86. sz., november 8. SZEGED, NOV. 7.

Full text search

86. sz., november 8.
SZEGED, NOV. 7.
Hiába volt minden felháborodás, hiába minden erőlködés, a nemzet akarata ismét megbukott, a kormány kisiklott a vád alá helyezés alul, mégpedig nagy szavazattöbséggel.
Most már aplombbal kiálthatnak föl Tiszáék: »A demoralizáció győzött; éljen a demoralizáció.«
Nemcsak alkotmányunk forog már most ezentúl veszélyben, hanem a társadalom is. Nem új pártokra van többé szükség, aminőknek alakulásához mindig megvan a lehetőség reménye, hanem új emberek kellenek, – márpedig új embereket honnan vegyünk?
Ezért olyan kétségbeejtő a helyzet…
Most már semmi sem fog többé meglepni. Még a keleti politika tovább folytatásának jóváhagyása sem.
Az országgyűlés helyeselni fogja Bosznia és Hercegovina okkupálását, a delegáció szintén, és megszavazza a pénzt még az annexióra is.
A keleti politika azonban mégsem fog sokáig tartani, mert ha a nemzet nem bírta is azt megbuktatni, saját tarthatatlansága folytán kell annak összeesnie, kevés idő múlva.
De ha addig is folytattatik e politika, azért többé nem a kormányt, hanem a képviselőház többségét fogja terhelni a felelősség. Mert majd azon érveknek, melyeket a kormány furfangosan összehord annak fönntartása mellett, meg kellene semmisülnie a nemzeti akarat nyomása alatt.
Ezek az érvek vagy hazugok, vagy erőltetett kinövései a logikának.
Azt állítja például a kormány, hogy az okkupációt mostmár a »katonai becsület« érdekében is fönn kell tartani.
Félénk kedélyekre számított frázis!
Ennek még talán lett volna értelme az okkupáció befejezése előtt; a katonai becsület le lehetett addig kötve. De most már mi értelme van ennek? Kérdjük, miért nem volt ilyen kényes a katonai becsületre Ausztria, mikor Velencét átengedte?
Fölhozzák azt is, hogy az eddig folytatott politika félbenhagyása által kockáztatva lenne az attól várható eredmény.
Ugyan milyen eredmény? Kivált most, midőn Andrássy lemondott – ha igaz – Novi-Bazár tervbe vett meghódításáról, mely legalább arra lett volna jó, hogy a bonyodalmak két fészke, Szerbia és Montenegró ékszerű megszállás által egymástól távol tartassék. Mi lehet tehát az az eredmény Novi-Bazár elfoglalása nélkül? Semmi. Mert, hogy csak Bosznia és Hercegovina tartassék féken, arra kár volt annyi vér és pénz; arra otthonról is képesek lettek volna.
Nem ezek tehát az igazi okok, amiért sehogysem akarják kihúzni a hadsereget Bosznia-Hercegovinából!
Másnak kell lennie az akadálynak, amely még eddig mindig titokban rejlik, de amely már nemsokára kiüti fejét s helyettük vallomást tesz.
Bizonyosnak látszik, hogy ez az annektálási szándék.
Ma még nem vallható be, mert a berlini szerződés némi tartózkodást követel, de hogy ez meg lett állapítva Reichsstadban, egészen bizonyos.
Az azonban, ha keresztül is viszi-e Andrássy – még nem bizonyos egészen.
Mert ha tovább is miniszter marad a magát a hármas szövetség karjaiba könnyelműen odavetett férfiú, könnyen ébredhet föl egy napon, hogy akaratlanul a nyugati hatalmak aktív szövetségének oldala mellé jutott. S hogy az érem, melyet merészen fölvetett, egészen a másik oldalára esett le.
Andrássynak politikája vagy észvesztett abszurdum, vagypedig azon törekvésben kulminált, hogy Oroszországgal versenyezzen a szláv szimpátiák megszerzéséért. Tertium non datur. És ha a szláv szimpátiák elnyeréséért epekedett, nemsokára be fogja látni, hogy a semmibe lógatta a lábát, s hogy ezekből a szimpátiákból semmi sem ragadt a talpára.
Ebből aztán le fogja vonhatni a nagy tanulságot, hogy nagy célok igen ritkán érhetők el kicsinyes észközökkel.
Hogy diplomata fogásokkal nem lehet kikerülni a végzetes háborút, mely monarchiánk fölé tornyosul a pánszlávizmusban.
S hogy végre Ausztriának a Duna mellett fekszik a föladata, ahonnan egy kínálkozó szövetségesnek, Romániának ajtót mutatott már.
Sírva, ríva híná ő azt még vissza valamikor, midőn már talán késő lehet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me