8. sz., augusztus 6. TISZA MEGBUKOTT!

Full text search

8. sz., augusztus 6.
TISZA MEGBUKOTT!
Örömhírt hozott a villanyos drót. A legelső választás híre is egy nagy esemény: Tisza megbukott Debrecenben Simonyi Ernő ellen hetvenkét szavazattal.
A kényúr zászlója rongyokban hever megcsúfolva…
Hova lett az a fényes bandérium, hol van az óriási diadalkapu, mit a bérszolgák keze emelt? Leomlott. Egy lehelet semmivé tette.
De ez a »lehelet« fölér egy viharral, mely meg fogja tisztítani az ország romlott levegőjét. Fullasztó volt már. A félország köhögött megromlott tüdejével.
Azt hittük, nagyobb a baj. Azt hittük, új tüdőre van szükség. Nem: csupán új levegő kellett.
Tisza megbukott. Saját fészkében. Az a föld dobta ki gyökereit, amelyben »naggyá« nőtt. Ilyen büntetésre volt szükség. A fátum leleményes.
A miniszterelnök immár tehetetlenné vált e perctől. Az a fórum mondta ki az ítéletet fölötte, amelyre ő apellált; Debrecen ítélt Tisza fölött.
És ezt az ítéletet aláírja a nemzet is, és alá fogja írni az alkotmányos király is. A fátyol lehullott, meg kell tudnia a nemzetnek és meg kell tudnia a birodalom másik felének is, hogy Tisza Kálmán nem a nemzet nevében sáfárkodott már nagy idő óta. Minden cselekedete az ő fejére száll vissza.
Hát a mameluk-seregből mi lesz most? Szétszélednek-e, mint a kilyukadt hajórul a patkányok, vagy pedig lesz még hozzá elég vastag bőrük, hogy kiállnak a félrevezetett választók elé a háromszínű zászló alá, hogy a bizalmat provokálják, amit a vezértől megtagadott Debrecen?
Amennyire mi ismerjük ezeket az urakat, hát biz' ezeknek lesz elég vastag bőrük; edzett, furfangos had ez és semmitől sincs meglepetve.
Az első ámulat után magukhoz térnek; elvégre is mit bánják ők Tiszát; gazda majd csak kerül valahonnan, akárki lesz is, s ha gazda lesz, egyéb is lesz.
Azonban ennek nem volna szabad megtörténni. – Leszámítva azt, hogy Tisza debreceni bukása már magában is nagy horderejű esemény, melynek csak örvendetes következményei lehetnek, kétszeresen vált azzá azáltal, hogy a választások első napján történt.
Debrecen választóinak kárhoztató ítélete a kormányelnök fölött, ominózus súllyal bír.
A legmagyarabb város, midőn arculvágta a »gyámoltalanság politikáját«, mintegy felemelte kezét és ujjmutatásul megfenyegette a hamis bálványokat, mintegy intett a nemzetnek, mit kelljen tenni.
Ki akar kisebb lenni Debrecennél?
Négyszázötven választókerület van a hazában. Megannyi régi oltár, melyen a hazafiság, a szabadság lángja most kialvóban pislog, vagy éppen végképp kialudt.
Sötét, kietlen tűzhelyek, hol csak hamu szürkül…
És íme, a legnagyobb oltáron, Debrecenben egyszerre szilaj lángban tör ki az eltemetett tűz… hogy meggyulladjon tőle valamennyi. Egytől egyig valamennyi.
S ez oltárok vígan lobogó lángja legyen a máglya, melyen Tisza Kálmán elég, hamuvá válik, hogy sohasem legyen belőle főnix, hogy sohasem legyen föltámadása – mély sírjából.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me