Ferenczi Benő (csik-szentkirályi),

Full text search

Ferenczi Benő (csik-szentkirályi),
m. kir. államvasuti főellenőr, szül. 1842. júl. 2. Kászon-Ujfaluban Csikmegyében; tanulmányait Csik-Somlyón és Marosvásárhelyt végezte. 1864-ben mint közigazgatási gyakornok megyei szolgálatba lépett, hol 1867-ben az első alkotmányos tisztujítás alkalmával szolgabiróvá választották. Az alkotmány visszaállítása után a rohamosan keletkező vasutak administratióját idegenek lepték el; ezért a közvélemény mind sürgetőbben követelte azoknak hazai erőkkel való pótlását, minek fontosságát átértvén, a megyétől 1870-ben az akkor megnyitott magyar keleti vasuthoz, innét pedig 1873-ban a magyar éjszakkeleti vasuthoz lépett át; ez utóbbinak 1890-ben történt államosításával pedig a magyar kir. államvasutakhoz jutott s ott ez időszerint főellenőr és ezenkivül a vasuti tisztképző tanfolyam rendes tanára. Tizenöt évig a nemzetközi vasuti forgalom értekezletein és díjszabási bizottságaiban Európa különböző részeiben folytonosan részt vett és ezen utazásai közben a társadalom, kiváltképen pedig a közgazdaság terén szerzett külföldi tapasztalatairól sok ismeretterjesztő czikket irt névtelenül a hazai lapokba.
Munkái:
1. Calculator. Segédtáblázatok általában szorzási-, osztási- és arányszámolási műveletek végrehajtásához, valamint dijak, illetékek és százalék-kiszámításához. Bpest, 1885. (Ism. Vasuti és Közlekedési Közlöny. Ugyanaz németűl, francziáúl és angolúl Bpest, 1885.)
2. Vasuti földrajz. Bpest, 1892. (Mely magában foglalja Európa összes vasutainak a magyar forgalom szempontjából való rendszeres leirását, számos térképpel és egyéb vázlatokkal; mint ilyen az első és úttörő mű a világirodalomban.)
Horváth Ignácz Könyvészete 1885. és önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me