HORVÁTH MIHÁLY MEGHALT

Full text search

HORVÁTH MIHÁLY MEGHALT
A távíró szomorú hírt hozott. Fekete lobogó leng a középületeken, fekete bánat ül a szívekben, a zúgó harangok sújtó gyászról szólnak:
Horváth Mihály meghalt.
Az arany toll, melyet Klió adott kezébe, s mellyel megírta a nemzet történetét, kihullt kezéből, örökre.
Vajon ki veszi fel utána?
Aki fölvészi; annak azon kell kezdeni, hogy legelőször is egy szomorú lapot ír meg. Egy szomorú lapot, hogy ő meghalt.
Horváth Mihály nemcsak megírta a történelmet, hanem csinálta is. Ő maga is egy alakja e nemzet történelmének. Éspedig nem a legkisebbek közül való.
Az egész ország gyászol...
De Szegednek illik legjobban. Őt illeti meg az első hely a koporsónál.
Horváth Mihály félig-meddig Szeged fia volt. Itt tölté gyermekéveit; s e várost képviselte mint férfi az országgyűlésen.
Különben Szentesen született az 1809. esztendőben; atyja ott seborvos volt, ki később Szegedre költözvén, a kis Mihály itt járta iskoláit, a teológiai tanulmányokat pedig Vácott végezte. – Legelőbb ott a káptalanságnál kapott alkalmazást, majd dorozsmai lelkésszé lett, innen Kecskemétre, később Nagykátára tétetett át. 1846-ban, mint már akkor kiváló szellemű pap és író, csanádi püspök lett, s elfoglalta helyét a felsőházban.
Szabadelvű beszédei, melyeket itt sűrűn tartott, csakhamar óriási népszerűséget szereztek neki, úgyhogy 1849-ben április 14-én, midőn a kultuszminiszteri tárcát elfoglalta, lelkesedetten üdvözölte a nemzet.
A szabadságharc lefolyása után neki is szöknie kellett. Erősen volt kompromittálva. Franciaországba menekült. S valóban volt oka rá. Itthon azalatt őt is éppúgy, mint az »akkori« Andrássy Gyulát, in effigie fölakasztották. Franciaországból Zürichbe ment s itt írta halhatatlan műveit, melyek nemzete első történetírójává s európai hírű tekintéllyé tették.
Irodalmi működését Horváth korán kezdé meg egy nagybecsű művelődéstörténeti vázlattal, mely a magyarok művelődési viszonyait párhuzamba állítja a többi nemzetek műveltségével.
E művével az Akadémiánál a Teleki-féle pályadíjat nyerte; nemsokára megírta az ipar- éa kereskedés történetét Magyarországon az Árpádok kora és a későbbi három század alatt.
1830-ban az Akadémia levelező tagjává választatott. – Említett szakművei úgy mély alaposság, mint szakszerűség által tűntek ki, s az Akadémia jutalmaiban részesültek. Legkiválóbb műve, »A magyarok története«, Pápán 1842–46-ban jelent meg és 1850–52-ben Budapesten németre fordíttatott. Újabb irodalmi működését az egész művelt világ ismeri, s különösen nagyrabecsüli nemzetünk, melynek műveivel örökbecsű kincseket ajándékozott.
Visszatérve, még nagyobb népszerűség övezte, s csakhamar a politikai pályára lépett. Itt állhatatosan a Deák híve volt, s pártállása sokat ártott történetírói tekintélyének. – Némelyekben mindig önállóan gondolkozott, s mint a legliberálisabb pap, ki a polgári házasság kérdésében is Deák pártján volt, a papi pályán nem vihette többre. Igaz, hogy püspöki állását visszanyerte, de csak »in partes infidelium«. A közvéleményben Scitovszky halála után mint vágy szájról-szájra szállott, hogy neki kellene elfoglalni az érseki széket, de természetes, ez a titkos nemzeti óhajtás nem teljesülhetett. Horváth Mihályra különb feladat várt. A korona jóvátette azt, hogy mellőzte; a trónörökös tanítójául hívatott meg s ő vezette be a magyar történelembe.
A magyar királyfi lelkületének idomításához ő is hozzájárult. És ezt jólesik tudni.
A múlt országgyűlésen a főváros legtekintélyesebb kerületét, az öreg Deák fészkét, a belvárost képviselte. A legutóbbi időkben sokat betegeskedett, s a fürdők gyógyerejét kereste fel.
A halál kegyetlen volt hozzá: távol hazájától érte. A karlsbadi fürdőből vesszük elhunytának hírét, most éjjel.
Az első megdöbbenés alig hagy szóhoz jutni. Az első percben képtelenek vagyunk mérlegelni, mennyit vesztettünk. És tán sohasem is fogjuk megtudni. A toll, mely a megdermedt kézből kifordult, mennyit írhatott volna még! A fejbe, mely mozdulatlan, hidegen, becsukott szemekkel nyugszik a ravatalon, mennyi nagy gondolat záródott be örökre, hogy azt nem olvashatja el senki többé!
Nem sírhatunk annyit, hogy sok legyen érte. Ha megszoktuk is már a csapásokat, ez az egy mégis sokáig fog fájni. – Nagy üresség marad utána a tudomány mezején, a közéletben és az emberi szívekben.
Minden ház halottas ház ma. Olyan ember fekszik halva, aki óriási örökséget, sok kincset hagyott hátra.
S mindnyájan örököltük ezeket. Mindenki az egészet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me