június 13. 162. sz.,

Full text search

június 13.
162. sz.,
Egy évtizede múlt, hogy a magyar király fejére tette a nemzet Szt. István koronáját s hogy a »szélsőbaliak« emlékezetes »fekete ebédjük«-et megették – váljék egészségükre!
A koronázás évfordulójáról, melyet az ősi szokás szerint kegyeletes ünneppé szentesített, csak egy lap s szokás szerint valamivel később a »Hon« emlékezett meg.
Ez az egy lap is talán csak azért emlékezett rá, mert szerkesztője a korona fényénél is nagyobb bámulója szép női szemek ragyogásának.
Márpedig, mint tudjuk, ő ezen a napon ilyenekben gyönyörködött: egy társaságban, hol ugyancsak kedves feledhetlen hölgyekkel mulatott: könnyű volt visszaemlékeznie.
De a többi kollégái nemcsak a »koronázási posztóból« nem kaparíthattak magoknak egy-egy lajbira valót, hanem még abból a pénzből sem láttak »mutatvány-példányt«, melyet ominózus kezdetül Lónyai hajigált szét.
Ezért nem jutott eszökbe a koronázás évfordulója: minélfogva elmondhatja az »Egyetértés« dacára, hogy az egész pusztán feledékenység, miszerint valamennyi hírlapíró Ugocsa megyéből való. *
Ugocsa non coronat. A szerk.
*
Nem lehet ám mindenkinek olyan jó emlékező tehetsége, mint kollégámnak, a »mindenfélék« érdemes írójának, ki előtt így panaszkodék egy szerkesztőségünkben megfordult fiatal író, ki az egész országban ismeretes arról a tulajdonságáról, hogy a »potyának« nagy barátja.
– Olyan fád vagyok… – így ő, – étvágyam nincs… nem is emlékszem mióta… tíz éve, hogy jóízűn ettem…
– Hüm! – mond a »mindenfélék« gúnyos írója. – Hogyan tíz éve? Aha! knapp ma tíz éve volt Budán a koronázási ingyen ökörsütés.
*
Írókra fordulván a beszéd, meg nem állhatom, hogy fel ne említsek rosszallólag egy vonást, mely jellemzi az írói arisztokratikus gőgöt, annál is inkább, mert egyik jelesebb és különben minden tekintetben szerény írónkkal történt a »kör«-ben.
– Nem tudja ön, kérdi tőle egy ismerőse, mikor fogad őexcellenciája Széll Kálmán?
Emberünk a kérdezőre néz s őszinte megütközéssel viszont kérdi:
– Az ördögbe is… ki az a Széll Kálmán?
– Quelle question! A pénzügyminiszter.
– Az meglehet: de még nem írt semmit.
*
Ennél a különben derék írónknál mégcsak »egy Zala megyei bizottsági tag« árul el arisztokratikusabb gőgöt a demokratikus »Egyetértés« hasábjain, midőn interpellációt intéz az »igen tisztelt igazságügyminiszter úrhoz«: – van-e tudomása azon világrendítő dologról, hogy Somogyi János törvényszéki bíró Zala megye alispánjának az utcán nem köszönt, s így a »nemes vármegyét öntudatosan megsértette, s ha nincs, van-e ennek tudomásvétele után szándéka ezen illemet nem tudó embert elcsapni?«
Szegény Perczel!
*
Ha már ennyire benne vagyok úgy a közönséges, mint az író-emberek ócsárlásában, lehetetlen kihagynom apróságaim koszorújából Szent Antalt, de nem a páduait, hanem a – Lonkait.
A derék férfiú, szemenszedett vejeire bízván az »Állam« hajóját, ő maga mint kolompos Rómába zarándokolt a szentatya lábaihoz. A küldöttség egy része azonban mégis megrestellte a dolgot s Lonkait mellőzve, Zalka püspök vezérlete alatt, külön nyújtotta be hódolatát.
A lapok azt is írják, hogy e napokban a pápa áldásával tér vissza.
Be szíves örömest elengednők a visszatérését!…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me