3 Az agarászat hölgyei

Full text search

3
Az agarászat hölgyei
A fuvarozási eszközöknek nagy becsületük lett az agarászat napján. A füstös őszi időből a lápokról, pusztákról, falvakból, tanyákból olyan tömeggel indultak meg a tengelyek, mint követválasztáskor sem. (Ugyan mi volt az egy agárversenyhez mérve?)
Az agglegények kétkerekű giggjei (talyigái) mellett jöttek a sárga homokfutók, a csézák, a hintók, batárok, de még a legöregebb „tyúkültetők” is megmozdultak erre a napra, hogy Nyíregyházán találkozzanak. Rendszerint az Európához címzett fogadónál, ahol néhányan kvártélyt is kaptak a tíz-tizenkét vendégszobában, de a legtöbben mégiscsak atyafiaknál, ismerősöknél szállásolták el magukat.
Itt volt „mindenki”, az tűnt fel, aki elmaradt az agarászat napjáról.
Tavaly óta nem látott asszonyságok nézegettek le kocsiülésekből, barna, Tisza menti szemükkel; kenyérdagasztón is megfehéredett kezű menyecskék integettek hajdan kikosarazott kérőiknek, akik185 kopaszodva, sárga kabátban, agglegényesen álldogáltak az utcákon; ha pedig a kocsik kisasszonyai is megszólaltak, hangjukat össze lehetett téveszteni a lovak csengőinek csilingelésével. Igaz, hogy a „modern” hervadt falevélszínű, gyöngyházgombos női felöltők mellett – amilyent a miskolci ruhakereskedők hoztak divatba ezen a tájon – lehetett látni a koronázás idejében viselt divatokat. Némelyek Tisza Kálmánné módjára viselték a kalapot: tudniillik a rendes kalapra még egy szalmakalapot is feltettek, és az egészet kendővel lekötötték; de voltak dámák, akik nem sajnálták elővenni kócsagtollas Rembrandt-kalapjaikat sem, amelyekben máskor legfőként színházba mentek. Sok agarászbálat megért asszonyságok mellett még nyári szeplős kisasszonykák mutatkoztak, akik most tartják első báljukat. Egy nóta járta akkor ezen a vidéken: „Esztendőre menyecske lesz ebből a lányból. Kerek kontyot köttetünk a hajából!” – ígérte a csípőriszáltató csárdás. Ugyan ki ne járta volna szívesen?
Ilyen publikummal voltak telítve a kerekes járművek, amelyek a verseny napjára jöttek a „világ mind a négy tája” felől, mint Dombrádról és Újfehértóról, Tiszalökről és Nyírbátorból, szatmári határról, ahol az igazi Nyírség kezdődik. Mintha egy múlt századbeli angol regény gentryjei, ladyjei (Thackeray beállításában) vonultak volna fel a versenyre itt az őszi napon, amikor már csak egy-egy ott felejtett napraforgó fordította megfeketedett fejét a gomolygó ködben a mezőn, de a nádtetős, füstölgő Nyíregyháza hangos lett erre a napra, az életunalom eltűnt a nedves akáclevelekkel teli Kállay utcáról, amelyen a fogatok a Sima-pusztára kivonultak.
Az urak persze lóháton mentek, még ha matuzsálemi életkorúak lettek volna is, nyeregbe szállott mindenki, aki valamit is akart számítani a vármegyében, vármegyén kívül. A sárga és lehajtott kérgű, angol szabású csizmák mellett jól megfértek a padlásról lehozott régi csizmák, amelyek odáig kísértet módjára lógtak a gerendán, hogy fejbe kólintsák a sötét padláson tévelygőket. Előjöttek a régi csendbiztoscsizmák. Lányi, az orosi jegyző sarkantyús csizmája, aki mindig csak „borval és pépával” élt, a félretaposott sarkú, viharvert, táncot, temetőt, vándorutat egyaránt járt csizmák, de még az úgynevezett „macskanadrágok” is, ezek a sárga vagy fekete bőrből készült lábszárfedők, amelyeknek nagy divatjuk volt valamikor az alföldi urak között. Öregurak jöttek elő fokosokkal a kezükben, fiatalok újfajta ostorokkal – Muzsik főhadnagynak volt a legszebb gyűjteménye186 belőlük, amelynek csodájára jártak. Darutollas fövegek mellett piros bársonysapkák, amilyeneket a rókavadászokon láthatni. Legalább száz esztendő divatja vonult fel itt az urak csoportjában, mert a férfiak legtöbbje ragaszkodik ahhoz, ami régi, nehezen szokja meg az újat. Dicső ősök kipróbált nyergei, szerszámjai, gyeplői, kengyelei jöttek le a faszegről, amelyen eddig tétlenül lógtak a kamarában. Nem voltak ritkaságok a betyáros ruházatok, amelyeket a 48-i forradalom után viseltek. Mintha egy kortörténelem is tartaná felvonulását az agarászok menetében, az elmúlt századon végig lehetett pillantani: milyenek is lehettek azok az urak, akik ötven-hatvan esztendő előtt itt lovagoltak, mikor még tágasabbak voltak a mezők az agaraknak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me