A NYOMDA

Full text search

A NYOMDA
Olyan tájék ez itt, mint az Orion-regében a fekete mező.
Minden gyászos, minden sötét, a szedő arcától kezdve le a padlatig. Mintha egy kőszénbánya környékén járnánk. Az ónnak ilyen fekete a lehelete.
S csodálatos, hogy mégis e sötét, fekete világból árad a világosság szerte. Innen pitymallik, itt kel föl a nap, innen világít a világnak.
Csak a külszín fekete itt. A nyomda népe vidám, pezsgő. A szurtosság gondtalan mosolyok takarója. A szedők a »szellem« szolgálatában állanak, s érzik, hogy nagy urat szolgálnak, aki az egész világnak parancsol, s királyok is meghajlanak előtte.
Piros kedvvel morzsolgatják a picike ónhasábokat. Csodálatos kis bolondságok. Némáin is beszélnek, s beszélve is némák, hidegek…
Ölnek, gyújtanak, tündökölnek, reményt, örömöt fakasztanak.
S ez mind a szedők kezein megy keresztül.
Nincs is kevélyebb, önérzetesebb nép a munkásosztály közt a nyomdászoknál. S nincs összetartóbb sem.
Hogy egyebet ne is említsünk, elég ebből – maga a »strike«, mely egy hétre egész Magyarországot megfosztá sajtójától. A sajtó akkori munkásai magok szedték ki napról napra azon néhány sort, amelyre szorítkoztak. Maga a »Pesti Napló« is 80-100 sorral jelent meg naponkint. A »Borsszem Jankót« pedig Ágai leírta és kirajzolta egy ívre, s ezt litografírozták. Talán ez volt, mióta megindult, a legjobb száma.
Mikor reggelenkint kezedbe veszed, nyájas olvasó, kedvenc lapodat, bizony nem gondolod, mennyi retortán megy keresztül, míg ebben az alakjában eléd kerülne.
Elolvasod a cikket s hálásan vagy lelkesedve gondolsz az írójára, de nem jut eszedbe a szegény szedő, aki a betűket kiszedte, a korrektor, aki a hibákat kijavította s az a vén zakatoló gép, mely kinyomta a gondolatokat, melyekben gyönyörködtél.
…Jó öreg gép, aki ott állasz nagy idomtalan kerekeddel és kopott szíjaiddal valamely füstös nyomda közepén, megérdemled, hogy minden ember vegye le előtted a kalapot, s kegyelettel pihenjen tekintete bordáidon…
Hány nagy embernek te nyomtad ki zakatolva ragyogó, fényes útját!
Te vetted őket pártfogásodba… s átadtad nevüket a Hír és Dicsőség aranyporos szárnyainak.
Ha a »Szabadság« király lenne, és azt kérdenék, ha van-e hadserege, azt kellene mondania:
»Vannak legyőzhetetlen katonáim.« S rá kellene mutatnia ezekre az öreg gépekre. »Katonáim, akik ölnek, mint a golyó, s akiket nem fog a golyó.«
De nem beszélek általánosságban. Hanem a mi kis nyomdánkba térek, ahol a »Szegedi Napló« születik napról napra.
Végigfut emlékezetem a számtalan fiókon, hol a ciceró, garmond, petit, s más fajta betűk nyugszanak, nem is álmodva arról, mi minden fog velök még ma kifejeztetni. Talán egy halálhír hirdetője lesz egyik-másik betű, mely most még semmitmondóan hever betűtársai közt mindössze csak karakterisztikummal, hogy ő A, vagy E.
Hát bizony nagy bajjal születik egy lap. Senki sem hinné el, mennyit kell fésülni, mennyit öltöztetni azt a kis »notice«-t, melyet másnap egy pillanat alatt könnyedén fut át a szem.
Már mindjárt korán reggel beállít Gutenberg legfiatalabb követője, a János gyerek nagy bozontos sapkában és vörösre fagyott kezekkel.
A metrompás küldi. Lóhalál sietésre szól a parancs, robogva tör be hát a redakció ajtaján.
– Mit akarsz?
– Az Antal fülét kérem.
Azt aztán ki kell érteni, hogy »entretfillet« gondol, amit legelőbb kell leadni a reggeli lapokkal érkezett hírek után.
Egy negyedóra múlva ismét feljön, de természetesen nem kap kéziratot, mert nem terem az subagallér módjára.
De a nemes nyomda nem elégszik meg ezzel, olyan az, mint a Moloch, vagy mint a thébai sárkány, neki mindegy, van vagy nincs, neki enni adjanak.
S azon hitben, hogy csak az előbbi gyerek járt fönn hasztalanul, a Ferenc fiút szalasztja föl: annak vékonyabb, sipítóbb a hangja.
Ha ez se használ, akkor a Géza gyerek indul útnak: annak aztán olyan siránkozó a kinézése, hogy a legkőszívűbb munkatárs is elérzékenyedik búbánatos kérelmén. Aztán még az a jó tulajdonsága van, hogy kézirat nélkül nem lehet kituszkolni. Az egyedüli medicina, ha egy hatossal vesztegetik meg az üres kézzel való elmenetelre.
Délután aztán megindul a ciceróhajsza. Ha hosszú, szeretik, mert hiába, a ciceró nagyon szapora, míg ellenben a petit a megölője a nyomda tiszteletreméltó népének, s borongós, ködös hangulat uralkodik az arcokon, ha egy hosszabb petit kanyaríttatik nyakukba.
Az ő népszerű írójuk azonban mégis csak az, aki legtöbb kikezdést csinál a kéziratban. Bár nem lehet mondani, hogy a nyomdászokat csakis ilyen kicsinyes önérdek jellemezné. Ők bírják legjobban megbecsülni a jót. S bár a foglalkozás némileg eltompítja bennök a közlemények iránti mindennapi érdeklődést, [a] lángbetűk szikrája mégis mindig legelőbb az ő szíveiket gyújtja meg.
Egyetlen munkásosztály sem szereti annyira a foglalkozás[á]t, mint a nyomdász: hévvel, rajongva csügg azon.
Ismerek egy öreg betűszedőt Budapesten a Franklin-társulati nyomdában, ki ezelőtt húsz évvel is már ott szolgált, mikor még Heckenasté volt a nyomda.
A vén Rudolf ezelőtt húsz évvel, mikor még fiatal volt, megvett, bolondjában egy sorsjegyet s nyert rajta kétszázezer forintot.
No persze, hogy mindjárt otthagyta a nyomdát. Egy nagy lakomát rendezett a Frohnerben, melyre meghítta társait és főnökét.
Egyszersmind búcsúlakoma volt: mert a boldog ember Párizsba indult a legközelebbi vonattal. Mert mit keresne egy olyan gavallér, mint ő most egy akkora lompos faluban, aminő Pest?
A búcsúlakomán a jó öreg Heckenast érzékenyen vett búcsút legjobb nyomdászától, s mosolyogva biztosítá, hogy ha valamikor vissza akarna térni, nála mindig meglesz a helye.
Ez akkor tréfa volt. Mindenki mosolygott rajta. Hanem azért tréfából egy kézfogás is megpecsételte.
A jó Rudolf el is ment, átidomult Párizsban gavallérnak, fényes szállást, fogatot tartott, csinos fiú volt, nekivetette magát a színésznőknek, a tíz év múlva bekopogtatott egy napon Heckenasthoz, megkopott nyári kabátban téli időben, s megkérdezte, megvan-e még a helye.
Bizony megvolt az. S a jó Rudolf ismét odaállt az ismerős fiókokhoz, a szedte, szedi s betűket szorgalmasan. Néha éjjelenkint olyan jó kedve van, hogy dalolásával fölveri az egész Cukor utcát.
Harmadéve egyik könyvemet szedte, jóízűen röhögve némely humorosabb helyén, a bólintgatva fejével, hogy: »no, ez aztán jól meg van írva.«
Egyszer valami olyan becsmérlő forma mosolyt vett észre ajkamon, hasonló megjegyzésére feleletül, s mellét büszkén kifeszítve mondá:
»Hiába mosolyog, kérem. Az öreg Rudolf nem mai gyerek, s jól tudja, mi a jó. A betűk alakjáról ösmerem a talentumokat, uram. Én szedtem a Kossuth Lajos betűit is. Sokszor bele is korrigáltam valamit, ha nem bírtam elolvasni. Átkozott írása van az öregnek.«
Azontúl aztán többször szóba álltam a vén Rudolffal, apródonként elbeszélte ragyogó fényes múltját, mikor még üveghintóban járt, livrés inasai voltak s perzsaszőnyeg borítá szobái padlózatát.
»De azért, higgye meg, uram, a legfényesebb, a legotthoniasabb hely, ahol legjobban érzém magam, az a nyomda.
A legjobb ismerőseim és barátaim pedig a betűk.«

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me