292. sz., december 15. BEBÉ

Full text search

292. sz., december 15.
BEBÉ
Mi az a bebé? Az aranyos mamácska cukros, elkényeztetett csemetéje a bebé. Nálunk azt úgy nevezik, hogy »kölyök«, vagy »kamasz«, de a finom Párizsban bebé a neve.
A fogalom nemcsak a csemetét jellemzi, hanem a »petit maman«»-t is. Mert a bebé ránő a fiatal mamára, s az restelli fiamnak szólítani, ami nagyít, hanem a maga hiú nézpontjából, még mindig picijének óhajtja láttatni, pedig ez már udvarol, viszonyokat sző és szakít.
A darab meséje meglehetősen bonyodalmas és élénk, hanem azért maga ez a darab mégis elmaradhatott volna, mert semmi kedélyes, semmi naiv zománca nincs rajta annak a kornak, amikor a párizsi ember még bebé: a színpadon nem voltak sem cukros mamák, sem bebék.
A két fiút Kutasi Janka és Aradi Emilia ábrázolta, nem elég jól. Szépen csak Siposné játszott, aki valódi francia nőcske volt, nem úgy Aurélia.
Makó a magántanár szerepében sokszor nevettette meg a közepesen megtelt házat, maszkja megint új volt, s megint jó. Igazi bravúr az már, amit e nemben e derék, igyekező színészünk kifejt.
*
Azt mondják, az embernek minden hét évben változik a természete.
Aradira az idén következett be a hetedik esztendő.
Tavaly folytonosan regényes darabokkal, melodrámákkal üldözött, a hét esztendő előtti nyávogós históriákat szedegette elő, most pedig öregebb korában kezd világfi lenni s csupa francia pikáns darabokat hord színre.
Ritka dolog ez! A jámbor Apafi Mihály őnagyságáról beszélik, hogy öreg korában valahányszor egy fehérszemélyt megpillantott vala, mindig szerelemre gerjedt s mindenféle csatlósoktól üzengetett, hol a szép Deli Mihályné, hol a deli Veér Judit után, nem is említve a többieket, kiknek még nevét megőrzé a krónikás.
Aradi is most szeret bele a frivol darabokba, s tálalja föl derűre-borúra a közönségnek. Így tegnap a »Bebé«-t. Hiszen én magam, meg a férfiak nagy része talán szívesen is veszik, csakhogy nők is járnak a színházba, sőt, mint majd minden este tapasztaljuk, növendék leányok is, a női tanintézetek tagjai.
Egy kicsit erős hát az ilyen darab, mint a »Bebé«.
Vagy ne adassa elő, vagy eressze neki a vörös plajbászt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me