A »KÖZBIZALOM«

Full text search

A »KÖZBIZALOM«
(Leleplezések)
Az 1872-i választások alkalmával volt a hírhedt Nógrád megyei paktum, amikor a megyei nagy urak felosztották egy konferencián egymás közt a kerületeket.
Pulszky, Muzslay, Forgách Antal, egyszóval az összes volt képviselők összejöttek Pesten, s valamelyik azt találta mondani:
– A múltkori választások sokba kerültek, urak… azt hiszem, jó volna olcsóbban csinálni.
– Legjobb volna ingyen – felelte gróf Forgách Antal.
S kimondották, hogy ingyen legyen.
*
– Válasszuk meg saját magunkat. Te képviseled Füleket, én Nógrád kerületet, ő Szécsényt, az Szirákot… Két Tiszapártit engedünk, s punktum.
A két párt kiegyezett: százezer forintot letettek biztosítéknak, váltóban »semleges kézbe«, ha valamelyik fél jelölteket állítana fel a paktum ellenére, a százezer forint az illetéktelen jelöltek letiprására fordíttatik.
Gyönyörűen volt megcsinálva. A lusta nagyuraknak még csak beszámoló és programbeszédeket sem kellett csinálni, feléje se néztek a kerületeknek – amikhez most könnyen és ingyen jutnak.
*
Forgách Antal felment Bécsbe és a fájós lábát gyógyíttatta.
Ezalatt azonban veszedelmes felhők gyűltek ellene. A megye diplomatáinak mégis fájt az, hogy a közbizalmat még Forgách Antal sem veszi készpénzen. Ezt már mégsem lehet engedni.
Ákos bátyánk, ki az ilyen rafinériákban nagyon jártas ember volt, egy napon a fiatalabb generációt maga köré gyűjtötte.
– Fiúk, csináljatok egy skandalumot! Adok hozzá pénzt.
Mi pedig szívesen csináltunk akkori időben skandalumot ingyen is.
*
Az volt a feladatunk hogy kiáltsunk ki egy szélsőbaloldali fiatal, igénytelen ügyvédet valamelyik korcsmában tréfából jelöltnek.
Nem tudtuk, mire jó az!
Aztán szegény Pap Károly, az egész vármegyében ő volt talán az egyedüli szélsőbaloldali.
Persze akkor még nem ösmerhettük az Ákos bácsiék megyei griffjeit: hogy itt csak szélsőbaloldali tromf lehetséges, mert a Deák- és Tisza-pártra nézve százezer forintos egyezmény van.
Kikiáltottuk Pap Károlyt!
Azaz tartottunk a »Balassa«-vendéglőben poharak között magunk magunknak egy dikciót s kimondtuk, hogy fölléptetjük Pap Károlyt (aki akkor valahol utazott, mert különben nem engedte volna), s kiragasztottunk másnap 15 plakátot a városban.
*
Ijedt hangú sürgöny ment Bécsbe a beteg grófhoz: hogy nagy baj van. Küldjön pénzt. Mert itt cselekedni kell. Az ő neve olyan odiózus, hogy akárki leveri.
A gróf küldött is néhány ezer forintot azonnal.
»Hja! – írták neki vissza – ez nem elég! Van itt még előbb egy nagyobb baj. Tízezer forint adósságunk maradt a Muzslay előbbi választásáról, míg az ki nincs fizetve, lehetetlen mozognunk.«
A gróf habozott, de nem sokáig: »Küldöm a szükséges pénzt – írta némi ingerültséggel –, de jegyezzék meg, hogy ezt Forgách Antal, a mágnás adja, és nem a követjelölt.«
*
A tekintetes karoknak és rendeknek mindegy volt, akárhogy adja – de bár egészen elaludt a mesterségesen csinált hecc, a külszínt meg kellett tartani.
Mindent úgy tettek, mintha megvolna a veszedelem, s a választás előtti napon én és T. M. barátom megbízást kaptunk és pénzt, hogy a felvidékről, hol 420 választó volt beírva, hozzuk be őket, adván minden tót parasztnak 2 frt diurnumot a bejövetelért és fizetve a fuvardíjt.
Titokban megsúgták, hogy az egész dolog csak forma, nem kell skrupulózusoknak lenni, csak szedjünk össze ötven szekér akármilyen parasztot, ha választó, ha nem, mert a választás úgyis fölkiáltás útján lesz.
*
Elmentünk, de túlságos lelkiismeretesek voltunk, s csakis a választókat hoztuk az utánunk jövő szekereken. Mi elöl mentünk, minden zászló és ceremónia nélkül, mert választási mozgalmak éppen nem voltak. A tót parasztok csodálkozva kérdezgették:
– Hát igazán választás van?
Kevélyen ültünk Miskával egy négyes fogatú kocsiban. (A Miska tiszteletbeli aljegyző volt a megyénél.)
Egyszer csak amint Zsélyhez értünk, azt mondja nekem a Miska:
– Tudod-e, mennyi választót viszünk?
– Mennyit?
– Háromszáztízet. Ha a kerület alsó részéből mind behozzák a többit, akkor sem hozhatnak be annyit.
– Bánom is én…
– Mondok neked valamit.
– Hadd hallom.
– De esküdj meg, hogy el nem árulsz.
– Esküszöm.
– No, hát ide hallgass. Hány éves vagy?
– Huszonkettő múltam.
– Az baj, nagy baj…
– Mit akarsz azzal?
– Meg akartalak választatni két óra múlva nagy szótöbbséggel képviselőnek.
– Ne bolondozz hát!
– Nem bolondság ez, hanem matézis, Ott van a 310 választó, aki azt sem tudja miért megy Gyarmatra a akinek kétforintja itt van a zsebünkben: mi hoztuk, mi fogadtuk ezeket a becsületes tótokat. Ami nevet mondunk nekik, olyat kiáltanak két óra múlva.
– Az istenúgyse – mondám elsápadva a nagy hatalomtól, mely kezünkben volt.
– Nohát megtegyelek képviselőnek?
– Nem, nem… nem nem merem, … mit szólna hozzá a mamám. De te idősebb vagy, Miska..
– Jól van, hát… én elfogadom, választass meg engem.
Nehezen álltam rá, végre Zahorára beértünk. Ott bevártuk az összes szekereket s a következő szavakat mondtam nekik:
»Álljanak meg kendtek mindnyájan a podlucsányi fürdőnél, ott majd megiszunk két akó bort s elmondom, hogy mi a kentek feladata és kire kell szavazniok.«
A podlucsányi fürdőig egy kis dikcióra készültem magamban, amivel bevezetem a dolgot előttük.
De az égi hatalmak másképp intézkedtek.
A négy ló, melyet keményen hajtott a kocsis, ragadni kezdett, a kocsis kezéből kiesett a gyeplő s ő maga is kifordult az ülésből.
A lovak tüskön-bokron vitték a töredező járművet. Miska látva a halálos veszedelmet, kiugrott, s oly szerencsétlenül, hogy kezét törte, én is kiugrottam később, de én csak kisebb sérüléseket szenvedtem, egy hétig feküdtem miattuk.
A becsületes tótok elvittek bennünket jajgatókat (Miskát pláne ájultan) Gyarmatra az orvoshoz, a miután nem tudták, mi a teendőjük, ott lődörögtek vezér nélkül az utcákon céltalanul.
Délben kérdezte meg őket valaki kíváncsiságból:
– Hát maguk, atyafiak, mit keresnek itt annyian?
– Valami választásra jöttünk… ha igaz?
– Nincs itt semmi választás! Az már kilenc órakor történt meg egyhangúlag.
*
Íme, uraim, ilyen dolgok is történtek a nap alatt!
S ha önök elolvassák a tegnapi nógrádi sürgönyöket az egy hangú választásokról, s hozzá ezt az én egész történetemet – ne használják többé azt a frázist, hogy közbizalom.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me