73. sz., április 17. KIRÁLYI AJÁNDÉK

Full text search

73. sz., április 17.
KIRÁLYI AJÁNDÉK
Szeged városának e nehéz napokban is lehet egy nagy vigasztalása, hogy a magyar király együtt érez vele. Az Árpádoktól, Hunyadi Mátyást kivéve, le napjainkig, nem fedett a mostaninál magyarabb királyi szívet a bíborpalást.
A király érzi, hogy sokat felejtettünk; s mint igaz király, ő maga még többet felejtett nálunknál. Király és nemzet szíve egy ma; nemcsak atyja ő Magyarországnak, hanem oktató mestere is, ki megtanítja a honszerelemre.
A király látta Szeged pusztulását, látta népét nyomorában. A királyi szív megindult, s könnyei vegyültek könnyeink közé.
De míg a közönséges halandók könnyei csupán a szenvedés mély barázdáit szántják az arcokon, a királyi könnyek nedve, mint kelet legdrágább írai, sebeket gyógyítanak.
A király könnyezett. De nemcsak azért, mert szenvedő embereket látott, hanem azért, mert ezen szenvedők magyarok voltak. Mert tudja, hogy a magyar oroszlán trónjának leghívebb védője, királyának áldozatkész fia. Mert tudja, hogy a magyar imádja szabadságát és alkotmányát, de azok őréül tekinti a »legelső magyar embert«, a koronás királyt, s szereti őt éppúgy, mint szabadságát.
A királyi szeretet melegítő sugara szárítja könnyeinket. Ismerte a király Szeged régi óhajtását. Látta, hogy a váracs Szegednek kell. S mivel kétszeresen ád, ki gyorsan ád, máris teljesítette kérelmünket, mely alig néhány nap előtt terjesztetett zsámolyai elébe.
A váracs helyén egy új, fényes városrész fog emelkedni: Szegednek fénypontja. Azon házakba lerakott kövek mindegyike hirdetni fogja a nagylelkű király jóságát, minden egyes ház egy-egy századokat átölelő emlékoszlopa lesz dicső uralkodásának.
De a porladozó kövek és mulandó emlékeket túléli azon örök hálaérzet, mely Szeged népében élni fog megmentője és regenerátora iránt.
Büszkén és elégedetten tekinthet a király közelgő negyedszázados ünnepén országára és népeire.
Országa Európában nem a leggazdagabb, s népe nem a legnagyobb. De ő a legboldogabb király, s népe a legboldogabb nép.
Mert míg nagyobb államok s számosabb népek fölött uralkodó fejedelmek remegve néznek szenvedések és szenvedélyek által a kétségbeesésig felháborodott alattvalókra, a magyarok királya hatalmasabb népe szívében, mint a zsoldosok szuronyai által.
Amit a király tett Szeged városáért, polgárait örök hálára kötelezi. Ma a hálaérzetnek csak szegény szavakban adhatunk kifejezést.
De ha ne engedje a Gondviselés a haza és a trón veszélyeztetve lesz, e város polgárai nem fognak beszélni.
Ők tudni fognak a királyért és a hazáért meghalni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me