4 További megbeszélések az élet folytatásáról

Full text search

4
További megbeszélések az élet folytatásáról
Péntek úr természetesen elfogyasztotta az ilyenkor szokásos túrós csuszát is, de bővebb mondanivalója nem volt a dologról, miután csak kis porciót rendelt belőle (igaz, hogy bőven túróval és tepertővel), amely az előbbi komoly eledel után csak nyomaték volt a gyomorban. Néhány villahajtásnyira el is tűnt a tányérkáról. Az a darab kenyér (a „sercnyi”), amely a túrós csusza után még apróbb, kézzel töredezett darabkákban lemendegélt az ebéd utáni hangulatban, hogy a gyomor teltsége komplett legyen – az a darab kenyér már csak a holnapi ebédre figyelmeztette Péntek urat.
– Jó kenyér igazán Svertetzky barátunknál, a Szegfűnél van, aki hajdanában pék volt, mielőtt vendéglős lett volna. Holnap, szombaton, ott ebédelek, mert nála szombaton van a napom.
– Vajon, mi lesz ebédre? – kérdezte Kraut Eduárd, aki szakmabéli férfiú létére azt tartotta, hogy az ember sohase tanult eleget, még ha valaha a Nemzeti Casinóban szolgált volna is.
– Nem találja el, Eduárd, becsületszavamra nem találja el – mond kedélyes ebéd utáni hangulatban a vendég.
– Az ember szeretné eltalálni, hogy mi is azt főzethessünk, ha a nagyságos úr esetleg szombati napon megszerencséltetne bennünket nagybecsű látogatásával.
– Az nem lehet, Kraut barátom, mert tíz év óta minden szombatom a Szegfű vendéglőé, ahol asztalom van és tisztességes kiszolgálásom – felelt legyintve Péntek úr, mintha az idevaló kiszolgálással nem volna megelégedve.
Ugyanezért Kraut Ede kissé elpirulva kérdezte ismét a nagyságos urat arról az ételről, amely tíz esztendeje a Szegfűbe vonzza.
Péntek úrnak keskeny óralánca volt mellényén kifeszítve, és az is megrakva mindenféle zsuzsukkal, hogy az óra maga talán nem is402 volt fontos a mellényzsebben. Voltak ezen az óraláncon szerencsemalacok, kis aranypoharak, ezüstszívek, zsokésapkák, keresztecskék, szobrocskák és sok mindenféle mások, amelyek egy idősebb korú úrnál összegyülekeznek az élet folyamán. Péntek úr most a szerencsemalacot morzsolgatta vastag ujjaival, mielőtt Kraut Edének felelt volna:
– Hát csak paszuly lesz! – kiáltott fel, és gyomrából, hogy mellénye is megrázkódott bele, felkacagott.
– Nálunk pénteken van babfőzelék – felelt Kraut gyanakodva. Péntek úr pazar kézmozdulatot tett kezével:
– Ugyan kérem, hogyan hasonlíthatják a maguk babfőzelékét a Szegfű paszulyához? Ott csupa válogatott szemekből készül a paszuly, némelyik akkora, mint a kisujjam!
(Péntek úr mutatta a kisujját, amely valóban elég tekintélyes jelenség volt.)
– Boldogult feleségem (mindig így emlegette bizonyos tiszteletteljességgel a megszökött menyecskét, amíg tán a végén maga is elhitte, hogy az valóban meghalt), anyai ágon előkelő zsidó családból származott. Sok ismert nevű pesti famíliával állott rokoni összeköttetésben, Ziofantiékkal, Dáriusékkal, Lancelottiékkal és más nevezetességekkel – még a pesti Mendelssohnokkal is –, akik azonban minden európai kultúrájuk, arany-spanyol múltjuk, lengyel nemességük mellett sem tudtak arról leszokni, hogy hetenként bizonyos zsidó táplálékot ne vegyenek magukhoz. Ez pedig nem volt más, mint a „sólet”, amelyet különösen az asszonyok kedveltek az édeskésen kocsonyázott halak mellett – mond Péntek úr elmerengve, ebéd utáni, megbocsátó hangulatban. – Bizony, sok „sóletet” megettem „boldogult feleségem” mellett, habár ő maga a ferenciek templomába járt, idevaló volt a társaságba, de szombaton, valamely ősi hagyományként, „sóletet” főzött magának is, nekem is. Akkor ismerkedtem meg a nagy szemű paszulyokkal s azoknak különös ízeivel.
Péntek úr merengett egyet a múlt időn (a fogpiszkálót megfordította fogai között), mint idősebb uraknak szokása, míg Kraut Ede valóban a legnagyobb fegyelmezettséggel hallgatta a pénteki vendég történetét.
– Boldogult nőm idejében ezek a speciális „sóletek”, amelyekhez mindig maga vásárolta meg a szükséges dolgokat, természetesen marhaszegyből készültek. Talán ezért is híztunk el mind a ketten idő403 előtt. Sőt néha „sóletben” főtt tojások is oly zsírtartalmúak voltak, hogy kettőnél, háromnál aligha tudott volna többet elfogyasztani az ember.
Kraut Eduárd tisztelettel meghajolt:
– Ismerem magam is ezt a különös ételt. Amikor a Casinóban végeztem szolgálatot: volt egy grófunk, akit „Liberális Gábornak” hívtak egymás között az urak. Kicsit furcsa ember volt! – mond Kraut Ede, olyan nyomatékkal, mintha az a körülmény, hogy ő valakit „furcsa ember”-nek nevez: mindent megmagyarázna. – „Liberális Gábor” úr őméltósága követelte néha, hogy neki ebédet a Duna-parti Braun-féle kóser vendéglőből hozzanak át, mert ő „sólet”-et akar enni.
– De én megreformáltam a „zsidó sólet”-ot – kiáltott most fel hirtelen Péntek úr. – Kitaláltam a „magyar sólet”-ot, amikor boldogult nőmtől elváltam.
Kraut ugyan tiszteletteljességén mit sem változtatott, de a szakmabeliek (minden régi főpincér egyben képzett szakács is) fölényével felelt:
– Új ételeket kitalálni majdnem lehetetlenség a francia és magyar szakácstudomány után.
– De én kitaláltam, Kraut úr! – felelt ujjaival malmozva és fejét kissé lehajtva a vendég, mintha még mindig a találmánytól volna elfáradva. – Nem akarok Komócsy Józseffel versenyezni, aki nem messzire innen, a Pipában, az úgynevezett Komócsy-vesepecsenyét találta ki. Wellingtonnal sem, aki ugyancsak a pecsenye terén hozott újításokat. Nem célom más, nagynevű feltalálókkal se mérkőzni, ugyanezért megelégedtem, amikor találmányomat csak egyszerűen „Magyar sólet” név alatt írta fel étlapjaira a Szegfű vendéglőse. Ezt ebédelem holnap.
(1933)404

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me