baba, bábu, játékbaba

Full text search

baba, bábu, játékbaba: utánzó játékszer. A vele való játszás áll a leánygyermek érzés- és gondolatvilágához legközelebb. Babát formálnak egy összehajtott rnellénykéből, bekötik sima részét kendővel és máris ringatják (Erdély). De babát készítenek a pipacs virágából, szirmait lefordítva fűszállal kötik keresztül. Ezeknél csak sejteni lehet az emberformát, de a gyermeknek elég ahhoz, hogy a felnőttektől eltanult, képzelt vagy valóságos helyzetben szerepeltessék őket. Maradandó babáikat sajátmaguk, nagyobb leánytársaik vagy az édesanya, nagyanya készítik. A csutkarozi lemorzsolt kukoricacsutkából készül, szélesebb részét kendővel bekötik, arcát színezik és hétköznapi vagy ünneplő ruhába öltöztetik. Cirokból készült babának nagy szalagot szúrnak a fejébe. Kedveltek a kereszt alakú favázra erősített rongybabák, amelyeket öltöztetni lehet. Az Alföldön szívesen készítenek babát kukoricaháncsból, agyagos sárból is. – Irod. Hathalmi-Gabnay Ferenc: A játékbaba (Természettudományi Közl., 1902); Bartha Károly: Játék (A magyarság néprajza, IV. Bp. 1941–43).

Rongybábu készítése: a bábu váza, testének kialakítása, törzse felcsavart rongy, feje fehér rongy: a felöltöztetett rongybábu. Arca festett (Domahida, v. Szatmár m.)

Pipacsvirágból alakított baba. A lehajlított sziromleveleket fűszállal átkötik és az így nyert babaalaknak gallérja a porzók, feje a magház (Alföld)

Kislány babával. (Érsekcsanád, Pest m.)

Leányka sárközi babával (Sárpilis, Tolna m.). Ezeket a babákat nem játékul és nem gyermekek részére készítették. A gyermektelen fiatalasszony készített ilyet, öltöztette, ágyára állította

Csutkarozi (Konyár, v. Bihar m.)

Baba (Decs, Tolna m.)
Haider Edit

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

LanguagesArcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me