AZ UTOLSÓ NÉV

Full text search

AZ UTOLSÓ NÉV
– Halottak napjára –
Jókainak van egy alakja, egy kincssóvárgó ember, aki drágaköveket indul keresni, s odavezetik a temetőbe, hol csonkán, törötten meredeznek a legdrágább kövek, a sírkövek. Királyok, hadvezérek, költők feküsznek ott alant csendesen… Egy kő jelöli fekvő ágyukat. Pénzt, vért áldoztak a dicsőségért, hatalomért, amíg éltek. S hol van az most? Ott a lehámló, elmosódott betűkben a – sírköveken. Drágán szerzett kövek düledékdarabjain.
Itt egy betű, ott egy betű s a világtörténelem együtt.
Bölcsen rendelte azt a gregoriánus kalendárium, hogy a halottaknak is legyen egy napjuk, amikor az elevenek elmenjenek hozzájuk vizitbe és megkérdezzék tőlük, mi van odalenn. És azok megfeleljenek némán, és mégis világosan: hogy ottan nincsen semmi. Hogy a temető egész a fenekéig föld és semmi más; hogy a poklot itt hagyták s hogy a mennyországot nem vitték el magukkal. Hogy ott igaz minden, amint hazugság minden egész a temetőig. Sőt még a temető kapuján az a biztató szó is hazugság, hogy »feltámadunk«. Az igazság ott benn kezdődik a földben, hol a férgek uralkodnak, és fellakmározzák ma a koldust, holnap a királyt; és sose beszélnek felőle; hogy melyiknek a hullája volt jobbízű.
A kegyelet körutat tesz ma, a tárgyat, melyet felöleljen, ott künn keresi a temetőben, pedig ha igazán a kegyeletet keresi, közelebb keresse egy tágasabb temetőben – a szívben. Ott nyugszanak azok, akiket szeretünk s akik nincsenek már. Puhán vetett ágy az! Játszi tündérálmok édes szendergésbe ringatják azokat, akik itt pihennek.
Királyok, költők, hadvezérek, kikről milliárd holt betű fog regélni a késő századokban, jut-e majd nektek örök pihenésül egy ilyen vetett ágy?…
Végre is egyre megy. Nem fogtok ugyan feltámadni többé, de visszatértek; a levágott fűnek új sarja támad… fű mindig lesz.
De vannak halottaink, akik vissza nem térnek többé.
Én ezt a temetőt járom ma, ahol ezek feküsznek.
Remegve lépek a rideg sírokhoz. Milyen tündérmező lehetett valamikor a temető, mikor még nem volt temető, mikor még e tér növényzetét nem csípte meg a dér, mikor a fák hulló levelei még zölden hajoltak egymáshoz, mikor a rideg sírok helyén róna volt; s a róna virágoktól piroslott.
Melyik sírhoz lépjünk előbb? Nincs ezek között sem első, sem utolsó. Egyforma valamennyi.
Festetlen, durva fejfa áll az egyiknél; szegényes, elhagyott. A részvét nem vetődik még környékére sem: Vajon ki fekszik alant? Valaki felírta ceruzával a festetlen fejfára, hogy »A becsület«. Rokonai, ismerősei nem voltak; valami bolondos fickó juxból állított neki fejfát. Hogy még erre is ráért!
A másik sírban egy sárga-fekete koporsó, kiverve rajta a kétfejű sas s aranyos szögekkel a halott neve:
»Itt nyugszik a Hazafiság!«
Milyen gúny, hogy éppen ilyen színű koporsóba fektették!
És ezután jönnek a többi sírok, ahol az »Igazság« fekszik. Egy szép, vak istenasszony, akinek itt még a lábait is elvágták. Sántán bicegett egy ideig. – Azután kitépték a szívét. Ezt már nem bírta kiállni; meghalt. A temetésére nem jött el senki.
Még kínosabb vége volt annak, aki a mellette való sírban fekszik. Lassú méreggel öletett meg bizonyos rendszer szerint; nagy ceremóniával, sűrű könnyhullatások között temették el, s óriás szobort állítottak sírjához rikító betűkkel írva fel rá:
»Itt fekszik halva a politikai szemérem.«
Sokan azt rebesgették, hogy nem is halt meg, hogy csak tetszhalott. A lelketlenek meghökkentek, félelem fogta el őket. Felnyitották a sírt és agyonütötték még egyszer… hogy soha többé fel ne támadhasson.
És ezután is beláthatatlan sorban domborodnak a sírok a nemzeti temetőben. Minden ott van már, ami kedves volt, ami drága volt.
A kegyelet elfárad, mire a sírokat végigjárja, a könny forrása kiapad, mire a térdek az utolsónál megrogynak, hol a kétségbeesés angyala áll, sötét fenyegető arccal, két fojtogató karját birokra kitárva.
És még itt sem ér véget nagy temető. A sírok háta mögött egy óriási üreget vájnak bérenc kezek.
Vajon kit készülnek ebbe a nagy sírba tenni? Ki halt meg itt, hogy olyan óriási sír kell neki? Vagy ki haldoklik még?
A felirat masszív betűi is készek már. Most illesztgetik egymás mellé:
Itt fekszik halva…
Vajon mi lesz a folytatás?
A betűk szépen kiadják még ezt a szót: »Magyarország«.
El van végezve a halála, minden kész a temetésre.
Legyen is meg már a temetés. A sírkő is megvan, csak a felirat teljes szövege hiányzik; a név. Még azt ki lehet cserélni.
Legyen ott annak a neve utolsónak, aki ezeket a sírokat saját kezeivel ásta, aki azokat, kik ott feküsznek, eltemette. Legyen a legújabb sírkő feliratának a folytatása:
…Tisza Kálmán
Legyen az ő nevenapja ezentúl minden évben ilyenkor.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me