18. sz., május 1. POLITIKAI SZEMLE

Full text search

18. sz., május 1.
POLITIKAI SZEMLE
Az országgyűlés bizottságai most egy felette fontos tárgyról, »a képviselőválasztási törvény kijavításáról« tanácskoznak, s maholnap az országgyűlésen is erről lesz szó. Az alkotmányos államéletben a legnagyobb horderejű kérdések egyike kétségtelenül ez. Mert sok, majdnem minden attól függ, miként választja a nép azokat, kik a törvényhozásban képviselik. A magyarországi pártok között ez a kérdés olyan, mint a taplóba dobott égő üszög, egyszerre meggyújtja a pártviták kanócát. El lehetünk készülve ismét zajos jelenetekre, miket csak ritkán a meggyőződés, gyakrabban a divatos népszerűséghajhászat idéz fel. Tökéletesen meg vagyunk róla győződve, hogy a legdemokratikusabb, legszebb elv az lenne, ha minden ember szavazhatna képviselőjére, s ezáltal minden parányi élőlénye az országnak részt vehetne a törvényhozásban. De vajon elérhető volna-e ez Magyarországon, hol mint tudva van, a kevés válogatott választók sem bizonyultak olyanoknak, kik meggyőződésük szerint, az igazság s becsület sugallatából teljesítenék szavazási polgári kiváltságukat. Aki a múlt idők tapasztalatait meghányja s figyelembe veszi, az bizonyosan azt fogja mondani, hogy a választási alapnak nem szélesbítését, hanem szűkebbre szorítását kellene inkább eszközölni. Az azonban mindenesetre szükséges, hogy szorosan és világosabban, mint eddig volt, határozzák meg, ki a választó, nehogy az összeíró bizottságok ismét annyi igazságtalanságot kövessenek el a közügy rovására, mint eddig. A korteskedésnek is nem ártana végképp útját állani. Azt megnyugvással hallottuk, hogy a 48-iki törvény lesz az alap a választási törvény módosításában, illetve javításában, mert adja isten, hogy az igazán javítás legyen.
*
Mint a lapokból olvassuk, a miniszterek az utóbbi napokban gyakran megfordultak minisztertársuknál, Ghyczy Kálmán pénzügyminiszternél, ki őket különösen azért hívta magához, hogy velök együtt az egyes tárcák budget-jét részletesen és tüzetesen áttanulmányozza, s magának azon különböző pénzügyi kérdések állásáról alapos tájékoztatást szeretten, melyek az egyes tárcákkal kapcsolatban állanak. Ismervén a pénzügyminiszter úr páratlan szorgalmát, azon reményünket fejezhetjük ki: hogy a legközelebbi időben várható jelentése az ország pénzügyeinek állásáról minden tekintetben hiteles és alapos leend.
Mint értesültünk, tegnap este a Deák-klubban az önálló magyar bankról nyilatkozott, de nyilatkozatát, mely kétségkívül fontos lehetett, csak a jövő számban közölhetjük olvasóinkkal.
*
Az országgyűlést – mint a »Független Polgár« biztos forrásból értesül – még az ősszel feloszlatják. Ghyczy már túl akart adni rajta, – de budget nélkül kormányozni nem lehet s azért az apróbb igazságügyi dolgokon túlesvén beáll a nyári szünet, mely után a választási törvényjavaslatot és az 1875-iki budget-et tárgyalják, hogy azután a jövő választás céljából az országgyűlés föloszlattathassék.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me