Faluvégi Albert,

Full text search

Faluvégi Albert,
állami tanítóképző-intézeti igazgató, 1843. szept. 13. Torboszlón Maros-Tordamegyében, hol atyja ev. ref. lelkész volt; hét és fél éves korában a marosvásárhelyi ref. collegiumba került, hol az elemi, gymnasiumi, bölcseleti s jogi tanfolyamokat végezte; s minthogy atyja 1853-ban meghalt, 16 éven túl már önsegélyre volt utasítva, küzdelem és olykor nélkülözések közt élt. 1864-ben a nagyenyedi ref. theologiai akadémiára ment, hol a tanfolyam bevégzése után a papi vizsgát letette. Theologus korában egyúttal házi nevelő volt Zeyk Károly egykori belügyminiszteri államtitkárnak két kisebbik fia mellett. 1868-ban a marburgi egyetemre ment, hol különösen a theologiai s bölcseleti előadásokat hallgatta; a tanév befejezése után tanulmányutat tett Svájczban és Párisba is ellátogatott. 1869 őszén tanítóképző-intézeti tanárjelöltségre vállalkozott és Eötvös József báró a gothai jóhirű tanítóképzőbe küldte, hol különösen Kehr Károly nevelői, tanítói s igazgatói működése hatottak reá s voltak befolyással későbbi pályájára. 1870. júl. 27. a zilahi tanítóképző-intézethez neveztetett ki s azóta ott működik.
Munkatársa volt a Néptanítók Lapja, Népnevelők Lapja, M. Tanügy, Család és Iskola, Magyar Tanítóképző cz. szaklapoknak; főmunkatársa volt a Borbély S. tanártársától alapított és szerkesztett Szilágynak; írt még A Hon, Kelet, Pesti Napló és Nagyvárad cz. napilapokba paedagógiai, methodikai, bölcseleti s társadalmi czikkeket, tárczákat, polemikus leveleket és tanügyi tudósításokat. Főbb czikkei a Néptanítók Lapjában (1874. Hozzuk összeköttetésbe az iskolát a családdal, Legyünk humanusok, midőn irunk is, Tartassanak-e még póttanfolyamok), a M. Tanügyben (1874. A tanítóképezdei tanárok egyesülése), a Honban (1874. 54. sz. A felnőttek oktatása), a Család és Iskolában (1875. Néhány szó a családi és iskolai nevelés öszhangzatossá tétele érdekében), a Szilágyban (1877. Alapitsunk népkönyvtárakat, Egy érdemes népnevelő), a M. Tanítóképzőben (1886. A törtek tanítása a népiskolában), a Szilágymegyei tanítótestület első Évkönyvében (1876. Az iskolai nevelés befolyása az erkölcsi jellem alakulására).
Szerkesztette a Szilágymegyei tanítótestület első (1873–76.) Évkönyvét Marosvásárhely, 1877. (Borbély Sámuellel együtt) és szerkeszti a zilahi állami tanítóképezde Értesítőjét 1873 óta.
Jegyei: F., F. A., -i. -t., és a. (1875-től a nevezett lapokban.)
M. Könyvészet 1877.
Zilahi kir. áll. tanító képző Értesítője 1891. és önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me