Leptospirózis

Full text search

Leptospirózis
(ebtífusz, fertőző sárgaság). Sajátos mikroba (Leptospira) idézi elő; helyi járvány alakjában lefolyó, rendszerint halálos kimenetelű fertőző betegség, amely gyomor- és bélgyulladásban, fekélyes szájgyulladásban és ideges tünetekben nyilvánul meg. A beteg kutya makacsul hány, hasmenése van, amely gyakran véres; szája kellemetlen, bűzös szagú.
A gyógyult állat akár még egy évig is üríthet vizeletével fertőző mikrobákat. A betegséget patkányok, szarvasmarhák is terjeszthetik; az ember ugyancsak megkaphatja. A fertőzés a sérült bőrfelületen v. nyálkahártyán keresztül olykor a táplálékkal jut a szervezetbe; lappangási ideje 7-19 nap.
Tünetei: étvágytalanság, depresszió, hányás, hasmenés, fokozott vízivás és vizelés, folyadék- és testtömegcsökkenés. A beteg állat izom- és a vesefájdalmak miatt felpúposított háttal, kötötten mozog.
A ~os kutya kórházi kezelésre szorul. A betegség elleni védőoltást rendszerint a » szopornyica és a » fertőző májgyulladás elleni vakcinával együtt kapja a kutya. Ált. tapasztalat, hogy a beoltott állatok védettsége viszonylag rövid életű, ezért ajánlatos a védőoltást 6-8 havonként megismételni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me