4

Full text search

4
– Nem is kell az újságban elolvasni az Andrássy Gyula betegeskedéséről szóló híreket, itt láthatjuk napról napra magunk előtt, hogy milyen állapotban van a nagy beteg – mond a vasúti restauráció elnöke, bizonyos Juhász Etele nevű úriember, aki kártyás természetű volt, s ilyenformán hajlamos volt a babonára. („Hallom, XI. Lajos, francia király még babonásabb volt, mint én” – mondogatta.)
És utánanézett Andrásinak, amikor az egy-egy szép csikó kedvéért elhagyta betegágyát, kocsizott a Práterben, azaz rossz talyigán zötyögtette magát a lóvásárba, változtatgatta doktorait, melyik tudna rajta leginkább segíteni (mint nagy névrokona), azaz felkereste a pócsi Szűz Máriát is, ahová már annyian elzarándokoltak a hitetlenek közül, amikor szükségük lett a hitre.
Később már csak egy pár kocsiba való csikóért kelt fel Andrási, mert a lovaglásról lemondott, aminthogy nem lehetett őt táncos hátasló nélkül elképzelni azelőtt. De betegsége előrehaladtával a kocsilovaknak adott előnyt.
– Pozsonyban voltam a legboldogabb, mert fiatalember voltam, és akkor ismerkedtem meg a feleségemmel, Katinkával – mondta a kórházi ágyon, mint talán ugyanabban az időben szólott a valódi Andrássy Gyula.
– Pozsonyban voltam a legboldogabb, mert akkor ismerkedtem meg Katinkával.
És elkövetkezett a „mi Andrásinknál” is a halál napja, mint amaz igazi Andrássy Gyulánál.
Némelyek tudni vélték, hogy ugyanabban az órában, sőt percben haltak meg, „ami utóvégre minden különösebb babonaság nélkül megtörténhetik a világon” – mond Juhász Etele, és szőke bajszát lefelé csavarintva gondolt arra, hogy vajon kivel kell neki ugyanabban a percben meghalni?
– Ha még Reding Itel (a svájci kártyából) élne, tán vele egy napon – szólt egy tréfás úriember, aki a nagy Andrássy és a kis Andrási halála napján se veszítette el humorát.
És mikor ravatalra helyezték a „mi Andrásinkat”, feküdt elhalványult, megritkult szakállával és bajszával a koporsóban, itt hagyván maga után a vasúti restaurációkat, a mindennap másutt lévő kvártélyokat, a jó barátokat, a lóvásárokat és jól futó paripákat: éppen a215 „strimflik”, az öregségére megvetett, bolond szerelem, virág, fátyol, arcpirosító, pacsuli, frufru, szépségtapasz, míder, harisnyakötő világából jött el valaki utoljára az elhagyott koporsójához, hogy koszorút tegyen a fejére. Egy fekete ruhás asszony, aki aztán élte végéig gyászruhát hordott.
– Vajon megtörtént ez az igazi Andrássyval is? – kérdezgették a hazai önérzettől dagadozó hazafiak vidékünkön, amikor Andrási Gyuláról még itt-ott szó esett.
– De akárhogy volt, egy bizonyos, hogy egyik Andrási se bírta ki az országban szokásos semmittevést. Mindketten akartak és csináltak valamit, egyik birodalmakat, a másik jó vásárokat. Ki tudná végeredményben, hogy melyik ér többet a kettő közül?
(1932)216

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me