23. sz., január 29. [»KIS MENYECSKE«]

Full text search

23. sz., január 29.
[»KIS MENYECSKE«]
Tegnap volt az Erdélyi Marietta búcsúföllépte a »Kis menyecské«-ben.
A derék művésznő egy darabban sem brillírozott annyira előnyeivel, mint éppen ma. A csalogány duettot, a darab fénypontját oly bájosan énekelte, amint azt még tőle sem vártuk.
Előadás végén számtalanszor megújuló tapsviharokban fejezte ki búcsúját a közönség a megkedvelt énekesnőnek – ki, mint halljuk, megígérte Aradinak, hogy tavasz felé ismét föllép nehány új operettben (mint pl. A »Kis doktor«-, »Boccaccio« és »Kis herceg«-ben), ha azok be lesznek már tanulva. – Ugyanakkor egyszer ingyen is föllép az árvízkárosultak javára – amit ezúttal: is fölajánlott s nem rajta múlt, hogy nem lett belőle semmi.
*
A szilaj Lukréciát Rónaszékyné személyesíté. Rónaszékyné olyan az operettben, mint a hal a szárazon, S ezzel mindent megmondtunk.
Makó rossz Montefiesco volt. Nomen et omen. Csak a… fiaskó lett osztályrésze a nevéből.
Tóthfalusi eddig ismeretlen előnyöket mutatott be, operai pátoszát levetkőzve játszott: Munkácsi ellenben ismeretes hibáknak felét mára odakölcsönözte Tóth Ilkának. Hogy mire való e csere-bere, nem értem.
*
Előadás után az Erdélyi Marietta ismerősei kedélyes búcsúvacsorát adtak a távozó vendég tiszteletére a Hungáriában.
A színitársaság előkelőbb tagjai is mind részt vettek a vacsoránál, mely belenyúlt az éjfélutánba.
A vendég művésznő a legkedvesebb emlékekkel távozott a mai déli vonattal.
S amikor azt mondta, hogy »Isten önökkel« hozzátette azt is »a viszontlátásig«!
*
Most pedig beszéljünk komolyan.
Valaki azt mondta nemrég, hogy Aradi szerencsés plánéta alatt született.
Hát bizony egészen igaz, s éppen azért senki se restellje, ha én meg kinyomoztam, hogy csakis a »Rák« jegy alatt születhetett.
Igen, az ő jegye, címere és példányképe a rák.
Nem azért mondom, hogy a rák ollójával példálózzam (újságíró nem örömest viccel az ollóra) hanem, hogy a hátramenetelre vonjak célzást. Még hagyján, hogy rosszabb társulatot hozott, mint tavaly – de míg tavaly azokat a darabokat adatta, amelyek 1875-ben divatoztak, ez idén már azokat adatja, melyek 1874 és 1873-ban voltak a jóravaló színházak repertoárjain.
Ha így halad és ha annyi sokáig engedi élni a végzet, hogy a színi irodalom ellen elkövetett összes bűneit levezekelje, akkor meg fogja élni a nemzet, hogy Aradi úr az I. Lipót korabeli magyar színi termékeket veszi elő, ami pedig nagy haszon lenne a nyomozó irodalomtörténetre nézve, amely még ezeket a színműveket nem is ismeri.
Minthogy azonban Aradi úrnak legalább Szegeden nem jósolhatunk hosszabb életet, sokkal jobb lesz neki tehát előre haladni, s a legújabb termékekre fordítani figyelmét.
Oly nagymérvű pártolás mellett, s oly rossz színtársulattal szemben annyit legalább megkívánhatunk, hogy ha nem képes a megviselt termékeket jó előadással újra meg újra élvezetesekké tenni, legalább ösmertessen meg az új irodalmi művekkel.
Ha tán nem tudná, milyen új darabok vannak, figyelmeztetjük a Boccaccióra, a Favartnéra, »A nagyralátóra«, »A legszebb«-re és mindenek fölött a »Proletárok«-ra.
Olyan sikerrel szemben, minőt a Proletárok arattak [!], egy olyan színháznak, minő a szegedi, egy napot sem szabad késni, hogy az előadási jogot megszerezze.
Avagy Aradi úrnak nem képezi ambícióját, hogy egy darabot gyorsan adasson a Nemzeti Színház után?
Avagy neki elég az, ha »Senki lánya«-féle sületlenségekkel szekírozza társulatát és a közönséget?
Nem jó pedig, ha valaki csak a pénztárszoba ablakából nézi a világot.
Mert ha van is kilátás onnan, bizony nem messzire nyúló az a köd miatt. S az önérdek köde többnyire a csalódásnak takarója.
*
Tóth Ilka jutalomjátéka, mely a múlt hétről elhalasztatott, holnap lesz. Ez alkalommal Benedix regényes színművét, a »Hamupipőkét« fogjuk látni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me