47. sz., február 23. SZEGED, FEBR. 22.

Full text search

47. sz., február 23.
SZEGED, FEBR. 22.
Amint mindjárt gyanítottuk, költségvetési vita nem folyik oly simán és hullámtalanul, amint azt a kormány óhajtaná. Megindult a hosszú szónoklatok áramlata, s dacára a közmondásnak, hogy »sok beszédnek sok az alja«, hallottunk oly véleményeket és higgadt szavakat, amelyek mélyen gondolkozóba ejthetik a nemzetet s megmozdíthatják a Tisza Kálmán lelkiismeretét ha van neki.
Különben vegyesen váltakoznak a szónoklatok, ki-ki a maga pártállásából látja a dolgokat, panaszos biztatás, kárhoztatás, védelem, bírálat és szépítés egymás mellett. Eddig még nem volt erősebb poénje a vitának.
Pártunk részéről még eddig alig történt fölszólalás; szónokaink bevárják, míg a mamelukok kibeszélik magukat, hogy junctim a kormány-gazdálkodással az ő érveiket is tönkre tehessék, a kapacitások e várakozó helyzete a kormányt hasonló taktikára csábítá. Új tagjait állítja oda előre a csatatűzbe ami arra is jó, hogy hirtelenesen oda értetődjék ódium dolgában, ahol a régi kormánytagok állanak.
Eddig Szapáry beszélt, s amit eddig elmulasztott a vita előtt, most mondott valami expozé-félét. Az rá a véleményünk, hogy »ki erejénél többet mer nevetségessé válik«.
A másik vadonatúj miniszter is e napokban fog szólani, miután már az egész világot tele boldogította programokkal, a képviselőház is kap belőlük egy kis ízelítőt.
Vajon mit fog mondani?
Valószínűleg azt, amit a pénzügyminiszter. A pénzügyminiszter pedig adófölemeléssel biztatott. Egyéb módot nem tud az állami bevételek szaporítására. (No, de ennyit ugyan mindenki tud.)
Pedig az egyenes adók: föld-, ház- és keresetadók emelésének lehetetlenségét be nem látni annyit tesz, mint észre nem venni a kocsisnak, mikor a szekeret húzó ló lerogy útközben. Be is ismerte ezen lehetetlenséget Szapáry úr, s ezen beismerése igen érdekes, mert valóságos magaviseleti bizonyítvány a kormánynak.
Szapáry úr azonban csak az egyenes adók emelésének lehetetlenségét ismerte be, a közvetett adókét még nem. Itt még lehetséges a srófolás.
Excellenciás szemeit, ha jól gyanítjuk (mert ő egy szóval sem mondta), a fogyasztási cikkekre vetette tehát, s azokat fogja erősebben megadóztatni. Csakhogy ezzel meg a kereskedelemügyi miniszternek csinál kárt. (De ezt talán nem tudja.)
Sőt, minden jel oda mutat, hogy azt sem tudja, miszerint a Tiszáék által Ausztriával kötött gazdasági kiegyezés elvette tőlünk a jogot, hogy közvetett adóinkat, az ő beleegyezésük nélkül emelhessük.
Azonban ha mindezt sikerülne is kieszközölnie, s ha az általa számított 12 millió be is jönne évenkint a tervbe vett indirekt adókból, még akkor is 16 millió állandó deficittel találkoznék a nemzet ő excellenciája költségvetésében minden áldott esztendőben.
Hát ezzel a 16 millióval mit akar tenni? Ezt szerettük volna tőle hallani.
De erről ő nem szólott. Hallgatott szerényen és önérzetesen.
Ha azonban szólott volna is, szava bizonyosan ez lett volna, hogy e tizenhat milliócskát kölcsönök útján fogja toldani, foldani. Mert hát a mi pénzügyminisztereink nem tudnak egyebet, mint kölcsönöket kötni, s ezáltal folyton szaprítani az államadósságokat, ahelyett hogy tisztáznák.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me