festőnövények

Full text search

festőnövények: gyapjú-, kenderfonál és húsvéti tojás színezésére használt vadnövények. D-Mo.-róla múlt század első felében Fényes Elek még közel harminc vadon termő festőnövényt sorolt fel, napjainkban már csak a székelyek használnak festőnövényeket. A vadalma, vadkörte, égerfa héját, a nyírlevelet, a sáfrányt, a zöld dióhéjat, az Euphorbia-specieseket, a rekettye- (lat. Genista tinetoria), a kökörcsinvirágot (lat. Pulsatilla nigricans), a szúlfüvet, zsoltinát (lat. Serratula tinetoria) sárga festék előállítására használják. Az Origanum vulgare (szurokfű), a Berberis vulgaris (sóskaborbolya) gyökere, a Rhamnus catharcticus (varjútövis) kérge, a Galium-speciesek (galaj-fajok), az Asperula tinctoria (festő müge), a lencse (lat. Lens culinaris) kék, a cserfahéj fekete és sárga, a tölgygubacs fekete, a fűzfalevél, a bürök zöld festék készítésére használatos. Általános a vöröshagyma héjának főzetével a húsvéti tojást sárgásbarnára festeni. A húsvéti tojást Beregben a zöld búza kifőtt levével zöldre, az Ormánságban a bábic (lat. Polygonum lapathifolium) gyökerének a főzetével sötétsárgára festik. A vad festőnövények főzetébe gyakran ecetet, timsót, rézgálicot kevernek, hogy tartós színt kapjanak. A vegyi anyagokkal a színt változtatni is tudják. A Serratula tinctoria parázs fölött megpörkölve timsó hozzáadásával piros színt is ad. A beregi juhászok bárányvérrel festették a tojást pirosra. A bőr festésére a hortobágyi pásztor bolti berzseny (lat. Caesalpinia), tölgygubacs és rézgálic főzetét használja. A székelyek a rézgálicot urinnal fazékban összekeverik, belehelyezik a gyapjúfonalat és a fazekat meleg helyre teszik, leginkább a trágyadombba ássák el. A magyar, román és szlovák pásztorok fehér gatyájukat, ingüket zabszalma hamujának és juhtejnek a keverékébe tapossák bele, majd szalonnával kifényesítik. Az ilyen fekete bikfagatyán (Kiskunság) sem az idő, sem a féreg nem fogott. A fenti növények – a növényföldrajzi viszonyoktól függően – a paraszti festőtechnikában, főleg a szlávoknál közismertek, s valószínű, hogy középkori, esetleg még korábbi technológiai eljárások maradványai. Feltűnő, hogy egyes népek csak bizonyos színeket tudnak előállítani. Így az osztjákok csak vörös és sárga színt adó növényeket ismernek. A kék szín előállításához szükséges festőanyagot az oroszoktól szerzik be. ( még: bútorfestés) – Irod. Györffy István: A hazai festőnövények és a velük való festési módok (Herba, 1921); Palotay Gertrúd: A gyapjú fonása és festése Csíkszenttamáson (Népr. Ért., 1937); Vilbaste, G.: Taimedega värvimisi Eestis (Eesti Rahva Muuseumi Aastaraamat, XIV., Tartu, 1939); Balázs Márton: Adatok Háromszék vármegye néprajzához (Sepsiszentgyörgy, 1942); Gunda Béla: Borbás Vince és a magyar ethnobotanika (Ethn., 1971).

Lapulevelű keserűfű (bábic) (Polygonum lapathifolium)

Szurokfű (Origanum vulgare)

Varjútövis (Rhamnus catharcticus)

Festőnövények: Festő zsoltina (Serratura tinctoria) – Fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricane) – Festő müge (Asperula tinctoria)

Festőnövények: Festő rekettye (Genista tinctoria) – Leánykökörcsiny (Pulsatilla grandis) – Festő buzér (Rubia tinctorum)
Gunda Béla

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me