16. sz., április 16. BUDAPEST, ÁPRILIS 16-ÁN

Full text search

16. sz., április 16.
BUDAPEST, ÁPRILIS 16-ÁN
Magyarországot úgy ösmeri a világ, mint egyikét a leggazdagabb államoknak, mit főleg gabonatermelési képességének köszönhet. A gabonatermelés az, amire számítanak hazánkban az egyesek és számít maga az államkormány. Mi volna tehát természetesebb, mint elsősorban is a gabonakereskedelem körül fennforgó akadályokat eltávolítva, minden erővel odaműködni, hogy az bent és kint lehetőleg előmozdíttassék, ahelyett, hogy többnemű intézkedés által a legújabban minden szakember bosszúságára a minisztérium könnyelmű »nem törődöm« politikája következtében megszorítva lett.
A »kartel szerződés« világos példája annak, hogy az osztrák törekvések még mindig ellenünk irányulnak. Az osztrák »hatalmas« vasutak ugyanis kezet fogva a külföldiekkel, lehetetlenné akarják tenni a magyar gabona jó ároni elárusítását, úgy Ausztriában, mint azon szomszédos piacokon, melyek eddig legjobb vevőink voltak.
Botrányos eljárás ez, melyet a közlekedésügyi miniszternek nem volna szabad elnézni; mert az oroszországi búzát 41 kr-jával szállítják vámmázsánként az osztrák vasutak, miért nem szállíthatnák a magyar búzát is ez áron? – nem pedig 67 kr-jával, tehát vámmázsánként 26 kr-ral drágábban!
Méltán elvárhatná tehát a magyar gazda – és birtokosközönség, hogy a közlekedésügyi miniszter tegye magát érintkezésbe az illető vasutakkal, s az Oroszországéhoz hasonló kedvezmény elnyerését sürgesse s újólag szabályozza Dél-Németország s Svájc irányában a szállítási díjakat.
Magyarország jövedelmei 9/10 részben a gabonakereskedésből állanak – minélfogva a csekély krajcáros különbletek is nagy hatással vannak anyagi emelkedése- és hanyatlására.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me