Szállítási határidő,

Full text search

Szállítási határidő, kereskedelmi határidőügyleteknél az a határidő, mely alatt az arra kötelezett az árut szállítani köteles. Erre nézve a kereskedelmi ügyletek teljesítését szabályozó általános elvek irányadók. A kereskedelmi törvény szabályai szerint jelesül: a) ha a határidő napokban van megállapítva, a teljesítés a határidő tuolsó napjára esik, maga a megkötés napja nem számíttatván; b) hetekben, hónapokban megállapított határidőnél a teljesítés ideje az utolsó hét vagy az utolsó hó ama napjára esik, amely nevénél v. számánál fogva a szerződés megkötési napjának megfelel; c) ha a határidő egy v. több egész hóban és egy fél hóban van megállapítva, a fél hó (15 nap) az egész hónapok után számítandó; d) ha a teljesítési idő közelebbi meghatározása helyett az van kikötve, hogy a teljesítés mielőbb, mihelyt csak lehet, alkalmilag teljesítendő vagy más hasonló kifejezések használása esetében a teljesítés idejét a fenforgó körülmények s az ügylet természetéhez képest a biróság határozza meg; e) néhány v. egy-két (p. nap) alatt kettőt kell érteni; f) ha a teljesítés napja vasárnapra v. közönséges ünnepre esik, a kötelezettség a legközelebbi köznapon teljesítendő; kivéve, ha a kötelezettséget bizonyos időtartamon belül kell teljesíteni, mert ez esetben a teljesítésnek ez időtartam eltelte előtt kell bekövetkezni; a miért, ha a kitűzött időtartam utolsó napja vasárnapra v. közönséges ünnepre esnék, a kötelezettség az ezt közvetlenül megelőző köznapon teljesítendő.
Vételnél a Sz. meg nem tartása esetében a vevő a törvényben biztosított jogával, mely szerint teljesítés helyett kártérítést követelhet vagy a szerződéstől elállhat, csak ugy élhet, ha erről a másik felet azonnal értesíti, s ekkor is, ha ezt az ügylet természete megengedi, a másik félnek az utólagos teljesítésre kellő időt engedni tartozik. Kivételt képeznek ez alól az u. n. fix ügyletek. Ezek alatt oly ügyletek értendők, amelyeknél a szállításnak határozottan kijelölt határnapon v. határidőben kell történnie, és pedig ugy, hogy a határnap v. határidő a szerződésnek lényeges feltételeit képezi, p. egy meghatározott alkalomra rendelt ruhadarab stb.
A Sz.-k a vasúti díjszabásokban közzé teendők, s azok a következő legnagyobb tartamot meg nem haladják: gyorsáruknál: kezelési határidő 1 nap; Sz.: minden, habár csak megkezdett 300 km. után 1 nap; teheráruknál: kezelési határidő 2 nap; Sz.: 100 km. távolságig 1 nap, nagyobb távolságnál minden további, habár csak megkezdett 200 km. után 1 nap. Ezeken kivül még bizonyos árukra és egyes vasutakra való átmenetnél póthatáridők is engedélyezvék, melyek azonban egyenkint 12 óránál nagyobbak nem lehetnek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me