5

Full text search

5
No de most egy lúgozóteknő, amilyenben a szennyes ruhákat főzik, állta útját Kastélyfinak. A teknőben egy bűnös volt, akinek vétkei úgy megszaporodtak, hogy ilyen nagyobb edény kellett lemosásukhoz.
Kastélyfi már messziről felismerte a hölgyet a vörösbarna fátylas kalapkában, uszályos lovaglóruhában, sarkantyús lakkcsizmában, ahogy egykor a falka mögött lovagolt: fürödte ott szurokban és kénkőben vétkeit Eszti grófnő, aki híres volt arról, hogy minden valamirevaló rókavadászaton megjelent, versenyt lovagolt a legvakmerőbb lovasokkal, még a jászkun huszárokkal is, keresztül árkon-bokron, és lehetőleg mindig Kastélyfit akarta megelőzni, aki természetesen legközelebb szokott végezni a kutyák és az elkapott róka mögött. Monda járt róla, hogy Eszti grófnő szerelmes volt minden rókába, amelyet a tájon kergetett, és tulajdonképpen azért igyekezett a róka közelébe jutni, hogy azt a kutyák és vadászok elől megmentse. Ezért volt a kétségbeesett erőlködés minden vadászaton…176
A nevezetes hölgy is nyomban felismerte régi vadásztársát a veres frakkos vendégben.
– Ah, hát ön is idejutott, holott tán annyi rókát pusztított el, mint talán senki Magyarországon? – kiáltott fel Eszti grófnő.
– Én magam sem értem az egész esetet, mert nem csináltam soha semmi hibát a vadászat körül. Minden szabályt megtartottam, míg ön, lady, annál nőiesebben viselkedett, minél komolyabb volt a vadászat – felelt Kastélyfi szokott egyenességével, amikor vadászdolgokról nyilatkozott.
– Hogyan is viselkedhettem volna másként nő létemre az önök vérszomjas, állatölő, cselédet nem kímélő, gyilkoló iramú társaságában, ahol arra kellett vigyázni elsősorban, hogy az ember ki ne törje a nyakát – sóhajtotta a teknős dáma. – A szívem fájt minden vadászaton az elpusztult állatokért.
– Különösen azért a vén rókáért, ott, az alagi határban, amelyet nem hagyott se a kutyákkal összetépni, se az ostoroslegényekkel agyonveretni. Némelyet kiszabadított, mikor az már el volt fogva – kiáltott fel Kastélyfi, hirtelen emlékezve egy nevezetes esetre, amellyel sokáig foglalkoztak vadászkörökben a ladyvel kapcsolatban.
– Bevallom, most már nem tagadhatom tévedésemet, pedig tán jobb volna, ha a nők szokott módszerével utolsó percemig tagadnék – kezdte Eszti grófné. – Az a falkavadászat volt az, amelyen olyanformán sikerült megelőznöm az egész nagyérdemű, veres frakkos társaságot, hogy se Taxis, se Esterházy, de még Almásy se juthatott a róka közelébe. Szinte egymagamban voltam a kutyákkal, amikor a halálra űzött, vén róka emberi nyelven megszólalt egy árok szélén. „Mielőtt megöltök, megmondom nektek, hogy én vagyok a tatai Esterházy, akit büntetésből rókává varázsoltak. Nos, ha kedvetek van, most öljetek meg.” Természetesen leugrottam a nyeregből, a kutyákat szétvertem a rókáról, és Esterházyt megmentettem. Tán még ma is él kastélyomban egy öreg róka, aki tulajdonképpen senki más, mint a nevezetes tatai rókavadász.
Így szólt a teknőből a bűneiért vezeklő hölgy, és esedezve nézett Kastélyfira. De a becsületes vadászember hidegen hátat fordított a könyörgőnek.
– Grófnő, súlyosan vétett a falkavadászok szabályai ellen. Nem tehetek mást, mint megrakjam a tüzet. – Mond, és így cselekedett.
(1932)177

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me