4 Merre volt a „Kisisten földje”?

Full text search

4
Merre volt a „Kisisten földje”?
– Van már éppen elegendő léhűtő a házban – mondta a fogadósné, amikor észrevétlenül visszatért az ágyára, ahonnan Purglmayer szavait úgy hallgatta, mintha először hallaná őket, nem pedig a szekrényből, ahonnan frissiben felfogott minden szót.
– Itt van Csaplovics, aki a régi családi periratait adta ide annak fejében, hogy holtig békén élhessen a numero tizenháromban. (Szerencse, hogy ezt a számú szobát választotta, amelyet úgyse nagyon tudunk kiadni.) Itt van Kanáry bácsi, aki négy lovát tette zálogba, amikor beköltözött hozzánk. A lovak megvénültek, megdöglöttek, de Kanáry bácsi még mindig úgy feszít, mintha négy lova volna.
– Egyszóval nem akarod a „Kisisten földjé”-t? – kérdezte Purglmayer. – Nem akarod lakódnak felvenni Kengyel Bandit?
Az asszony csak a maga nótáját folytatta:
– Ahány levitézlett, kereketört, elhasalt uraság csak van Magyarországon, az mind megpróbálkozott darab ideig a mi nyakunkon megélni. Elköltötték a pénzüket cifra lányokra, elkártyázták a vagyonukat a kaszinóban. Kihajították őket az utcára a belvárosi fogadókból, most mind ide költöznének a „város végére”, ahová idáig legfeljebb a kocsisaikat küldték. Rendben valónak találod ezt?
– Tehát nem akarsz földbirtokosné lenni? – kérdezte újra Purglmayer, de már akkor csikorgatta a fogát.
– Itt húzódott meg Körtvési úr, amikor vénségére megbolondult, és az ágyhoz köttette magát, hogy éjszaka fel ne gyújtsa a házat. Itt lakott Sugár Laci, akivel csak úgy tudtunk békességben élni, hogy minden héten Kozareket, a hóhért küldtük hozzá, hogy reggel felköltse. Mire elcsendesedett darab időre. Itt kártyázott életre-halálra tizenöt esztendeig éjszakánként az a két úriember, akinek egy garasa se volt, és minden hajnalban véresre verte egymást, hamis kártya miatt. Nem volt elég a ritka gavallérokból?
– Egy fogadóban sok mindenféle ember megfordul – felelt Purglmayer. – Éppen azért legyen a fogadósnak esze, hogy bánni tudjon az emberekkel. De itt most más a kérdés. Akarsz földesasszony lenni?
– Nem akarok – kiáltotta Purglmayerné. – Nem akarom, hogy392 minden délben a fejemhez vágja Kengyel Bandi a pecsenyéstálat, mert nem kedve szerint sütöttem meg a húst. Hogyne! Majd most állok oda, hogy minden délben Rumpsteak ŕ la Maitre d’Hotel álljon az uraság rendelkezésére! Egy rongyos kis tanyáért.
Így beszélt a fogadósné, és ennek megvolt az oka. Hosszabb idő óta ugyanis gyanúsította őt Purglmayer, hogy Kengyel Bandival valamely meleg barátságban volna. E gyanúsítás miatt megfelelő verekedések is előfordultak a házaspár között. Az okos asszony tehát nem beszélhetett másként, amikor arról volt szó, hogy Kengyel Bandit örökbe fogadja a házába.
Purglmayer sötéten nézett maga elé:
– Látom, hogy olyan ravasz vagy, mint a kígyó. De a „Kisisten földje”-t mégse engedem ki a kezemből, ha már az a tenyerembe pottyant. Ide veszem Kengyel Bandit a házunkhoz a földjéért. Mert már az órát is megállítottam, hogy el ne felejtsük a megállapodás idejét.
A fogadósné mit felelhetett volna?
(1933)393

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me