55. sz., október 2. SZEGED, OKT. 1.

Full text search

55. sz., október 2.
SZEGED, OKT. 1.
De ’iszen mégis okos ember ez a mi kormányunk! Mindent olyan szépen cirkalmaz ki.
Éppen akkor kellett megindulnia ennek a szerencsétlen okkupácionális aktusnak, mikor az országgyűlés szétment. Így volt a kormánynak a legkényelmesebb.
S éppen akkor kell most körülbelül bevégződnie Bosznia kibékítésének, mikor az új országgyűlés összeül. Ez is úgy lesz legkényelmesebb. – Az új országgyűlésnek nem maradhat föl egyéb teendő, mint bosszankodni és rámondani az ament, vagypedig anélkül bosszankodni, hogy az ament rámondaná.
Ha így folynak a dolgok, f. hó végéig, mire az országgyűlés összejön s megalakulhat, most már Zwornik és Livno kapitulálása után, remélhető, hogy Boszniával végeztünk.
Azaz amennyiben Boszniával végezni lehet. Mert Boszniát másodszor is meg fog kelleni hódítani. S ez a második meghódítás, ha egyáltalában véget ér valamikor, sokkal hosszabb éa fáradságosabb lesz az elsőnél.
Hanem ’iszen ehhez hozzászólni most már eső után köpönyeg; ha Ausztria megirigyelte Németországnak azt az állapotát, hogy Elzász és Lotaringiája van, s a saját gallérjára varrta Boszniát és Hercegovinát, ám ő lássa, ha az elhibázott öltések nyomán a gallér is szakadozni fog.
Mi most nem a jövőt kívánjuk elemezni, mely tele van európai bonyodalmak magvával, mi elsősorban a jelennel foglalkozunk, melynek céljai immár legalább egy időre azon alapos kilátást nyújtják; hogy hadseregünk megpihenhet.
Örülünk, hogy az utóbbi napok fegyvereinknek kedveztek, mert az ősz beköszöntésével sokkal nehezebbé váltak a hadműveletek, s rosszul élelmezett katonáinkat felette megviselte volna egy őszi és téli hadjárat.
A hadsereg derekasan viselte magát. Megérdemli a monarchia háláját s megérdemli a pihenést is.
A bosnyák fölkelők legalábbis annyira le vannak verve és szorítva, hogy rendezettebb, jelentékenyebb akcióra sokáig nem lesznek képesek, minélfogva bízvást koncentrálhatók össze nyugalmas téli szállásokra – mert a fölváltásnak, melyről a bécsi katonai körökben szó volt egy ideig, ha lapunknak e tekintetbeni magánértesülése hiteles alapokon nyugszik, nem lehetünk barátai, annál is kevésbé, mert sok pénzbe kerül.
Márpedig most a pénzkérdés azon fal, melybe a kamarilla politikája beleütötte a fejét, s mely a külügyi helyzet mellé belügyi zavarokat is teremtett.
E politika jellemzésére annyit, hogy még mindig szőnyegen forog a hír, miszerint az Andrássy állása meg van ingatva.
Éspedig az a jellemző, hogy fölülről. Amiből világosan következik, hogy még nem elég muszka.
Az okkupáció pénzügyi helyzetét pedig az jellemzi, hogy még Tiszáék is vonakodnak a még szükségelt összeget megszavazni. Képzelhetni tehát, mekkora lehet az!
Erre a leköszönési komédiára, melynek az éjjel vettük hírét, nem adunk semmit, mert semmi egyéb, mint azon nemzetbolondító taktika feslő rózsabimbója, melyre már napok előtt figyelmeztettük olvasóinkat, s mely arra igyekszik; hogy a nemzet előtt a Tisza-kormányt, mint a külügyi politikának opponáló félt tüntesse föl s szelidítse a hangulatot az új képviselőház megalakításának idejére.
Tiszáék lemondásának Bécsből világgá eresztett híre tehát csupán egyet bizonyít, azt, hogy még folyton félrevezetni iparkodik s csak egy pozitív kombinációnak vet alapot: annak, hogy a boszniai okkupációra még borzasztó mennyiségű pénz szükségeltetik.
S ezzel a keleti politika továbbfolytatása vagy megszüntetésének a népgyűlés által fölvetett kérdése az őszi delegációkra szállt át.
A delegációk kezében van a sorsunk. Kevés biztató van benne; ez a kéz még mindig csupán balkéz tudott lenni – lefelé.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me