109. sz., május 12. AZ ÚJ KÉPVISELŐ

Full text search

109. sz., május 12.
AZ ÚJ KÉPVISELŐ
Sennyey Pál báró tegnap megválasztatott Pozsonyban, s ismét elfoglalja székét a képviselők közt. Az egykori pártvezér ott fog ülni párt nélkül, egyedül…
Hogy mi vitte rá Sennyeyt a visszavonulásra a parlamentből, azt tudni lehet, a fúzió az egyesült ellenzék független szabadelvű részével nem ment a fejébe, nem tartotta parlamentáris alapnak, nem tartotta elég erős indoknak egy párt létjogosultságára az egyetlen jelszót, mely nem állott többől és kevesebből, mint: Tisza Kálmánt megbuktatni. Elment, mert történtek dolgok a háta mögött pártja részéről, amikért ott kellett hagynia, úgy hitte, a pártot. S mert pártja nem volt, ott hagyta a parlamentet is.
De most visszatért párt nélkül – s most már nemcsak azt nem értjük, miért tért vissza, de már azt sem, miért távozott.
Vajon mit szagul a finom orrú diplomata, mi cselekvésre készül a jelen viszonyok között, milyen átalakulásra vár, számít… mert egy Sennyey Pálról nem lehet föltenni, múltját, szereplését tekintve, hogy asszonyokhoz méltó szeszélyek vezessék egyes föllépéseiben.
A pozsonyi első választó kerület bizalma Sennyey Pálnak az egyénnek szólt, s bizonyára minden magyar szívesen látja e nagy szabású államférfiút a képviselői padokon, – de egyet ki kell mondanunk s ez az: hogy soha még vezér-államférfiú nehezebb helyzetben nem lépte át az országház küszöbét, mint azt Sennyey fogja tenni.
Mert Sennyeytől nem azt várja az ország, mit fog tenni, hanem: mint fogja ott magát viselni?
Tisza felé gravitál-e (nem, ez lehetetlen!) vagy régi pártja felé integet majd, avagy megmarad pártonkívülinek?
De milyen kivételes a Sennyey pártonkívülisége! Mert ha Bittó, Lónyai, vagy bárki más, pártonkívülinek mondja magát, ez alatt nem keres új programot, új eszméket és új törekvéseket senki, nagyon jól tudja mindenki, hogy a magatartás egyedül Tisza Kálmánnak szól.
De vajon kinek szól a Sennyey magatartása?
Tisza Kálmánnak rossz napjai vannak egy idő óta abban a tekintetben, hogy a saját volt pártja, vagy a régi Deák-párt volt hívei a vidékről, a pótválasztásoknál rendesen ellenzékieknek jönnek. Csak a legközelebbi napokban két embert nyert az egyesült ellenzék: Beniczky Gyula- és Tolnay Gáborban, de semmi sem ejtheti olyan gondolkozóba, mint az, hogy Sennyey ismét ráadta fejét belépni a parlamenti harcok sorompójába, mert ennek oka van, kell, hogy oka legyen. S ez az ok éppen, mert kipuhatolhatatlan, mert messzefekvő, ónsúllyal nehezedik a közhangulatra a szabadelvű párt köreiben a Csengeryék s több efféle nem föltétlen mamelukok közt.
Ha az ember mélyebben gondolkozik mindazon körülményekről, előzményekről, melyek Sennyey Pál visszalépésével, s újból megválasztásával összefüggésben vannak, lehetetlen szembe nem ötleni, hogy Sennyey Pál visszatérése és a Bánhídy Béla »Lloyd-beli stratégiai mozdulat«-a közt is némi összefüggés van.
Bánhídy eljárása, mely éles kritikával találkozott mindazok részéről, kik a politikai morálra adnak valamit, Sennyey ilyetén visszatérése által most utólag ha nem is nyer jelentőséget, e sikertelensége miatti nevetségességéből sokat veszít.
A szfinx magyarázata végre is, tartunk tőle, az lesz, hogy Bánhídy semmi egyéb, mint a Sennyey karikatúrája, miniatűr kiadásban.
Mert még van Sennyeynek nyitja, mert a karikatúrárul ráösmerünk az igazi alakra. De e vélemény kimondása még korán van.
Egyelőre tegyük magunkat várakozó állásba. Hátha nagy dolgok vannak a Sennyey tarsolyában.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me