekelte.
– Mindig gyanítottam, hogy a maga hülyeségében a legboldogabb emberek közé tartozik költőnk – mond keserűen Antal, miután magánál boldogtalanabb, magányosabb, megértetlenebb embert nem látott a budai estéken. – Én vagyok az utolsó tücsök, aki fedél nélkül maradt.
Még a kopasz ember is, akinek talán külön újságot nyomtattak, mert nagyobb figyelemmel sohase olvastak újságot, mint ő olvasott: a kopasz ember is leeresztette a függönyt.
Antal végleg egyedül maradt, ősszel és Budán és este…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me