Magyar zene,

Full text search

Magyar zene, manapság már nemcsak ismeretes az egész művelt világban, hanem lényeges szerepet is játszik a nemzetközi zenecsaládban, mint annak egyik többé nem ignorálható kiegészítő, még pedig sajátlagos jellegü része. E nemzetközi jelentősége azonban csak a legutóbbi 6-7 évtized alatt fejlődött ki, a közlekedési eszközök megkönnyítése, a cigány zenésztársulatok külföldi utazásai, a Magyarországon ez idő alatt megfordult idegen művészek közvetlen érintkezése, az 1848-49. események után támadt nemzetközi érdeklődés, de legfőképen Liszt Ferenc óriási propagandái s magyar rapszodiái folytán. A műtörténelem Magyarországon nem jegyezhet fel évszázadokon át folytatott fokozatos kifejlődést. A keresztény vallással hazánkban is meghonosult. Ambroziánus és Gregoriánus egyházi énekek a régi magyarokét is gyökeresen átalakíták s miután a beözönlött keresztény papok idegen nemzetek fiaiból kerültek ki, természetszerüen azon voltak, hogy az ős magyar vallási énekek legutolsó nyomait is megsemmisitsék. Későbben, mikor a magyarok közül is többen beléptek a papirendbe, azok közül többen magyar szellemü egyházi énekeket szerzettek, de azokat az idegen befolyás folytán már az I. Kálmán király alatt hozott törvény szerint (1112) csak zsinati helybenhagyás mellett volt szabad a magyarországi egyházi énekek közé felvenni.
A magyar történelem e korból több ily szerzőt említ fel, a többek közt: Vásárhelyi Andrást, ki a boldogságos szűz Máriához mint Magyarország védasszonyához irt egyházi énekeket, s amaz ismeretlent, kinek Szt. István királyról szóló éneke 1454. Nürnbergben jelent meg nyomtatásban s amely - első versszakáról itélve - ugyanaz, melyet még manapság is szokás énekelni Budán, Szt. István napján. A keresztény egyházi énekek elterjedésével az oly intézetek életbeléptetése is szükségessé vált, hol papi s világi növendékek egyaránt kellő oktatást nyerjenek az ének- és zenében. Igy Gellért püspök már a XI. sz.-ban alapított ily iskolát Csanádon, hol bizonyos Walther nevü tanár oktatta az éneket és zenét. Más püspökök is követték a példát, a magyar családok pedig örömmel küldték oda fiaikat, hogy a műveltség egyik kellékét megszerezzék. Az orgona elterjedése szintén nagyon elősegité a magyar nép ének- és zeneérzékét. De az egyházi ének és zene mellett a világi sem maradt egészen parlagon az akkori századokban. A XIII-XIV. sz.-ban főleg a hősi s történeti énekek emelkedtek ki, melyeket a dalnoki rend mind tovább terjesztett. E korban a hegedősök adták a nép közt szájról szájra a szerencsétlen Zách Klára és Kont István s társainak véres történetét, költemény s dal alakjában, s ezeket Turóczy szerint még Mátyás király korában is énekelték lant vagy koboz mellett. A hegedősöknek leggazdagabb költői s zenei feldolgozási anyagául szolgált Nagy Lajos és a Hunyadiak dicső kora, ennek azonban megvolt az a hátránya, hogy sok idegen elem vegyült a magyar népének és zene közé, melyet különben nagyban előmozdított a magyar királyok nagymérvü pártolása, melyben a dalnokrendet részesíték. Mátyás király udvara hires volt a művészetek pártolása tekintetében. Visegrádi udvari kápolnájában ezüst siposorgona zengett, budai kápolnájában pedig énekes miséket lehetett hallani.
Ami a magyar népdal és tánc-zenét illeti, régi zöngjelzési adatunk a két Passamezzo ongaro (lassu magyar) és Saltarello ongaro cimen 1572-1577. Strassburgban megjelent kiadvány, mely akkoron a főúri körökben divatozott palotás és friss stilust lett volna hivatva feltüntetni. Farkas András egyik ismert legrégibb költő- és zenésznek Cronica de introductione Scyttarum in Ungariam et judeorum de Aegypto cimü szöveges éneke a XVI. sz.-ból, mely Gálszécsi Istvánnak a Keresztényi tudományról szóló s Krakóban 1536. megjelent munkájában található; továbbá: Bathizi Andrásnak, A drága és istenfélő vitéz Gedeonról (1540); Az istenfélő Susanna asszony históriája (1541) és Izsák patriárka szent házasságáról, valamint Rajnai Gáspárnak Dávid királyról szóló éneke (1549), már címüknél fogva is mutatják, hogy hangjelzéseik nem vonatkozhatnak a magyar dal s zene jellegének a feltüntetésére. Mindezek a magyar tudományos akadémia könyvtárában őrzött Hoffgreff-féle énekgyüjteményben találhatók fel.
Több mint valószinü - amint az egészen a jelen század elejéig konstatálható -, hogy a magyar dal s zenének két különböző álláspontja s jellege létezett. Az egyik, melyet a nép ajkáról sohasem kótáztak le, s a másik, melyet az akkori kótairástudó műveltebb magyar írók s zenészek idegen befolyások alatt tettek le hangjegyekre. Ez időben a magyar népdalok kifejlődésére legnagyobb befolyást gyakoroltak az egyházi korálok és énekek, s kivált azok, melyeket a protestáns vallás hazánkban is meghonosított. Tinódi Sebestyén, az utolsó magyar lantos históriás énekeit s nemzeti dalait a XVII-XVIII. sz.-ban lassankint aztán maga a magyar nép folytatta amint ezt a Bocskay, Bethlen, Thököly s Rákóczi korszakokban már tömegesen felmerült dalok, énekek kellően igazolják, melyek nemzedékről, nemzedékre szálltak. A folytonos harcias élet aztán a régi tábori zenét is mindjobban kifejleszté, a cigányok közbejöttével pedig mindinkább átidomult az a magyar kedély, természet s hangulathoz: tánc-zene s hallgató nóta alakjában. Ez átalakulási forrongás majd két századig tartott, a mohácsi vésztől kezdve egészen II. Rákóczi Ferenc koráig. Magyar királyi udvari élet nem létezvén hazánkban s főuraink legnagyobb része a bécsi császári udvari körökkel azonosítván magukat, a magyar középosztályu nemesség pedig más ügyekkel lévén elfoglalva: a magyar dal a zene egyedül a nép és cigányok gondjaira, ápolására lett hagyva.
A magyar dal s zene általánosabb fellenditésére a leghatalmasabb lökést II. Rákóczi Ferenc szabadságharca, annak szerencsétlen kimenetele s ugy maga a fejedelem, mint társainak kibujdosása adta. E szomoru katasztrófára a magyar népköltészet, a maga ős erejével jajdult fel s különféle szövegeket hozott forgalomba, melyek elől a magyar nemzet összességének egy osztálya sem zárkózhatott el s hogy aztán ezek nyomában dalok, énekek s nóták keletkeztek: a dolog természetéből folyt s ettől kezdve lehet számítani az igazi magyar dal s zene fejlődésének első erős bázisát. A Rákóczi keserve, más néven siralma, vagyis a régi Rákóczi-nóta, melyből egy század multán a világhirü Rákóczi-induló keletkezett, ez időben merült fel s annak nyomán aztán a kesergő s kifakadó népies, hazafias versszövegek s dalok egész halmaza keletkezett. S e korban kell keresni az u. n. magyar hallgató nóták lendületesebb kifejlődését is, mire az egész magyar abszolut zene helyezkedett egészen a mai napig. Kiváló példák erre Thököly és Bercsényi keserve cimen ránk maradt ama két hallgató nóta, melyek kétségkivül e válfaj első magasabb mintaképei lettek. A kiválóbb cigány zenészek is ettől kezdve vették kihatóan a kezükbe a magyar hangszeres zene kifejlesztését s terjesztését. Barna Miska, II. Rákóczi Ferenc udvari zenésze az első, kiről krónikásaink mint országos hirüről emlékeznek. Őt követte hirneves unokája: Cinka Panna, kitől a mult század végén Bihari János vette át a vezérszerepet, melyet még e század első negyedében is megtartott. Az e korból leszármazott magyar tánc-zenék, hallgató nóták, verbunkosok, palotások stb. mind ugyanannyi ősforrásai a mai napig fejlődött magyar zeneirodalomnak. A mult század végén s az e század első negyedében élt kimagasló világgéniuszok, mint Haydn József, Beethoven, Schubert F., kik mindnyájan megfordultak Magyarországon s beható figyelemre méltatták a magyar zene elemeit, azokat saját műveikben is felhasználván és eszményítvén: lényegesen hozzájárultak ahhoz, hogy a későbbi műveltebb magyar zenészek viszont az ő műveikből merítettek sok olyan kifejezési, ritmikai, dallamhajlítási s cifrázati képleteket, formákat, melyek zenénk sajátlagos jellegévé váltak. Leginkább észlelhetjük ezt egy Lavotta, Csermák, Ruzsicska, Svastics és Rózsavölgyi Márk műveiben, kik e század első felében, egymást kiegészítve, hordták össze a magyar zene építkezési anyagait.
A fent elsorolt zenészek voltak igazi alapítói a magyar hangszeres zene sokféle műformáinak Bihari (l. o.) a hallgató nóták s verbunkosokban tünt ki leginkább; Lavotta (l. o.) már átcsapott a klasszikus népdalok terére is; Csermák (l. o.), mint külföldről beszármazott művelt zenész, sok új elemet hozott forgásba; Svastics János a formák, cifrázatok s a magyar kedélyhullámzatnak adott sok változatosságot. Ruzsicska egészen a magyar opera ideáljáig emelkedett fel, Béla futása címen megirván az első magyar operát, mely 1823. elő is adatott a kolozsvári nemzeti szinházban, későbben 1863. a Molnár-féle budai népszinházban. Rózsavölgyi M. bátran nevezhető a magyar zene felfrissítő és stilkeverő szerencsés képviselőjének. Legtöbb tudás, izlés és rafinált eredetiség az ő magyar műveiben nyilatkozott.
A M. szélesebb mérvü fellendülése a nemzeti szinház megnyitásától 1838. datálható. Addig jóformán magára volt hagyva, s mint legfőbb képviselői a hirneves cigányprímások szerepeltek, kik közt az időben valóban országos hirre érdemesek és képesítettek találkoztak, mint Martinovics, az öregebb Boka András, majd utána Boka Károly, Dombi Marci s mások. A hamisítatlan magyar nóták, hallgatók, népdalok s egyéb formáknak valódi romantikus korszakát képezték ezek, melyhez bő anyagot szolgáltatott az akkori tiszamegyei nemesi és gentry világ. A 30-as és 40-es, de különösen az 50-es években aztán egészen új szereplők, új elemek csatlakoztak a magyar zene kiépítéséhez. A magyar dalirodalom egészen külön vált a hangszeres zenétől. A magyar költészet s irodalom nagymérvü emelkedésével a zene is igyekezett lépést tartani s jórészben tartott is. A nép maga - kivált az 50-es években - egész kedélye bőséges szaruját öntötte ki; geniális naturalisták támadtak, mint Simonffy Kálmán, Nyisnyay Gusztáv, Lovassy Sándor, Pecsenyánszky (Palotási) János, Frank Ignác stb., kik a magyar népdalok egész árjával öntötték el az országot. Új irányba terelődött az Egressy Béni dalaival a 40-50-es években, melyek nyomán aztán az igazán tanult és művelt magyar zenészek folytatták a művészi építkezést, mint Abrányi, Erkel F., Káldy Gyula, Zimay L., Mosonyi M. Reményi Ede, Huber K., Doppler F, s még számosan. Ekkor kezdtek keletkezni s terjedtek folyton a magyar dalegyesületek, melyek megteremtették a külön magyar férfikar-irodalmat, mely manapság már oly gazdag, hogy vele csak a német irodalom vetélkedhetik. Mátray Gábor, Bognár Ignác, Füredy M., Bartalus István a népdalok első összegyüjtése s kiadásával adtak erős lökést a magyar zenének.
A magyar zene sajátságait (dalt és hangszeres zenét beleértve) röviden a következőkben lehet összefoglalni: 1. a magyar szózenében a szótagok természetes s határozott hosszusága s rövidsége mindig szorosan betartandó. Kivételt ez alul a népdalokban csak a szabályos metszet (cesura) enged meg szemben a néppel. 2. Valamint a magyar versmérték géniuszához tartozik, hogy vagy minden sor páros legyen, vagy ha a második sor páratlan, akkor a következő két sorral együtt adja ki a páros számot, ugy e szabály a magyar zenei ritmusra nézve is érvényesül. A dallamhangok vagy a harmoniai zárlatok kinyujtása e szabály alul látszólag kivételt képezhet ugyan épp ugy, mint a kozmopolitikus zenében is fordulnak elő ily esetek a plasztikai beosztás rovására, de ez nem egyéb, mint önkéntes kibővítés. 3. A magyar szózene, a magyar nyelv s főleg a magyar versmérték ama sajátságához képest, hogy még a közönséges szóbeszédben is mindig a kezdő szótagra esik a hangsúly: az u. n. felütést (Auftact) nem ismeri. A magyar szózenében tehát a pároslábu metszeteket páratlan vagy csonka ritmusra osztani fel: ellenkezik a magyar szellemmel. 4. A magyar szózene szellemével nem egyezik meg a hosszabb u. n. melizmák használata, minők a quintoldák, sextolák, semptimolák; e tekintetben legfeljebb a trioláig emelkedik. 5. A magyar zene a nyugateurópai kettős kemény és lágy skála mellett még külön skálával is rendelkezik (l. Magyar hanglépcső). 6. A magyar dal s zene pregnáns sajátságai közé tartozik, hogy sem a szó, sem az abszolut zenei dallamkötésben nem használja önkényszerüleg a skála összes hangközeit. 7. A magyar dalirodalom s abszolut zene nem használhat kénye-kedve szerint minden harmoniai összeköttetést vagy egymásutánt, e tekintetben mondhatni külön harmoniai készletre támaszkodik. V. ö. id. Abrányi Kornél, A magyar zene sajátságai (Budapest 1893).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me