163. sz., július 16. A KÖZÖNSÉG HARAGSZIK

Full text search

163. sz., július 16.
A KÖZÖNSÉG HARAGSZIK
A közönség haragszik és igaza van. Az ő haragja többnyire jogosult, mert érzelmeiből indult ki s azokat nem lehet elaltatni, sem hamisan hangolni, mert amit valaki érez, az igaz: azt nem lehet megcáfolni, arra lehet mondani, hogy bolondul érez, de amit érez, az érezve van, hideg ész azt le nem hűtheti, okoskodás, logika meg nem szüntetheti: a kétszer kettő négy: ami valakit sebez, az annak a valakinek fáj.
A legközelebbi napokban nagy szenzációt okozott egy eset, s mert nagy szenzációt okozott, általános megbeszélgetés tárgya volt a városban. A tényállás akörül forgott, hogy a királyi biztosság egy tagja kíméletlen modorban beszélt a felekkel.
Volt mindenféle vélemény pro és kontra. Mondták, hogy modora kihívó, túlzó, hogy élesen irányult éppen egy osztály ellen, mely dacára annak, hogy a kormány ez osztályt rendszeresen lejáratni igyekszik, még mindig tisztelt, hatalmas és nemes törekvésekben buzgólkodó jelentékeny része a nemzetnek. Argumentáltak amellett, hogy helyes dolog volt ezen kíméletlen modorú biztosi tanácsost megtorolni, rendreutasító szavakkal, mert arra nem lehet joga semmiféle nagy potentátnak, hogy goromba legyen a felekkel ott, ahol ő is csak fél, s csupán egyezkedési természetű dolgokkal van megbízva, – és ez igaz is.
Másrészről ismét fölhangzott, hogy isteni türelem kell hozzá, hogy az ember végighallgassa a sok haszontalan fecsegéseket, melyekkel az úgyis elkésett tárgyalások menete akadályoztatik minden gyakorlati haszon nélkül, mert itt nagyon jelentéktelen része lehet e kapacitációnak. S éppen semmi értelme a hosszú szócsépeléseknek, melyek nemhogy tisztáznák a különféleséget, hanem az érdek-összeütközést szül, sőt inkább összezavarják, összegombolyítják, úgy, hogy valóságos káoszt telepítenek, kivált az ügyvédi fillippikák, a felek agyvelejére. S ennek a közérdekre nézve semmi haszna, – mert elkerülhetlen, hogy egyik-másik fél ne a rövidebbet húzza… hiszen egyetlen kenyeret sem lehet egészen egyenlően elosztani, hát még egy egész város minden telkét.
El lett mondva, hogy biz itt nincsen ok a haragra, hiszen akárkivel megtörténhetik, hogy összevész, hát még azzal, akinek különben is olyan hirtelen természete van.
A higgadtabbak fölemlítették azokat az érdemeket is, melyeket azon biztosi tanácstag szerzett más téren itt Szegeden, s hogy tán éppen erélyes, kíméletlen modora vívta ki sikereit, mert szent egy igaz, hogy Kapisztrán óta olvasóval és keresztvízzel még nem vertek meg ellenséget. S »kérem alássan«-okkal még nem vittek keresztül olyan dolgokat, mikben az egyesek érdekét sokszor nagyon alá kell rendelni a közérdeknek. Ide erély, vasakarat, szívósság kell, sőt gorombaság is.
De az okoskodások mind meddők, mert a közönség sértve érzi magát és haragszik.
A sértett osztály orvoslást keres és talál is, mert azon férfiú azért működött itt, azért tüzeskedett, azért volt izgatott, haragos, azért kelt hajnalban és dolgozott késő estig, hogy a közvéleményt hitte szolgálni, attól várt jutalmat, s most éppen az háborog ellene.
Nem egy nagy dilemma-e eszerint az egész sajnálatos esemény, mely a hét legizgatóbb eseményét képezi?
Hol az igazság? El kell-e őt ítélni a közvéleménynek, vagy a közvéleményt kell elítélni?
Nem, a közvéleménynek igaza van, – de csak azért, hogy haragszik.
Ez a harag csak arra jogcím, hogy megbocsásson, mert nem rossz akarattal áll szemben, – hanem csak rossz vérmérséklettel.
Amiért igazságtalan volt miirántunk, igyekezzünk mi igazságosak lenni őiránta, feledjük el ezt az egész dolgot, melyből a volt »vármegyei szolgabíró« leckét kapott, hogy a »demokrácia városában« – az emberekben önérzet is van.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me