92. sz., április 27. SZEGEDI ÁLLAPOTOK

Full text search

92. sz., április 27.
SZEGEDI ÁLLAPOTOK
Hat hete múlt, hogy a víz városunkban van.
Nem panaszkodtunk; hozzá van szokva a magyar ember a türelemhez; a remény, hogy lassan csendesen majd mindig javul a helyzet, megedzette a türelmet, s elvette fájdalmunk élét.
A tétlenségre való kázhoztatás halálos ördöge a tevékeny embernek, s rossz tanácsadó; a kétségbeesésnek csak egy orvossága van: a munka.
S mi nem jutunk hozzá a munkához. S ez az, ami másodszor öli meg Szegedet.
A kormány cselekedeteiben nem lehet megtagadni a jóakaratot. De lehetetlen bennük meglátni az erélyt és az ésszerűséget.
Óriási hanyagság az, hogy egy nagy város területe hat hete úszik a vízben, s hat hét óta hevernek az iszapban állati hullák és emberi holttestek. S a kormány nézi tehetetlenül. A kormány nem tud a bajon segíteni.
Vagy hát ne volna ez ellen segítség az emberi tudományban? A XIX-ik század bámulatos művei alant esnek ezzel szemben, s valóban nincsen mód a szegedi bajok enyhítésére? Hanem hagyni kell isten haragjának, elemek pusztításának, örökös mocsárnak az ország egyik legkiválóbb városát.
Mert a Deutsch-féle vállalkozás roppant nagy dolognak volna mondható, ha nem kerülne 700 ezer forintba, minélfogva jobban illeti az a cím, hogy »szomorú dolog«. Miként nyerhette meg Deutsch úr (aki körülbelül szinte »hatvani«, ha ugyan nem »száznyolcvani« is) e vállalatot, s miként s kik ugratták bele ebbe a kormányt, érdekes lenne tudni, ha a kíváncsiságot nem szelídítené azon körülmény, hogy Herrich urat még mindig állásában tudjuk, s az egész ügy az ő stílusára vall.
Nagyszerű jószág a mikroszkóp, mely a legsimább arcon is megmutatja a legrejtettebb bibircsókot, a legparányibb fekélyeket.
Ha nekünk olyan mikroszkópunk volna, mely ez ügybe engedne bepillantást, tudom, elijednénk ettől a »hazafias« vállalattól, mely 700 ezer forintot ránt ki az ország zsebéből anélkül, hogy használna.
Ez is egy árvíz, egy 700 ezer forintnyi kárt okozó árvíz az országnak.
A kormány nem lehet bűnös ebben a dologban, a kormány csak laikus; ez a »hollók« dolga, kik rászállnak a temetőre, hogy kivegyék a maguk zsákmányát.
Az elkeseredés dühe tör ki belőlünk, midőn látjuk, hogy dacára a roppant áldozatnak, melyet a kormány hoz, hogy bajainkat enyhítse, ez áldozatnak semmi látszatja nincs.
Egy hét óta folyton árad a víz, s már majdnem elérte korábbi magasságát, s néhány nap múlva, úgy lehet, elönti Szeged egyetlen szárazon maradt utcáját is, s akkor egészen megszűnik itt város létezni.
Irtóztató helyzet ez.
Látni fokonkint, hogy állapotunk folyton meg folyton rosszabb, s a türelem mindinkább fogy. Azok, kik visszatértek, hogy újra sátort üssenek szerencsétlen szülőföldjükön, most ismét elköltözködnek, s talán vissza sem térnek többé, sokan azok közül is távoznak, kik mindvégig itt várták férfiasan a helyzet jobbrafordulását: most már elhagyta a remény; idegen tájakra szélednek szét foglalkozást, tűzhelyet keresni.
S a jobb helyzethez egyelőre remény sincs.
A petresi szakadáson még mindig nagyobb arányban foly be a víz, mint amennyi a Maty-éren kifolyhat. De hát ki törődik ezzel?
A kormány nyugodtan üli a piros székeket, mert »hiszen itt van Deutsch, most már nem is lehet baj Szegeden«.
S a város maga mit csináljon? Még csak panaszkodnia sem lehet. Hiszen már megköszönte Tiszának a semmit.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me