Krausz Jakab,

Full text search

Krausz Jakab,
bölcseleti doktor, polgári-iskolai tanár, szül. 1859-ben Budapesten; tanulmányait a budapesti II. kerületi főgymnasiumban és az egyetemen végezte. Jelenleg a budapesti III. kerületi községi polgári fiúiskola tanára.
Czikkei az Egyet. Philologiai Közlönyben81882. Euripides élete és költészete, 1883. A római színköltészet és színművészet akadályai, 1884. Az alexandrinismusbe folyása a római költészere, 1887. Párhuzamos idézeek); a Koszorúban (1883–1883. A görög szellem mivolta, A görög tragédia jellemeiről); a Haza és a Külföldben (1885. A szerelem Heine dalaiban, 1886. A latin nyelv hódításai Magyarországban); az Egyenlőségben (1886–87. A héber nyelv szerepe az európai irodalmakban a XVI. és XVII. században, A középkori zsidók a culturharczban); a budapesti III. ker. polg. fiúiskola Értesítőjében (Nyelv és nemzetiség, 1886. Eszmék a nevelés köréből, 1890. Családi élet és nevelés a kezdetleges művelődés korában); a Nyelvőrben (1887. Nyelvújítási adatok, Fogarasi János Diák Magyar Műszótára 1833); a M. Paedagogiai Szemlében (XII. Népnyelv és irodalmi nyelv); az Országos polg. isk. tanár-egyesület Közlönyében (XV. Logika és grammatika, 1898. Az idegen szók helyesirása); írt még czikkeket és könyvismertetéseket a Nemzetbe, Délmagyarországi Lapokba, Magyar Ifjúságba és Felső nép- és polgáriskolai Közlönybe; felolvasásokat tartott a Petőfi-társaságban (Az antik komédia néhány jelleméről), a középiskolai tanáregyesületben (A görög nép bölcseletéről), a budapesti philologiai társaságban (Plato és Aristoteles nyelvészeti szempontból, Vergilius a középkorban, Lukianos.).
Munkái:
1. Sophokles élete. Bpest, 1881. (Ism. Egyet. Philol. Közlöny V. 736. 1.)
2. Tanulmányok. Ugyanott, 1884. (A görög szellem viszonya a római irodalomhoz. Euripides. Művészeti viszonyok Rómában. Mythologiai fejtegetések. A philosophia a rómaiaknál. A nyelvtudomány köréből.)
3. A magyar nemzet ezer éves élete. Millenniumi beszéd. Ugyanott, 1896.
4. A mai nyelvtudomány vezérelvei. U. ott, 1899.
5. Nyelvújítások történetéhez. U. ott, 1899. (Programmértekezés).
Kiszlingstein Könyvészete és önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me