HAVI SZEMLE

Full text search

HAVI SZEMLE
Bodnár »Havi Szemlé«-je, melynek első füzete előttünk fekszik, olyan szerencsés körülmények közt lépett az irodalom fórumára, hogy már ismeretlenül is várva-várt vendég lett ott. Ritka dolog az egy irodalmi vállalatnál s majdnem lehetetlen lenne a par excellence politizáló országban, ha hirtelen meg nem magyarázná azon körülmény, miszerint Pulszky Ferenc, egyike a küzdtérről visszalépett veterán államférfiainknak, a politikai napi eseményekbe vágó esszét írt a »Havi Szemlé«-be.
A »Szegedi Napló« volt a legelső, mely ez esszé nagyfontosságú tartalmát már hetekkel a »Havi Szemle« megindulása előtt kivonatilag közölte. S innen azóta elment az összes sajtóba mindig nagyobb gyűrűzésben Szítva az érdeklődést Bodnár Zsigmond folyóirata iránt.
Pulszky cikke a »Válság« címet viseli s behatóan foglalkozik mai bajaink előzményeivel és orvoslásával, felölelve a legközelebbi tíz-tizenkét év történetét, s röviden jellemezve a szereplő államférfiakat, azok irányát s ügyesen gruppírozva azon nyomokat, melyeket működésük hagyott maga után.
E cikk különben annyira ösmeretes már, annyira megvan már beszélve, hogy kivonatolásával fölösleges dolgot tennénk. A lapokból bőven ismeretes részletek csak úgy bírnak még érdekkel, ha azokat az érdemes szerző szellemdús megjegyzései kíséretében olvashatja az ember.
Pulszky nem talál más menekülést a hínárból, ahová sodortattunk, mint vagy visszavonulni Boszniából s megtartani a dualizmust, vagy megtartani Boszniát s a perszonális unióra térni, mely megengedi, hogy magunk rendezzük háztartásunkat s készüljünk azon végzetes harcra, mely a szláv és magyar elem közt Bosznia elfoglalása által kikerülhetetlenné vált. A dualizmus megfér a megszállás ideiglenességével, a foglalással csak a perszonál-unió.
Érdekes, amint Pulszky egy-egy vonással találóan jellemzi az egyes államférfiakat. Beustról például azt mondja, hogy szellemdús, de szerencsétlen ellenfele volt Bismarcknak, kiről a diplomaták azt tartották, hogy kitűnő játékos, csakhogy minden osztásnál rossz kártyát kap.
Gróf Andrássy Gyuláról nem tud rokonszenv nélkül szólani:
»Andrássy fényes tehetségeit nem a tanterem képezte ki, hanem az élet. Volt országgyűlési képviselő, honvéd, Kossuth követe Konstantinápolyban; száműzött forradalmár, Párizsban figyelmes tanúja a császárság cselszövevényeinek, később kezelője terebesi uradalmának, legkiválóbb tagja a kormánypártnak, végre kormányelnök. Mindez nem pótolta ki a fegyelmezett gondolatmenet hiányát, mert agyában felvillan ugyan a perc szükségei szerint a találó kép, az ügyes parabola, a finom epigramma, de politikája egész életében az esetről-esetre való politika volt, mely legközelebbi célját mindig felismerte, az ügyeket madártávlatból fogta fel, s a részletek kidolgozását mindig azokra bízta (mert ő maga a rendszeres munkához nem ért), kik békatávlatból látják a nagyvilágot. Az ő talaja az országgyűlés, mert elnök korában ő volt a találó visszavágások nagymestere, feleletei élesek, mint a beretva, váratlanok és fényesek, mint a villám.«
E nagy hírre vergődött esszé majdnem felét foglalja el a tekintélyes nagyságú füzetnek, melynek ízléses kiállítását mindenekelőtt meg kellett volna dicsérnünk. A szépirodalmi rész sem halványítja az iránycikk által szült jó hatást, Dalmady Győző, Győry Vilmos és Csiky Gergely neveivel találkozunk benne.
A Dalmady verse a »Költészet« címet viseli s mint mindaz, amit Dalmady ír, egyszerű, igénytelen, de csinos, míg a Győry Vilmos »Királyi ajándék« című, Mátyás király korából merített, rövid költői elbeszélése, mind a szép, népies nyelv, mind a forma tekintetében, egyike a Győry legbecsesebb dolgozatainak.
Határozottan sikerült a Csiky hosszabb novellája is, melyben egy végrehajtót rajzol jóízű humorral. Itt jegyezzük meg, hogy Csiky Gergelyt mindamellett nem látjuk szivesen az elbeszélő irodalommal foglalkozva azon siker után, melyet a színműirodalom terén aratott, szívesen üdvözölnénk benne a Szigligeti után pusztán maradt válfaj mívelőjét; márpedig a beszélyírással nemhogy e célon acélozza erejét, hanem tompítja, mert a novella és színmű olyan két dolog, hogy csak az egyiket csinálhatja jól az ember, és nem volt még rá eset, hogy valaki mind a kettőt, mert az egyik genre-ben éppen az vétetik a szerző fényoldalának, ami a másikba hiba.
Acsády Ignác Taine-nek a francia forradalomról írt művéről közöl igen érdekes tanulmányt. Világos értelemmel s éles, boncoló logikával szedi szét e kiváló szellem a forradalom ellen irányzott okoskodásait, s a politikai történetírás magasabb kritikájának szempontjából nyújt átnézetet e mű fölött.
A füzetet Sajóhegyi Frigyes tanárnak »A magyar korona országainak széntelepei és szénbányászata« című értekezése s a kritikai szemle zárja be, melyben Saissy Amade, a szellemdús francia tanár a Hugo Viktor »L’art d’ętre grand pčre«-jéről ír, nem annyira kritikát, mint inkább egy szellemdús hódolatot. A kritikai szemlében még ott találjuk a Haraszti Gyula elmefuttatását Zrínyi Miklósról és főleg Kovács Gábor gyenge művéről, melyet a költő Zrínyi munkásságáról írt, s végre »Képzőművészeti szemlét« a műcsarnok őszi kiállításáról.
Ez ismertetésből első pillanatra kitűnik, hogy Bodnár Zsigmond - mennyire ezen első füzet mutatja - oly erőket csoportosított vállalata köré s oly tapintattal állította össze az első füzetet, hogy melegen és őszintén kell »Havi szemléjét« üdvözölnünk. Nagyérdekű vállalatnak ígérkezik ez s megérdemli a legkiterjedtebb pártfogást.
Általában óhajtandó lenne, hogy a sok felburjánzott hírlap helyett nálunk is gyökeret verjen a szemleirodalom, mely mint magasabb fokozata a folyóiratoknak, hol kivetkőzve a mindennapi pongyolaságból, iránycikkekben szabatosabban feldolgozva jelenik meg a napok által adott anyag, mely a közönséges napi sajtóban csak mint alaktalan gyurma jelenik meg.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me