[III.] IRÁNYI DÁNIEL

Full text search

[III.] IRÁNYI DÁNIEL
Az egyedüli puritán. Sodomában és Gomorában hét igaz ember volt, itt csak egyetlen puritán van. Azért is jár mihozzánk a walesi herceg vizitbe.
Sovány ember. Még enni sem eszik sokat, nehogy a legmagasabb humanitási szempontból tekintve, mások elől fogyassza a táplálkozási anyagot.
Mereven, feszesen jár; egyenes és magas, mint a lelke.
Szerencséje, hogy bizonyos távolságban tartja magától az embereket, mert azok különben megmosolyognák. Az embernek, ha sokkal jobb is, nem szabad sokkal jobbnak látszani a többieknél, mert kinevetik.
Ő kivétel, tisztelet tárgya mindenki előtt, s furcsa tulajdonságai nem tűnnek fel a publikum szemében, mely Irányi Dánielt úgy tekinti, mint nem földi embert. Ami komikum van a komolyságában, az mind elenyészik az önzetlenségében.
Költőnek született s politikus lett. Gondolkozása tiszta, szűzies, s minden tette szigorún következetes.
Egy ember, aki sohasem botlott… s akinek nincsenek hibái.
Igaza van, ha mikor megáll a tükör előtt, beszédét tanulni, per »ön« szólítja magát.
Az erősebb, illetlenebb szavaknál, amiket előtte kiejtenek, elpirul.
Egyszer a klub-konferencián, hol ő elnökölt, patetikus méltósággal, Németh Berci egy szörnyen illetlen közbeszólást tett.
– Ezennel rendreutasítom önt – mondá mereven és ünnepélyes, megbotránkozott hangon.
– Elfogadom a rendreutasítást – felelte Németh Albert –, hanem fölkérem az elnök urat, hogy szokás szerint méltóztassék ismételni az illetlen kifejezést, – mert én nem tudom, melyik volt.
Irányi kétségbeesett, majd esdő tekintetet vetett az értekezlet tagjaira, – ajka mozogni kezdett… de megtagadta a szolgálatot, s jószerencse, hogy a harsogó kacaj betemette komikus zavarát, melyből nehéz lett volna kigázolnia.
Tetteiben s szokásaiban konzervatív. Egy időben Csanády Sándorral közös konyhán étkeztek, s egy álló évig mindennap délben felkelt Irányi s toasztot mondott Csanádyra, azután pedig Csanády emelkedett fel s ő mondott felköszöntőt Irányira.
És egyik sem találta ezt a dolgot nevetségesnek.
Irányi sok dologban nem ért egyet pártjával: ezt ki is fejezi, de ezen ellentétessége nem levén nagyképűsködés, nem költ iránta pártneheztelést, s nem levén actio anyag, nem szül szakadásokat.
Úgy áll ő a képviselőházban magában, mint egy mocsoktalan fehér oszlop, nem nagy ott ugyan a szerepe, de azért mindenki gyönyörködik benne.
És senki sem mer bele szöget verni, hogy a kalapját ráakassza.
Ő a legutolsó ideálista a parlamentben. Kár, hogy nem a legelső.
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me