79. sz., október 30. SZEGED, OKT. 29.

Full text search

79. sz., október 30.
SZEGED, OKT. 29.
Tegnapi cikkünkben röviden jellemeztük a válságot, mely Lajtán innen és túl bizonytalanságban tartja a kétfejű sas szárnyához erőszakkal odaenyvezett népeket.
A szlavofil politika ráerőszakolása az osztrákokra és magyarokra volt ezen válság előidézője, melynek beláthatatlan következményei lesznek!
Nem mai dátumú ez a válság, nem is hetek előtti. Azóta tart már az, mióta gróf Andrássy aláírta a reichstadti szerződést, s amióta mintegy eljegyezte monarchiánkat egy természetellenes viszonynak.
Kérve kértük akkor, ne tegyen erőszakot rajtunk, mert ez megbosszulja magát, kimutattuk a veszélyeket, megmondtuk előre a szerencsétlenségeket, melyek be fognak következni, a melyeknek kísérő árnya immár megjelent az ajtóküszöbön.
S ez az ajtó most folyton nyitva lesz.
S folyton tódulni fognak rajta befelé a szerencsétlenségek hosszú, beláthatatlan sorban, száz meg száz különféle alakban.
Andrássy makacs ember. Tudománya nincs, csak svádája. Körvonalazott terveket nem épít, hanem csupán »andung«-ja által engedi magát vezettetni.
Svádája sosem hagyta el eddig, andungja sosem csalta meg. Csoda-e, ha hitt az egyikben s elindult a másik után? Kedvencünk volt; tudta, hogy neki sok szabad. – Mindent mert; többet, mint amennyit szabad lett volna. Mindent mert s mindent elvesztett, még saját magát is.
Megkezdte az okkupációt, s a visszahatás rögtön érezhető lett monarchiánkban. Itt az eredmény!
E politika gyalázatosan megbukott (ami hallatlan a történelemben), előbb, mintsem világosan tudnánk annak katonai, pénzügyi, nemzetiségi, politikai horderejét és hátrányait, megbukott parlamentek nélkül, megbukott egyedül a közundorodás leheletétől és megbukott úgy, hogy azt föltámasztani is isten ellen való kísértés.
A mai válság nem a személyváltozások rendes világa, hol az a domináló kérdés, ki üljön a piros székbe, hol kisebb belreformok vagy egyéni tulajdonságokat analizáló kérdések vettetnek a mérleg-serpenyőbe, – a mai válság mélyebben, sokkal mélyebben gyökerezik.
A monarchia elvesztette külbiztonságát, mert déli határain fölbomlásnak indult egy állam, s az állambomlás olyan, mint a rákfene, elhat messze s gyorsan terjed. A bomladozó állam barátságos volt, s most ellenséges államok támadnak helyén.
A válság abban fekszik, hogy tudjuk, kik az ellenségeink, látjuk a hódító ránkvicsorított fogait és nem látjuk azokat, akik szövetségeseink lesznek ellenében. Andrássy politikája közelebb hozta azokat és láthatatlanokká tette ezeket.
Mint gyűrű-szemek szakadnak ki ez okkupációból a szerencsétlenség és a vészjelek. A horvátok és csehek máris látván meggyengülésünket, az alkotmány módosítására törnek, nem kell nekik már dualizmus, hanem föderalizmus, s szláv szupremácia a német és magyar hegemónia helyett.
Hát kellett ez nekünk? Érdemes volt-e ennyit áldozni Bosznia okkupálásáért, érdemes volt-e állami létünket vetni kockára e ringy-rongy tartományért?
Megbocsáthatunk-e valaha Andrássynak?
Ignatyev lefőzte Bratianut, Bismarck megcsalta Napóleont, Gorcsakov bolonddá tette Andrássyt.
És Andrássy?
Andrássy rászedte a monarchia népeit, azon monarchiáét, melynek szolgálatában áll.
Ignatyevet, Bismarckot, Gorcsakovot nem ítélheti el senki, mert azért csaltak, hogy a saját népüknek használjanak, – de Andrássy azért szedte rá a monarchia népeit, hogy a muszkának használjon.
Vajon öntudatosan tette-e azt? Ne merjük föltételezni. Vegyük az enyhítőbb esetet, hogy tudtán kívül ütött ki ilyennek politikája. S ez esetben kérdjük, mit keres külügyeink élén ily válságos időkben oly férfiú, ki öntudatos mozdulatokra és cselekvésre képtelen? Ki Boszniában kereste érdekeinket, holott azok a Duna mentén Szerbia, Bulgária és Romániában feküsznek.
Ausztria zúgolódik Andrássy ellen; nekik nem kell. Hát még mi mit szóljunk? Nekünk sokkal többet vétett, mert a keleti kérdés minket érint elsősorban.
Mi azt mondjuk Andrássynak, változtassa meg politikáját. Találjon módot becsülettel kihúzhatni a lábát Boszniából, s még minden jóra változik.
Ellenkező esetben azonban tart a válság.
És nem fog véget érni azzal, ha Tiszát itt, De Pretist ott, vagy bárki mást neveznek ki minisztereknek.
A válság magva a keleti politikában van, s azon pillanatban érhet az csak véget, mikor az utolsó osztrák baka is kihúzza lábát Boszniából.
Más megoldás nincs. Egyébben is lehet azt ugyan keresni is infinitum taktikából, a időnyerésből, de egyébben megtalálni nem lehet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me