2 Az étvágy előkészítése

Full text search

2
Az étvágy előkészítése
A vendég – Péntek úr – valamivel továbbtolta az asztalt, megigazította az asztalkendőt nyakában, leseperte az abroszról az addig odakerült kenyérmorzsákat, talán még jobban kidüllesztette a szemét az eljövendők elé, mint belépéskor, sőt titkon egy-két gombot is kinyitott nadrágján, mellényén, amelyek üldögélés közben amúgy is feleslegesek voltak.
– Igaz – mondta magában –, hogy ebben a vendéglőben, ahol az úriemberek tulajdonképpen csak két, három, négy óra felé ebédelnek (mert ilyen hitvány a mai élet), annyit kell várni, szekíroztatni magát az embernek, mint egy patikában, de itt viszont nemigen lehet csalódni a gyógyszer hatásában. Már tegnap este óta gondolok erre a rác pontyra. Vajon elég puha lesz-e a krumpli benne?
Ezt az utóbbi mondatot már félig-meddig hangosan gondolta Péntek úr, mert Eduárd, aki a vörös üvegajtón át (a vendéglő hátterében, a konyha közelében, ahol ezek az események eddig is lejátszódtak) belépett, nyomban így felelt a kérdésre:
– A krumpli olyan puha, hogy egy csecsemő is elfogyaszthatná!
(Péntek úr a halevésnél a felső hamis fogsorát mindig kivette a szájából, egy zsebében hordott selyempapirosba burkolva azt, mert a halnak minden ízét akarta élvezni, amit pedig a hamis fogakkal nem lehet.)
Kraut, amit kivételesen szokott tenni: maga szolgálta ki a vendéget (ama konyhakésekkel is szembeszállván), a fél karjára hajtott, fehér asztalkendővel tartván az ezüsttálat, amelyben a rác ponty helyet foglalt.
Mindezek a körülmények persze csak növelték Péntek úr, a pénteki vendég izgalmát, mert a dolog úgy tűnt fel, mintha a Rózsacsokorban csupán az ő részére készítettek volna rác pontyot, amely körülmény nagyon jól szokott esni egy vendéglői vendégnek, aki különben otthonában azt gondolja, hogy ő az utolsó kutya, mert még csak háztartása sincs, mióta a felesége egy ifjú bűvésszel, színésszel, művésszel vagy mérnökkel (Péntek úr sohase érdeklődött bővebben) elszökött a háztól, mert húsz esztendővel fiatalabb volt a férjénél. Péntek úr rangjához, korához, vendéglői tevékenységéhez való397 megbecsülést érzett abban a körülményben, hogy Kraut Eduárd fehér szalvétával a karján szolgálta ki.
No de, hogy az ebéd ünnepélyessége még teljesebbé legyen: csakhamar feltűnt a láthatáron Dorner úr is, a Rózsacsokor vendéglőse, mégpedig a maga régi ízességében, tudniillik rövidre nyírt hajjal, kopaszodó, őszülő fejével, mint valami régi boltcégér, pirosbarna, böftökszínű arcával, mint a legjobb és legrégibb diópálinka, de hasasan is, mint aki a maga sörét issza reggeltől estig. Ezeket az érzéseket ébresztette Dorner úr, amikor a láthatáron megjelent fedetlen fejével, ódon zsakettjében, derekához szorított, fekete keménykalapjával, hogy vendégeinek a Rózsacsokor vendéglőben jó étvágyat kívánjon.
– Némely ember már délben részeg – mond Péntek úr Dorner megjelenésére és néma, ünnepélyes fejbólintására. Mit köszöntget nekem ez a vén csirkefogó? – gondolta magában hevülékenyen, mert javában felajzták étvágyát a különböző körülmények a rác pontyhoz, amelyhez olyan nehezen jutott a Rózsacsokorban. – Péntek igényes ember volt, szerette, ha békében hagyták halfogyasztás közben.
Így is történt. A köszöntgető vendéglő- és szállodatulajdonos elvonult a maga „Staatsvizitje” után – talán a söntésbe, ahol összefont karral, kalapját kezében tartva nézte a sör csapolását és fogyását (mert mégiscsak a söntésben van az üzlet gócpontja, mint ezt Dorner úr maga is tapasztalta, aki hajdan csapos volt saját szállodájában és vendéglőjében, a Rózsacsokorban).
Kraut Eduárd, a főpincér, ugyancsak tiszteletteljes távolságba húzódott papírmasé arcával, és egy üres asztalnál állva, fél szemüvegen át tanulmányozta azt a kövön nyomtatott, alig olvasható „Sport” hírlapot, amelyet csak Nemzeti Casinó-i urak, lovaregyleti tagok, „könyvfogadók”, bukmékerek és pesti főpincérek kaptak ebben az időben a jövendő lóversenyek eshetőségeiről. Még tél volt javában, mégpedig februárius, vajon mit akar az újságocska ilyen pihenőidőben? A kőnyomatú lapocska arról értesítette a Nemzeti Casino, a Magyar Lovaregylet és a hozzá tartozó intézmények tagjait, hogy Kincsem, ez a híres versenyló kimúlt, és a tavaszi versenyekre a következő feltételeket jegyzik az előrefogadóknak Dobrin, Lackenbacher és más urak és irodáik:398
„Rákosi díj.
Fury (Lipták) …………………………….. 3–1.
Lángzó (Rojik)…………………………… 4–1.
Akadékos (Gimpl) ……………………….. 8–1.
Pouvier,
Gyarmati,
Csernahorna,
Achilles (Paul),
Hélia (Szabó B.)
Megállapodás szerint.”
Nevetséges! – mondta magában Kraut, a fél szemüvegen át nézegetve a kőnyomatos újságot. – Nevetséges, hogy Furyt három az egyhez adják az irodák, amikor semmi sansza nincs a „Rákosira”. És pláne Liptákkal! No, majd estére elmegyek a Nemzeti Casinóba, hogy ezt a dolgot megbeszéljem barátaimmal. Nem vagyunk erdőben.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me