3 Mire jó az üveges sör?

Full text search

3
Mire jó az üveges sör?
A Körülpiszkosban dohányos és dohánnyal foglalkozó emberek üldögéltek nagy sapkákban, amelyek alól a szokásos vasvillaszemeket vetették minden úrfélére. Valami ispánforma ugyan dörzsölődzve köszönt, de fokhagymás, pálinkás szaga miatt, előrenyújtott, szutykos tenyere miatt ezzel meg Szent Mihálynak derogált szóba állni.
– Ilyenek a dohányosok – mond a hajdújának Szent Mihály, amikor bevonult vele a hátsó szobácskába, ahol háziáldás volt a falon, tegnapról maradt meleg a cserépkályhában, mert nyilván vadászok jártak erre, akiknek kedvéért befűttetett a fogadós. Az asztal pirossal volt letakarva, és egy cseh üveg hamutartóban, nagy papírszipkában egy félig szívott, fekete „guba-szivar”, ahogy a Cubát nevezték.
– Nem vadászok jártak itt, hanem Tóth végrehajtó – az szív papírból ilyen szivarokat. Jól megy a dolga – mond Szent Mihály, ki mióta a dohányhoz került, megfigyelte, hogy mit füstölnek az emberek.
Az ablakban egy fazekat látott, amelynek tetőjét felemelvén, csaknem hátrahökkent – fagyos töltött káposzta volt a fazékban, amelyet nyilván nem vett észre a jó étvágyáról is nevezetes Tóth végrehajtó, mert nem hagyta volna itt.
– Hamar egy pohár seprőpálinkát, mert nyomban megeszem a káposztát, így, ahogy van, fagyosan.
– Kérem – mond a pénzhamisító képű kocsmáros –, az nem olyan ritkaság minálunk, hogy a vadász urak az éhségük miatt hidegen eszik meg a főtt véres hurkát és a káposztatölteléket. Sok idő telik el a tűzrakással.
– Az már igaz – felelt Szent Mihály, megduplázván a pálinkaporciót, amelytől valóban kellő bátorságra tett szert, hogy a fagyos fazékból kiemeljen egy tölteléket, amelyet a tányéron a zsebkésével karikára, mint a kolbászt, vagdalni kezdett. Kedvére való töltelék volt, nem nagyobb egy gyermekökölnél, és olyan pontosan behajtogatva borítéklevelébe, mintha legalább egy esztendőre tették volna el.331
– De a többit fel kell melegíteni, Svarc úr – intette a kocsmárost és önmagát Szent Mihály a nehéz eledeltől.
Ekkorára valami kormos asszonyféle is került elő, mégpedig azoknak a fajtájából, akiknek még az orruk hegye is hamis, úgy elmerülnek a tűzrakásba téli időben. A kályhák, tűzhelyek leányai ők, akik mindig a suton ülnek, vagy a sut körül vannak, mintha öregasszonyként jöttek volna már erre a világra.
De István, a pipacspiros sapkás hajdú, súgott valamit a leányzó behamuzott fülébe, mire az váratlan fürgeséggel felkapta a káposztásfejeket, és a konyhába sietett vele.
– Mi volt magának a foglalkozása a kocsmárosság előtt, Svarc úr? – kérdezte Szent Mihály, a fazék után tekintve. (Legalább félórába telik, míg felmelegszik.)
– Én botosispán voltam a Leveleki uraságnál, többnyire marhát hajtottunk a vásárokra, de elfagyott mind a két lábam, így lettem vendéglős.
Hm, vendéglős – gondolta magában Szent Mihály, vendéglősnek hiszi magát ez az útszéli csárdás. – Tán söre is van? – kérdezte hangosan.
– Van ám, mégpedig ládaszámra. Hoznak nekem a városból mindent, mert készpénz a nevem.
– Igaz, hogy az üveges sör, amit így falusi helyre szállítanak, rendszerint keserű, dohos, állott, de délelőtt mégse ihatik az ember bort – morfondérozott Sz. M. – Nyisson fel két butéliával, egyet a hajdúnak, egyet nekem.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me