1 Milyen legyen a vendég?

Full text search

1
Milyen legyen a vendég?
Élt valamikor egy „papi úriember” (mint civil barátai ezzel a különös kifejezéssel megjelölték), itt, nem messzire a fővárostól, Visegrád községben, télen-nyáron egy villaépületben (a boldogult Lányi Emánuel szilárd építkezésében). Télen többnyire sok száz esztendős napkeleti tudományokat tárgyaló könyveket forgatva – miután harminckét keleti nyelven értett és olvasott –, míg nyáron, amikor a Duna menti Visegrád mellett siklanak, lengedeznek, megálldogálnak a csónakok és hajók: többnyire baráti körben töltvén napjait.
Indítványoznám, hogy mostani megemlékezésünkben hagyjuk ki a hosszú, visegrádi, havas, téli estéket, amikor a „papi úriember” harminckét nyelven írott keleti könyvek olvasgatásával töltötte idejét (valószínűleg azért, hogy másnap a budapesti egyetem hittudományi karán megfelelő előadást tarthasson hallgatóinak), maradjunk a vidámabb tavaszi és nyári napoknál, amikor a csónakok és hajók kikötöttek a visegrádi öblöcskében a nagy Dunán, és nem a legrosszabb szándékú tisztelettevők vonultak a község végén álldogáló villaház felé, ahol Kanyurszky György „nagyságos úr” lakott. (Mert egyetemi professzor korában is megmaradt „nagyságos úrnak” Visegrádon.)
Kanyurszky György, a „papi úriember”, barátságos házat tartott Visegrádon.
Amint kitavaszodott az idő: vendégek nélkül nem volt elképzelhető a háza – mégpedig komoly, meggondolt, tempós, lassú, nem sietős vendégekkel, akik néha úgy tűntek fel, mintha nem is a Magyar Folyam Részvénytársaság hajóján, hanem Dickens postakocsiján, a „Pickwick Club”-ból érkeztek volna.
Kanyurszky György, a keleti nyelvek tanára a budapesti egyetemen, csak a „rendes” vendégeket (mint ő maga mondá: a „kompakt”420 vendégeket) kedvelte, akik nem egy-két napra „rándultak” ki Visegrádra, hanem legalábbis annyi időre, amíg a visegrádi programnak java része lejátszódott. Elsősorban enni kellett.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me