Debreczeni István,

Full text search

Debreczeni István,
ev. ref. tanító, D. Pál fazekas és földműves és Szabó Kata fia, D. Márton, bányatanácsos és költőnek unokaöcscse, szül. 1844. decz. 23. Magyar-Gyerő-Monostoron; 1857. szeptembertől a kolozsvári ev. ref. főiskolában tanult és 1867-ben végezte a bölcseleti két évi tanfolyamot; azután jogot hallgatott és 1869. szept. Nagy-Enyedre ment theologiára; ennek végeztével 1871. szept. Deésen nyert tanítói állást, hol jelenleg is a III. oszt. növendékeit oktatja. Három évig volt egyházi s kilencz évig iskolaszéki jegyző.
Közreműködött a Déesen alakult Szolnok-dobokamegyei tanító testület létesítésén, annak közgyűlésén felolvasást tartott: Mi okozza a taníttató szülők, ugy a nagy közönségnek a tanügy iránt való hideg érdektelenségét és miféle mód és eszköz áll a tanító rendelkezésére, hogy e rideg közönyösség és visszás helyzet megszünjék cz. mely kivonatban a Szolnok-Doboka lapban (1882.) jelent meg. 1885-ben létesítette a deési iparos ifjak önképző körét és annak egy évig elnöke is volt, erre vonatkozó közleményei szintén a Szolnok-Doboká-ban (1885.) jelentek meg. A deési Iparosügyi Közönyben: A kor kivánalmainak megfelelő értelmes iparos-osztály képződhetésének akadályairól Deésen cz. értekezése van.
Munkája: Deés rendezett tanácsú város ismertetése, kapcsolatban Szolnok-Dobokamegye rövid földrajzával a népiskolák II. és III. oszt. számára. Deés, 1882.
M. Könyvészet 1882. és önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me