Deáky Albert,

Full text search

Deáky Albert,
ügyvéd, D. Samu, 1848–49. országgyűlési képviselő fia, szül. 1846. márcz. 15. Kolozsvárt; atyját 1849. nyarán Szegeden a kolera elragadta, D. ekkor anyjával Budapesten volt és itt szenvedték át a muszka uralmat. Nagy veszélyek közt végre Kolozsvárra értek nagyatyjához Tunyogi Csapó Józsefhez, ki jogtanár és szabadelvű követ volt; ennek vezetése mellett kezdte meg tanulmányait a kolozsvári ev. ref. főiskolában az ötödik középosztályig. 1858. aug. 27. után (nagyatyja halála bekövetkeztével) a kis család zilahi jószágukra vonult és d. ott végezte a gymnasiumot; a jogot Eperjesen hallgatta. 1867-ben Zilah városánál mint törvényszéki biró és főjegyző alkalmaztatott. Ez időben nagybátyja D. Lajos függetlenségi képviselő befolyása alatt tevékeny tagja volt a pártnak és három választásnál az ő elnöklete alatt győzött is a párt. A kinevezési rendszer életbeléptetésekor állását odahagyta, Kolozsvárra költözött és ügyvédi irodát nyitott. Itt is a függetlenségi párt elnöke volt és vagy 20–25 jótékony és közművelődési egyletnél vezető vagy mozgató szerepet visz. D. mint szónok is, különösen rögtönzéseiről hires. Ujabban a politikától visszavonult. A kolozsvári Közművelődés nyomdai részvénytársaságnak alapítója.
Számos társadalmi czikke jelent meg a kolozsvári Ellenzékben (1880 óta), Magyarságban (1889–90.) Több beszédét közölték a budapesti s vidéki lapok, melyeket mint az 1848. márcz. 15-ét ünneplő állandó bizottság elnöke, vagy mint politikai s pártvezér tartott.
Munkája: A fekete tó tündére. Kolozsvár, 1882. (Rege erkölcsi tendentiákkal.) Szerkesztette a Baloldal cz. függetlenségi napilapot, melyet a párt Budapestről Kolozsvárra vitt, 1875. júl. 1-től decz. 23-ig.
A Nép Zászlója 1888. 34. sz. arczk. és Gyalui Farkas szives közlése.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me