5 A kulacs kiürítése

Full text search

5
A kulacs kiürítése
Hát persze hogy voltak asszonyok, akik nem is vették egészen rossz néven Szent Mihály figyelmességét, amikor tiszteletükre (amint monda) a kulacs borral beállított.
Vannak esték, magános, négyszemközti esték, amikor valóban nem árt egy-két pohár bor az asszonyoknak, akik amúgy se járnak sehová, csak mindig otthon ülnek, a kormos kályhába vagy a fehér hímzésbe, harisnyakötésbe dugják a kezüket, mindig csak várnak valamire, hallgatják az est zümmögő hangjait, a ház előtt elmenő késői kocsikat vagy lépéseket az udvaron, mint például a Sztáray hölgyek, akik minden este Szent Mihály lépteit várják.
Mikor az óramutató a nyolcashoz ér: valóban krákogás, kutyahízelkedés, a téli fagy recsegése, ajtónyitás hallatszott a régi házban. István, a hajdú, mint mindig, vasvillával kezében ugrott ki istállójából – hogy jó hírnevét igazolja a házőrzés dolgában, hátha más nyomakodna be a kapun, mint Szent Mihályunk – megjött a gazda a vállára vetett kulaccsal, a tűz a kályhában fellobbant, bár addig szundikált, özvegy Sztárayné a két szétvetett lába közé ejtette a pamutgombolyagot, Mathilde a hímzőpárna mellett egy hosszút sóhajtott, mint mindig, valahányszor férje hazaérkezett (aki odáig bizonyosan elvetemült nőszemélyekkel töltötte idejét).
Szent Mihály pirosan, vidáman lépett be a függőlámpásos szobába, mert voltaképpen minden jóravaló férfi ért hozzá, hogyan kell bajait, gondjait, rosszkedvét, betegségeit a hölgyvilág elől eltüntetni.
– Hoztam maguknak egy kis bort, mert éppen kutyaverseny volt a Rigóban, ahol az első díjat én nyertem. Az első díj ez a borocska volt.
– Bizony azt jól tette, hogy hozott valamit, vacsora úgysincs a344 háznál – felelt Mathilde, aki néha anyja előtt is meg mert szólalni, különösen, ha elkeseredett hangulatban volt.
– Dehogy nincs – vágott közbe özvegy Sztárayné –, szalonnás rántottát, amit mi ettünk, nyomban készíthetek!
– Dehogyis kell nekem vacsora! – kiáltotta Szent Mihály, megölelvén a feleségét. – Örülök, hogy itthon vagyok, hogy sonkacsont is akad a köpenyegemben a bor mellé. Ne tessék engem félreérteni, gondoskodtam én magamról, de természetesen a hölgyekről is.
Így Szent Mihály otthon, hogy kocsmabeli barátai, főleg a bizonyos Laci bácsi alig ismerhetett volna rá. Az asztal közepére helyezte a kulacsot, és nyomban bort töltött három pohárkába (amelyeket özvegy Sztárayné szervírozott az asztalra). A rózsaszínű bor a magányos házban, a függőlámpa alatt, az elkeseredett hölgyek világában (akik maguk se tudták, hogy miért érzik magukat elégedetleneknek), megtette a magáét.
– Jó dolguk van a férfiaknak, hogy mindig ilyen borral élhetnek, mi, nők, amúgy se mehetünk sehová – mond Mathilde, mert a bor valóban ízlett neki. (Anyja lánya volt, aki megbecsülte néha a testi örömöket is.) – Képzelem, mennyi istentelenséget beszélnek összevissza esténként a Rigóban! Hogyan szapulják az asszonyokat!
– Nem ritkák a tudományos és politikai viták sem – felelt Szent Mihály, távol levő barátait védelmezve.
– Ó, maguk csak rossz nőkről tudnak beszélgetni, mert nem is értenek máshoz – felelt Mathilde, és még egy pohár bort ivott, mert a kályha menti üldögélésben valóban üdítőleg hatott szervezetére.
Özvegy Sztárayné már praktikusabb asszony volt. Kikutatta Szent Mihály levetett köpönyegének zsebeit, megtalálta azt a bizonyos sonkacsontot, mégpedig fiatal hagyma társaságában, mint a már említett közjegyzőhelyettes előírta, csendes mosollyal ugyancsak az asztalra helyezte, tányérról gondoskodott a maga és leánya számára. Evőeszközről nem kellett külön gondoskodni, mert kéznél volt Szent Mihály zsebkése, amelyet nyomban felajánlott a hölgyeknek.
…Szent Mihály ezután nemsokára aludni tért a szomszéd szobába, mert mint rosszul alvó, de korán kelő embernek szüksége volt345 a lepihenésre. A hölgyek még egy darabig elszöszmötöltek a sonkacsonttal, borral, özvegy Sztárayné hosszú történetbe kezdett megboldogult uráról, Mathilde apjáról, de ezt a történetet Szent Mihály már elégszer hallotta. S a hölgyek, de az éjféli látogatók, zörejek, hangok, dörömbölések is békében hagyták. – Ez volt a kulacs története.
(1931)346

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me