7. sz., január 10. BETEG A TÁRSADALOM

Full text search

7. sz., január 10.
BETEG A TÁRSADALOM
Beteg a társadalom és nem is fog fölgyógyulni egykönnyen. Ez a szomorú való. A nagy rothadás rettentő tragédiája, mint késpengén a lehelet, gyorsan terjed. Mindig újabb és mindig veszedelmesebb szimptómák mutatkoznak. Csalás, hazugság, kétszínűség, hitszegés, elvtagadás vannak napirenden.
És nem tudjuk megfejteni, a politika volt-e oly erkölcstelen s fekélyesítette el a társadalmat vagy megfordítva.
Mik voltunk valaha, még csak egy évtized előtt is? A világ legbecsületesebb népe, melyről azt írta egy angol, ki sokáig tartózkodott itt; hogy »mindenik egy nagy karakter«.
S mik vagyunk ma? Milyen képek húzódnak át csak a legközelebbi napokból is emlékezetünkben.
Egy magas hivatalnok, egy magyar mágnás, ki magas állásból kifolyólag seftel és befonja az embereket.
Egy nagy jellemnek hitt államférfiú, ki a rendjeleket bocsájtja áruba.
Egy miniszter, ki a hivatali titkokat saját hasznára fordítja.
Egy kompánia, melyben jeleseink közül nem egy név van, egy kompánia, mely egy pénzintézet élén, midőn gyanú sem érheti őket, fosztogatja a részvényeseket.
Milyen rettenetes kiábrándulás ez. Mindig újabb, mindig nagy.[!) – Iszonyú sebek! Hol fognak ezek végződni!
A kötelesség nálunk csupán zavart fogalom, melyet ki-ki másképp magyaráz és másképp követ. A legtöbb elhanyagolja, vagy ellenkezőjét teszi, hisz szabad akarata van! Ez a legnagyobb visszaélés a szabadsággal.
Önvádat miatta senki sem érez, más pedig vagy nem veszi észre, vagy nem vádolja, vagy keresztülnéz a szitán, viszonzás reményében. Ez a jellemtelenség iskolája, mely az ifjúságot gyalázatos aggkorra véníti meg.
A család körében mindenütt csupa kötelességmulasztás példájára akadunk. A férjek és nők egymás esküjét szegik meg, s a házasság nem a kölcsönös tartozások lerovó intézménye, mely egész életre szól, de csupán vagyonközösségi szerződés – bár ezt sem tartják meg.
Az atya elfelejti, mivel tartozik övéinek. Korával múlik szeretete, s szeretetével kötelességérzete is. Az anya aztán követi férje példáját; ragály ragad. Az eredmény: földúlt otthon, zilált anyagi helyzet, rosszul nevelt gyerekek, egy egész nemzedék jellemtelensége, korrupciója, a munka nem célok elérésére, de csakis pénzszerzésül szolgál.
Nézzünk szét szerte a hazában. Mennyi visszaélés, méltatlanság, mennyi pör a törvény előtt, mennyi bűn a törvény háta mögött! S mind a kötelességérzet hiánya okozza.
A törvény írott malaszt, s az elv ismeretlen fogalom. Aki adót nem fizet, s a fináncot megveri, az nagy hazafi, – aki ellenkezőjét hirdeti annak, amit tegnap vallott, abból miniszterelnök lesz.
Fő cél az élvezet, s jó hozzá minden út, minden eszköz, csak sikerre vigyen. A munka elavult dolog, ártani másnak a haszonért, okos és igen célszerű.
Mennyi visszaélés! Az adós nem fizet, a munkás nem dolgozik, a polgár nem szavaz, a honatya otthon marad, vagy botrányokat csinál, a választó jövőre azért mégis megválasztja, az iparos politizál, az orvos hírlapot ír, a tanár uzsoráskodik…
A kötelességérzet hiánya: az a korrupció.
Ez pusztít nálunk a családban, utcán, üzletben, hivatalban, törvényhozásban, politikában.
S ez ellen csak egy orvosság van, egyetlenegy. Teljesítse ki-ki a kötelességét.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me