szeptember 24. 264. sz.,

Full text search

szeptember 24.
264. sz.,
Senkin sem teljesedett be annyira a »si tacuisses philosophus mansisses« közmondás, mint Ráth Károly »budapesti« főpolgármester úron.
Azért teszem jelzők közé a budapesti szót, mert különben még aki tudja, az is könnyen kételkedhetnék az illetőségi helyen, lévén az felette különös dolog, hogy valaki otthon töri el az ablaküveget és mégis a szomszédba fut mentegetőzni.
Ráth Károly úr ugyanis olyan volt eddig, mint aminőnek a jó erkölcsű hajadont szeretnék a bölcsek; nem volt semmi híre. És mi meg voltunk vele elégedve.
Azonban az idők jönnek-mennek és az emberek változnak…
A plevnai diadal örömére rendezett kivilágításhoz maga a főváros is hozzájárult; amennyiben épületeinek ablakait kivilágította, sőt maga a főpolgármester úr is illuminált, midőn este a Frohnerből hazahajtatott; tudniillik gyertyát gyújtatott a kocsilámpákba.
A tüntetés után, hogy muszka stílusban szóljunk, minden csendes volt, s az emberek kezdtek a dologról nem beszélni; az egy halott, Herman úr dikciója is feledésbe ment hamar, de mégis valamivel későbben, mintha elmondta volna.
De mi nem történt! Nem tudom, tett-e róla Patrubány főorvos jelentést a főpolgármesternek, hogy egy idő óta egy veszedelmes ragadós betegség kórtünetei észlelhetők nagy mérvben a kaputos osztálynál: a hiúság és a feltűnési viszketeg.
Ráth Károly úr is e betegségbe esett. A keleti járvány (minden járvány keletről jő most) őt is megfogta. Kezdett nem férni a bőrében, pedig ő nem olyan kövér ember, mint Thaisz Elek úr.
Fájt neki, hogy nélküle döntik el Európa sorsát Bismarck és Gorcsakoff s ő nem visz semminő szerepet, pedig akkora ember ő is csak megvan, mint Szűcs Gyula.
Ezt ő meg fogja mutatni.
De minthogy már Szűcs Gyula rajta van az érem egyik oldalán, ő majd az érem másik oldalára kerül, oda, ahol a sas van.
És oda is került.
Fogta magát és a bécsi »N. Fr. Pressébe« (mért nem már a »Csongh Hi-hó« című, Pekingben megjelenő hivatalos lapban?) ekképpen nyilatkozik:
»Én nemcsak hogy el nem rendeltem a fővárosi épületek kivilágítását, sőt még, amint megtudtam, hogy a polgármesterhez vagy tanácshoz ily kívánság intéztetik, a polgármesterrel és felsőbb tisztviselőkkel szemben azonnal kifejeztem azon véleményemet, hogy közhatóságok feladatával és állásával megférhetőnek nem tartom, ha az Osztrák–Magyar Monarchiának leghivatalosabban proklamált semlegességével és a két hadviselő államhoz való szomszédbaráti viszonyával szemben, részt vesznek nyilvános manifesztációkban, a hadviselő felek bármelyikének szólnak is e rokonszenv-nyilvánítások. Ha nehány városi középület mégis kivilágíttatott, ez nem történt akaratommal és hozzájárulásommal.«
Karl von Ráth tehát proklamálja urbi et orbi, hogy ő semleges.
De hát mi szüksége volt erre? És miért éppen Bécsben? Ki az ördög lehetett kíváncsi arra Bécsben, hogy semleges-e Ráth Károly úr, vagy nem – a hadakozó monarchiákkal szemben?
Hosszabb hivataloskodása óta ez a török melletti tüntetés volt a legszebb tette.
És azt sem ő maga csinálta: mert hát ő muszkabarát, vagy használjuk a saját szavait: ő semleges.
Inkább talán felesleges.
Karl von Ráth egyébiránt meg lehet elégedve a pillanatnyi dicsőséggel.
Albrecht főherceg őfensége ezen nyilatkozat hallatára kimondhatatlan örömet érezve azonnal Budapestre jött Aradról és első dolga volt ma délután Ráth urat elfogadni.
Ráth úr megjelent, s a főherceg így szólt hozzá:
»Ich gratuliere…«
Aminek pedig Albrecht főherceg gratulál, az – tudják már –, hogy Plevna.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me