5 Az étvágy változatai

Full text search

5
Az étvágy változatai
Az ötödször (mint kiderült) felmelegített káposzta az asztalra került. Az időjárás már délre állt, sörösflaskók hevertek a sarokban, miután kiürített állapotban majd csak a városi kereskedőnek érdemes velük foglalkozni.
– Ilyenkor szoktak a budai reáliskolában puskával lőni, mert ott napóráról nézik a delet, miután az én órám pedig valódi svájci óra, igaz, hogy kulcsra jár, mint a régi, jó órák: tizenkettőt és tizennégy percet mutat. Hosszabbodnak a napok, akárhogy küzd a tél.
István ezt nem értette meg mindjárt, azért ilyen alattomosan felelt:
– Az utolsó Árpád király, 1301 óta úgysincs igazság Magyarországon.
– Nem egészen így van – mond Szent Mihály, a Körülpiszkos töltött káposztájában keresgélve azokat a mócsingos marhahús- és sertéshúsdarabkákat, amelyeket tulajdonképpen legjobban szeretett ezen a világon, mert ő nem pecsenyehús vagy sódarszelet, dagadó vagy kolbász szempontjából ítélte meg a töltött káposztát, hanem a mócsingos húsról, amelyet a szakácsné csak úgy futólagosan a káposztába betett, melynek az ötödik főzésre feltétlenül meg kellett főni. Ezek, a kezdetben rágós, szinte élvezhetetlennek látszó, kemény, inas, eres húsok kedveltették meg vele a káposztát, lencsét, borsót, paszulyt, más, újra és újra főzhető főzelékeket. – A Körülpiszkos334 töltött káposztájában nem volt mócsingos hús, ezért, miután továbbadta a tálat hajdújának (aki virító sapkáját a széke alatt helyezte el), kezét megtörölve, így szólt Szent Mihály:
– Nem is tudom, miféle vadászok lehettek azok, akiknek ezt a káposztát főzték. Januárban nemigen szabad mást lőni, mint rossz nyulat, amely ilyenkor már nem úriasztalra való. Vagy fácánt, vagy túzokot. Mégiscsak nekem van igazam. Tóth végrehajtó volt az a híres vendég, akiért a házat felfordították. Bizonyosan szegény parasztok kék dunyháit árvereztette napközben adóhátralék fejében.
– Őzbakot is szabad lőni – felelt István tisztelettel, mert nem evett mohón, tekintettel arra, hogy gazdájával egy asztalnál ebédel.
Szent Mihály elővette mellényzsebéből azt a kis furfangos szerszámot, amelyben a körömpiszkáló, fülpiszkáló és fogpiszkáló mellett még kis pipaszurkáló is volt (s egy hatos volt az ára a házalónál). A fogpiszkálót nyitotta ki, és így dohogott:
– Szeretnék beleköpni az ilyen káposztába, amelyben egy élvezhető falat sincs.
István tán megmondhatta volna azt is, hogy a sok ebéd előtti sör rontotta el Szent Mihály gyomrát, de csak egyszerű szolgalegény volt, akinek meg kellett becsülni mindazokat a váratlanságokat, amelyekkel a sors megajándékozta, amikor gazdáját hivatalos öltözetben hivatalos útjára elkísérhette. Ezenkívül vigyázni kellett káposztafogyasztás közben kiviaszkolt bajszára is, mert a káposzta ellensége minden bajusznak, szeret rátapadni, hogy az ember még harmadnap múlva is érzi a valahol, valamerre elfogyasztott káposzta szagát.
Szent Mihály nem köpött a káposztába, mert bár szigorú katonatiszt volt hajdanában, alapjában véve emberségesen bánt a legénységgel. – Én vagyok az apjuk! – mondta ellágyulva magában a sok kimeredt huszárszem láttára, amely aranycsillagját nézte. – Én vagyok az apja ennek a vén sehonnainak! – gondolta magában, amikor István kézmozdulatát észrevette a tányérja felett a káposztába való köpés hallatára.
Ugyanezért minden további helyett: csendesen elmagyarázta Istvánnak, hogy a napóra mutatja tulajdonképpen a pontos időt, már az ókorban találták ki, és mint ilyen régi találmány, betöltötte helyét, hiába jöttek a svájciak a maguk kronométereivel és más, hivatalos, vasutak járásához, postajáratokhoz, irodák nyitásához és különböző335 pontosságokat megkövetelő helyzetek megméréséhez való szerkezeteikkel. A napóra örök. (Lásd özvegy Sztárayné [Rózsi] kézikönyvtárában lévő Népszerű csillagászat 56-ik oldalát.)
István csak bámult.
– Hát ha ilyen jól tudja a tekintetes úr, mért nem igazítja óráját a napórához?
– Azért, mert megcsíptem őkelmét. Decemberben, úgy elseje táján még csak háromnegyed tizenkettő volt nálam: Budán, a reáliskolában már delet lőttek. Éhes az időjelző professzor! – gondoltam magamban, és többet nem törődtem a dologgal. De a napórából egyszerre legnagyobb baj származhatik, ha az ember észreveszi, hogy a hivatalos órák tulajdonképpen csalják az idejükkel.
Így Szent Mihály hajdújához és fél liter orosit (vinkót) rendelt két pohárral és szolyvai vízzel a „vendéglősnél”. A szolyvai víz hamar megfeketíti a bort, ezért gyorsan kell meginni.
– A puskapor feltalálása, ezerötszáznyolcvanegy óta nem hallottam ilyet – mond István, amikor az asztal végén (néha alatt, sapkájával) helyeselt gazdájának.
Ugyanekkor a Kacsariak közül való vándor cigánymuzsikusok kerültek a söntésbe, akik fennhangon dicsekedtek, hogy eddig a kállai uraknak muzsikáltak három nap és három éjszaka.
Szent Mihály odavetőleg megkérdezte Istvánt, hol tanulta azokat az évszámokat, amelyeket emlegetett?
– A Víg Cimbora Naptárából, amelyet magammal vittem a háborúba és hadifogságba – felelt István.
A pontos felelet után nem volt több kérdeznivaló, Szent Mihály az ablakra vetette tekintetét, merengélve nézett ki a téli tájra ereszkedő ködre, amely itt, a Nyírségben többnyire életunalmat vagy emlékezést jelent, ugyanezért eszébe jutott, hogy úgy Dobon, mint Lökön már rég ellopták a szűzdohányt az illetékes kezek, de eszébe jutott huszár kora is, és ugyanezért jelt adott, hogy a banda, ha még eleven állapotban van, húzza el a Rákóczi-indulót, mert ő is indulóban van.
A pálinkát és bort iszogató cigányok nyomban abbahagyták a cigánynyelven való, egymás közti veszekedést, a nagybőgős felismerte az egykori „hadnagy urat”, a prímást azzal ijesztette meg István, hogy komolyan a fejébe (a saját fejébe) tette hajdúsapkáját, és az ajtóhoz állott.336
– Csak a Rákóczi-indulót! – kiáltozta Szent Mihály. – Miattam lophatják a császári és királyi kincstár szűzdohányát. (Miután felébredt benne az ellenzéki szellem.)
A cigányok, Svarc, a vendéglős, sőt a nyíregyházi talyigás is talpra állott a harmadszor is elhúzatott Rákóczi-indulóra.
– Cinka Panna! – rebegte Szent Mihály az asztalra borulva, mint akit szíven találtak.
– No, majd megkérdezzük az öregebb tekintetes asszonyt erről a Cigány Pannáról – felelt István az ura háta mögé állván.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me