Daróczi Vilmos,

Full text search

Daróczi Vilmos,
hirlapiró, szül. 1836. ápr. Király-Daróczon Szatmármegyében földmivelő zsidó szülőktől; 18 éves koráig a gazdaság körül foglalkozott, midőn 1854-ben Prágába ment, hol dr. Balling Károly tanár vegytani előadásait hallgatta s a szesz-, czukor- és sörgyártásban képezte ki magát; a három évi tanfolyamot 1857. júl. 31. befejezve, hazatért és a szeszgyártást itthon folytatta. Atyja birtokán és más bérleteken Közép-Szolnokmegyében és egyebütt gazdálkodva, különösen a dohánytermelést tanulmányozta. A dohánykiviteli nagykereskedők unszolására 1877. január Budapestre költözött, hol azóta a dohánytermelés előmozdításán s a külkiviteli kereskedés föllendítésén buzgólkodik; évenként 20–25 ezer métermázsa dohányt vásárolt és szállított be a kereskedőczég számára; azt a budapesti raktárakban kezelte s a válogatásnak minden eljárását végezte.
1884. febr. 16 alapította a Magyar Dohány cz. ujságot, mely úttörője az okszerű dohánytermelésnek és melyet mai napig szerkeszt, sőt a lap nagy részét maga irja. Ezenkivül számos czikkeket és értekezést irt az Egyetértésbe, Pesti Naplóba, Nemzetbe és a Pester Lloydba a dohánytermelés és kereskedés időszaki kérdéseiről.
Munkája: A dohány Magyarországban. A párisi 1889. évi világkiállítás alkalmából tartott nemzetközi gazdakongreszszus számára, a magyar országos gazdasági egyesület megbizásából. Budapest, 1890.
M. Könyvészet 1890, és önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me